Imunoterapia pentru ambrozie. Cum funcționează tratamentul și cât de eficient este

lergie ambrozie sezon virus raceala
Foto: diez.md

Dacă alergia la ambrozie îți afectează viața în sezonul de polenizare, imunoterapia ar putea fi soluția pe care o cauți. Această abordare avansată de tratament nu doar că reduce simptomele, dar vizează și cauza principală a alergiei. Prin expunerea controlată la alergen, imunoterapia ajută sistemul imunitar să dezvolte o toleranță pe termen lung. În acest material, vei descoperi cum funcționează imunoterapia, care sunt beneficiile sale și cum poate transforma gestionarea alergiilor la ambrozie.

Imunoterapia este un tratament care ajută sistemul imunitar să nu mai reacționeze exagerat la alergeni. În loc să tratezi doar simptomele alergiei, imunoterapia încearcă să îți „învețe” corpul să nu mai răspundă atât de puternic la substanțele care provoacă alergia.

Conform Svetlanei Cemirtan, alergologă din Chișinău, există trei metode principale de control al alergiei la ambrozie:
# evitarea expunerii la alergenii care provoacă reacția alergică;
# tratament simptomatic pentru a reduce simptomele, cum ar fi problemele nazale, ochii iritați și dificultăți de respirație. Acest tratament include adesea sprayuri nazale, picături oftalmice și inhalatoare;
# imunoterapia specifică sau vaccinarea antialergică, care este singura metodă ce poate schimba evoluția alergiei. Aceasta implică expunerea treptată la alergen pentru a ajuta sistemul imunitar să dezvolte o toleranță.

Vaccinul antialergic poate fi administrat în două moduri:
# imunoterapie subcutanată – prin injecții sub piele, efectuate de obicei de alergolog;
# terapie sublinguală – prin tablete sau picături sub limbă, care sunt mai sigure și pot fi administrate acasă.

Sursă: Mufid Majnun/unsplash.com

Cum are loc tratamentul și reacțiile adverse

Potrivit specialistei, în prima fază a tratamentului, vaccinul va fi administrat în cabinetul alergologului, iar orice reacții adverse vor fi monitorizate de acesta. Tratamentul durează între trei și cinci ani, fiind început cu trei-patru luni înainte de sezonul alergiilor (aproximativ aprilie-mai). Tabletele și picăturile se iau zilnic, iar injecțiile sunt administrate în doze crescânde. În prima lună, pacientul va merge la alergolog săptămânal, apoi lunar.

Reacțiile adverse la tratamentul sublingual sunt minore și pot include umflarea, roșeața sau durerea sub limbă. Uneori, pot apărea tuse sau disconfort în gât, dar aceste simptome dispar de obicei după primele doze. Pentru tratamentul subcutanat, pot apărea reacții locale precum roșeață și umflături, care pot fi reduse cu medicamente pentru durere.

În cazul reacțiilor severe, pacientul trebuie să contacteze imediat alergologul. Nu toți pacienții sunt potriviți pentru vaccin. De aceea, alegerea pacienților se face în funcție de istoricul medical, simptomele și analizele de laborator. Eficacitatea tratamentului cu vaccin este de aproximativ 86 %. Unii pacienți observă o îmbunătățire chiar din primul an, iar efectele tratamentului pot dura între 15 și 20 de ani după întreruperea vaccinării.

Poate fi necesar să continui să administrezi medicamente pentru alergii în primele etape ale tratamentului. Medicul va ajusta tratamentele în funcție simțirile pacientului.

În tratamentul de imunoterapie este important ca să vorbești cu medicul despre istoricul medical, alergiile și orice alte tratamente pe care le urmezi. Medicul poate recomanda teste suplimentare și va oferi instrucțiuni despre cum să te pregătești mai bine de experiență.

Sursă: pixabay.com

Metode de combatere și sancțiuni

Pe pagina celor de la Spații Verzi, găsim că pe parcursul anului 2018, Guvernul Republicii Moldova a stabilit reguli pentru combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei.

Astfel, metoda mecanizată actuală de combatere a ambrozie include:
# lucrarea pământului cu ajutorul plugului cu disc;
# mărunțirea plantei cu grapa;
# cosit mecanic vetrele compacte cu ambrozie de pe aliniamentele căilor ferate, drumurilor și pe marginea parcelelor;
# prășitul buruianei cu sapa, în perioada de vegetație;
# smulsul manual al plantelor solitare din vecinătate.

De asemenea, există metodele chimice de combatere. Ambrozia este foarte sensibilă la majoritatea erbicidelor folosite în agricultură. Cea mai vulnerabilă etapă este când plantele au doar câteva frunze mici. Pentru a combate ambrozia, este recomandat să aplici erbicide atunci când planta are patru-șase frunze. Este important să respecți doza recomandată și perioada de aplicare, folosind doar produsele aprobate și incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților.

La fel, pe terenurile necultivate, ambrozia este smulsă sau cosită până la formarea semințelor, totul fiind combinat cu un tratament de erbicide.

În Republica Moldova de situația ambroziei sunt responsabili trei instituții de stat: Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Atât persoanele fizice, cât și cele juridice sunt responsabile pentru combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei. Prin urmare, dacă ambrozia crește în grădina unei persoane sau pe un teritoriu care aparține cuiva, aceasta trebuie să fie eliminată.

Prin urmare, neîndeplinirea obligației de combatere și prevenire a răspândirii buruienilor pe terenuri (cu excepția terenurilor cu destinație agricolă) se sancționează cu amendă de la 12 la 30 de unități convenționale (între 600 și 1 500 de lei), aplicată persoanei fizice, și amendă de la 60 la 120 de unități convenționale (între 3 000 și 6 000 de lei), aplicată persoanei juridice.

La fel, neîndeplinirea obligației de combatere și prevenire a răspândirii buruienilor pe terenurile cu destinație agricolă se sancționează cu amendă de la 18 la 30 de unități convenționale, aplicată persoanei fizice (între 900 și 1 500 de lei), și amendă de la 60 la 120 de unități   convenționale (între 3 000 și 6 000 de lei), aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Sursă: Sergii Tsiganenko/unsplash.com

Planurile și strategiile de luptă împotriva ambroziei ale autorităților

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în limitele competenților, anual emite ordin cu privire la controlul măsurilor de combatere și de prevenire a răspândirii buruienii ambrozia prin care dispune:
# verificarea, identificarea și supravegherea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia și instituirea unor măsuri de prevenire, combatere și distrugere a acesteia;
# sesizarea administrațiilor publice locale, subdiviziunilor teritoriale ale Inspecției pentru Protecția Mediului și Centrele de Sănătate Publică din raza de acoperire cu privire la asigurarea măsurilor de combatere și de lichidare a buruienii ambrozia, de către responsabilii de gestionare a terenurilor, în perioada cuprinsă între răsărirea plantei și sfârșitul perioadei de vegetație;
# solicitarea informațiilor lunare de la primării despre locația terenurilor infestate, precum și măsurile întreprinse în vederea combaterii buruienii ambrozia;
# monitorizarea prezenței buruienii ambrozia pe teritoriul raionului/municipiului cu generalizarea informației privind răspândirea acesteia;
# gestionarea unui grup public cu genericul „Stop Ambrozia” în scopul depistării și monitorizării buruienii ambrozia prin intermediul cetățenilor;
# identificarea terenurile infestate cu întocmirea actului de control, subiecților responsabili de gestionarea terenurilor cu indicarea măsurilor de combatere și termenii de lichidarea a buruienii ambrozia;
# asigurarea desfășurării campaniilor de informare privind măsurile ce se impun în scopul limitării ariei de extindere și al eradicării speciei invazive menționate.

Aici găsiți o lista cu rezervații naturale de plante medicinale din Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente