Unele străzi din Chișinău ar putea fi închise din cauza ploilor torențiale. Recomandările specialiștilor pentru a evita pericolele

ploaie cod galben

Cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică au fost prognozate pe tot teritoriul Republicii Moldova. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, avertizarea este activă pentru perioada 14 septembrie, ora 3.0 – 15 septembrie, ora 6.0. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI vine cu câteva recomandări pentru cetățeni astfel încât aceștia să evite situațiile de risc.

În perioada menționată se prevăd descărcări electrice cu ploi torențiale ce pot atinge 15-49 l/m². Izolat, vor fi ploi puternice ce vor atinge 50-60 l/m². Vântul se va intensifica în rafale de până la 15-20 m/s.

Specialiștii recomandă cetățenilor următoarele măsuri de siguranță:
# în caz de vânt puternic și ploi abundente, ar trebui să vă adăpostiți în mod de urgență într-o clădire sau într-o mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul;
# evitați aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi și arbori înalți;
# nu atingeți sau nu călcați cablurile căzute la pământ;
# gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor;
# deconectați aparatele și utilajele electrice;
# închideți bine geamurile și ușile casei;
# nu atingeți caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc foarte bine curentul electric.

De asemenea, IGSU precizează că o atenție deosebită trebuie acordată și minorilor, astfel părinții sau cei care au în grijă copii sunt rugați să nu-i lase de unii singuri acasă și să-i supravegheze în permanență pentru a evita situațiile periculoase.

Sursă: Facebook/Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI 

Totodată, Primăria municipiului Chișinău anunță că anumite străzi din capitală ar putea fi închise, iar circulația unor unități de transport va fi redirecționată sau suspendată temporar.

Ce reprezintă un cod portocaliu? Condiţiile meteorologice prezintă pericol real. Sunt prognozate fenomene periculoase cu intensitate mare (vijelie, averse, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger, risc de inundaţii etc.), care pot influenţa negativ activităţile socio-economice şi pot cauza daune materiale şi victime omeneşti.

În cazul înregistrării situațiilor problematice, în urma averselor, locuitorii municipiului Chișinău sunt îndemnați să apeleze Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04 sau să sune la numărul unic de urgență 112.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente