Mai multe drumuri din țară sunt blocate din cauza inundațiilor

poliție inundație
Foto:Telegram/Poliția Republicii Moldova

Mai multe trasee din Republica Moldova sunt blocate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) îndeamnă conducătorii auto să evite deplasările pe trasee dificile sau prin zone inundate cu apă adâncă.

Specialiștii recomandă oamenilor să evite traseul R 34 Hâncești – Leova, Leova – Iargara. În urma precipitațiilor abundente acest tronson de drum devine greu accesibil, iar deplasarea pe el poate duce la blocarea mijloacelor de transport. Conducătorii auto sunt îndemnați să aleagă traseul spre Comrat pentru a evita situațiile de risc.

De asemenea, traseul din apropierea localității Sărata Nouă, din raionul Leova, este blocat din cauza acumulărilor mari de apă. Alte segmente afectate de ploile abundente sunt:
# km 45 – intrarea în Sărata Nouă;
# km 47 – Sărata Nouă G 125;
# km 53 – Leova – Sărata Nouă.

Echipele de drumari sunt mobilizate și intervin cu 15 utilaje specializate pentru a restabili circulația în cel mai scurt timp posibil. Se intervine și pe următoarele sectoare:
# G 125;
# G 130;
# G 82.1, intersecție cu R 1.

Din cauza ploilor abundente, în preajma localității Tătărășeni din raionul Cantemir apa s-a acumulat în cantități mari pe traseul R. 35. Nivelul apei este de peste jumătate de metru și se circulă cu dificultate. La fel, în municipiul Strășeni sunt blocate următoarel porțiuni de drum:
# strada 31 august, acumulări de apă;
# intersecția traseelor R 1 și G 82 (trecerea sub calea ferată în direcția satului Negrești);
# intrarea în localitatea Roșcani;
# satul Recea.

În orașul Cantemir, din cauza acumulărilor de apă, sunt blocate intrările în localitățile Lărguța și Leca.

Potrivit informațiilor publicate pe canalul de Telegram „Prima Sursă”, începând cu dimineața zilei de 14 septembrie angajații IGSU au intervenit în 26 de situații pentru pomparea apei din gospodăriile oamenilor. Lucrări de pompare au fost efectuate în localități din raioanele Cantemir, Leova, Hâncești, Cimișlia și Ștefan Vodă. Salvatorii se află la fața locului pentru a evita consecințele situațiilor excepționale.

Poliția Republicii Moldova informează că în Chișinău din cauza ploii se circulă cu dificultate pe următoarele străzi:
# Meșterul Manole, cu acumulări de apă, iar traseul este blocat;
# Burebista – șoseaua Muncești;
# Nicolae Costin;
# Calea Ieșilor.

Totodată, Primăria municipiului Chișinău anunță că anumite străzi din capitală ar putea fi închise, iar circulația unor unități de transport va fi redirecționată sau suspendată temporar.

În contextul ploilor torențiale, prim-ministrul Dorin Recean a convocat la ora 16.00 o ședință la Centrul Anticriză al Ministerului de Interne la care vor participa toți reprezentanții structurilor de forță și ai autorităților publice locale din zonele afectate.


Amintim că pe întreg teritoriul țării a fost emis cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică.

Specialiștii recomandă cetățenilor următoarele măsuri de siguranță:
# în caz de vânt puternic și ploi abundente, ar trebui să vă adăpostiți în mod de urgență într-o clădire sau într-o mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul;
# evitați aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi și arbori înalți;
# nu atingeți sau nu călcați cablurile căzute la pământ;
# gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor;
# deconectați aparatele și utilajele electrice;
# închideți bine geamurile și ușile casei;
# nu atingeți caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc foarte bine curentul electric.

De asemenea, IGSU precizează că o atenție deosebită trebuie acordată și minorilor, astfel părinții sau cei care au în grijă copii sunt rugați să nu-i lase de unii singuri acasă și să-i supravegheze în permanență pentru a evita situațiile periculoase.

În cazul înregistrării situațiilor problematice, în urma averselor, locuitorii municipiului Chișinău sunt îndemnați să apeleze Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04 sau să sune la numărul unic de urgență 112.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente