Ce să faci dacă fotografiile tale intime au ajuns pe Telegram sau pe orice altă rețea de socializare

Untitled design (1)
Foto:#diez/IA

Imagini foto sau video intime cu tine au apărut pe o anumită rețea de socializare/un site pornografic? Nu te panica. Există un anumit plan de care trebuie să ții cont în această situație. Specialiștii din cadrul A.O. Centrul Internațional „La Strada” au enumerat pentru #diez informațiile pe care trebuie să le cunoști, dar și pașii pe care trebuie să-i parcurgi în cazul în care ai devenit victimă a infracțiunii atât de des întâlnite în ultima perioadă.

„Publicarea informațiilor cu conținut sexual fără acordul tău este infracțiune”

În primul rând, dacă ești în această situație, trebuie să înțelegi că publicarea informațiilor cu conținut sexual fără acordul tău este abuz și infracțiune.

„Aceste cazuri necesită a fi raportate la poliție și pentru aceste acțiuni abuzatorul poate fi pedepsit legal. Legislația națională protejează viața privată și intimă a persoanelor și nimeni nu are niciun drept să publice imagini foto sau video în ipostaze sexuale cu scopul de a te denigra sau de a obține de la tine anumite beneficii.”

Așadar, oricât de controversat ar fi conținutul materialelor publicate, e important să ții minte că nu porți nicio vină pentru distribuirea acestora fără acordul tău. Ceea ce trebuie să faci e să sesizezi autoritățile și să raportezi conținuturile pe platforma pe care au fost publicate. Dacă nu cunoști cum să le raportezi, poți solicita ajutor de la specialiștii Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008 sau de la Poliție.

Dacă nu ești pregătită să raportezi abuzul la organele de drept, atunci trebuie să știi că poți fi consiliată telefonic la fel apelând la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete. Acesta poate fi primul pas pentru a fi auzită și pentru a vorbi despre trăirile tale, fără a fi blamată sau judecată.

Care sunt primii pași pe care trebuie să-i urmezi

Prima reacție emoțională sau comportamentală poate fi diversă, începând cu a ignora situația și până la furie, dorința acută de a cere socoteală, de a te răzbuna sau de a-ți face dreptate. E firesc să simți acest amalgam de emoții, ținând cont de impactul pe care această situație îl poate avea asupra imaginii tale sau asupra modului în care imaginea ta va fi percepută.

Potrivit specialiștilor „La Strada”, chiar dacă primul gând ar fi de a șterge tot sau de „a dispărea”, este cazul să ții cont de câteva reguli de bază.

#1. Nu cere socoteală făptașului, pentru că astfel te vei destabiliza emoțional și nu-ți vei putea focaliza atenția spre pași eficienți în vederea soluționării situației.

#2. Nu răspunde cu aceeași monedă. Publicarea unui alt conținut ce ar putea fi denigrator pentru presupusul făptaș nu este o soluție.

#3. Nu bloca și nu șterge mesajele de amenințare sau șantaj expediate în adresa ta. Fă câteva capturi de ecran relevante și salvează-le pentru a raporta cazul la Poliție, dacă vei decide să o faci.

#5. Încearcă să-ți păstrezi calmul. Nu șterge niciun cont și nici discuțiile anterioare cu agresorul. Dimpotrivă, păstrează tot ce ai pentru a putea raporta ulterior aceste informații la Poliție.

#6. Caută persoane de suport sau de încredere cu care să poți discuta despre cele întâmplate fără a fi judecată. Nu uita că oricând poți vorbi în anonimitate și păstrându-ți confidențialitatea cu specialiștii de la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008. Numărul poate fi apelat nonstop.

Astfel, poți raporta cazurile în care:

# ai fost filmată în ipostaze sexuale fără acordul tău;
# ți-ai exprimat consimțământul pentru înregistrarea foto sau video a ta în ipostaze sexuale, însă nu ți-ai exprimat acordul la publicarea acestor conținuturi, acestea fiind distribuite neconsimțit;
# în mediul online au fost publicate date cu caracter personal și informații compromițătoare despre tine, cu scop de denigrare publică (de exemplu, informații despre faptul că ai presta servicii sexuale însoțite de nume, prenume, date de contact);
# ți se solicită plata unor sume de bani sau alte bunuri/servicii în schimbul nepublicării unor informații compromițătoare sau cu conținut sexual.

Notă: nu uita că în orice situație care-ți creează disconfort emoțional te poți consulta cu un specialist. Acesta te va ghida cu privire la aspectele de ordin juridic sau alte măsuri de protecție care ar putea fi întreprinse.

Unde și cum să raportezi asemenea situații

Pentru a raporta unul sau mai multe cazuri indicate mai sus, te poți adresa la orice subdiviziune a Poliției Naționale. După depunerea plângerii la poliție, ți s-ar putea fi solicitată prezentarea unor dovezi (screenshot-uri sau alte informații care sunt cunoscute despre abuzul care a fost comis). La fel, ai putea fi invitată să participi la diferite acțiuni procesuale, cum ar fi cele de ridicare a sistemului informatic, de audiere etc.

De ce e important să vorbești cu cineva și unde poți solicita ajutor psihologic

Potrivit specialiștilor „La Strada”, expunerea sau distribuirea conținutului cu caracter intim fără voia unei persoane este un eveniment traumatizant, lucru care nu poate fi pus la îndoială. Consecințele psihologice pot fi diverse în funcție de persoană, însă printre cele imediate pot fi amețelile, senzația de nod în gât, insomnia, senzația de greață sau palpitație.

Printre consecințele comportamentale imediate se numără inhibiția, retragerea din mediul social, izolarea, evitarea contactelor, iar consecințele emoționale se pot manifesta prin dezvoltarea sentimentului de vinovăție, de insecuritate privind starea fizică și psihologică, anxietate sporită.

„Este important să luăm în considerație că o singură distribuire sau postare în spațiul online este disponibil imediat unui număr extrem de mare de persoane. Din acest considerent, presiunea și impactul pe care o resimte victima crește considerabil.”

Persoana poate dezvolta simptome de depresie atunci când crede că toată lumea i-a văzut conținutul intim, mai ales pentru că de cele mai multe ori nu are posibilitatea de a controla și influența distribuirea și numărul de oameni ce pot vizualiza acest conținut. Printre simptome se regăsesc scăderea stimei de sine și dezvoltarea gândurilor eronate, inclusiv a celor suicidale. Drept consecință, victimele pot dezvolta comportamente de autovătămare cauzându-și durere fizică. Astfel, acestea consideră că depășesc suferința emoțională.

Contează, așadar, ca atunci când te confrunți cu o situație dificilă să vorbești cu cineva despre trăirile tale. Amintim că poți beneficia de consiliere apelând Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete 0 8008 8008.

Cum ar trebui să ne protejăm de asemenea situații?

Este bine ca atunci când acțiunile sau comportamentul partenerului sau al altei persoane din jurul nostru creează un disconfort sau dezvoltă sentimentul de culpabilitate să putem identifica aceste semne abuzive. La fel, pentru a nu agrava situația, este important să înțelegem că anumite promisiuni de încetare a distribuirii sau eliminării conținutului în schimbul altui conținut sau a anumitor acțiuni nu întotdeauna sunt adevărate, ci doar au scopul de a ne manipula.

„Cu părere de rău, orice femeie poate deveni victimă a unei forme de violență digitală. Atâta timp când fiecare dintre noi are o identitate digitală, e practic imposibil să te izolezi în mediul digital și să nu te expui. E important să înțelegem că oricât de multă încredere am avea în partener, expediind anumite informații cu caracter sexual online, pierdem controlul asupra acestora. Putem doar restricționa accesul persoanelor necunoscute la conturile noastre pe rețele de socializare sau putem bloca numerele de telefon în cazul în care primim apeluri cu propuneri de ordin sexual.”

În orice caz, dacă ești victimă, nu trebuie să te simți vinovată pentru ceea ce ți s-a întâmplat. Vina o poartă abuzatorul.

Reiterăm că acest articol a fost realizat cu suportul specialiștilor din cadrul A.O. Centrul Internațional „La Strada” – organizație a cărei misiune este asigurarea respectării drepturilor și intereselor legitime ale femeilor și copiilor din Republica Moldova.


Din luna august a anului curent, în mediul online se vorbește tot mai mult despre un grup criminal organizat de pe Telegram și consecințele sale. Acesta a devenit rapid cunoscut pentru publicarea fără consimțământ a conținutului intim al fetelor (inclusiv minore) și femeilor din Republica Moldova. Abuzurile au afectat grav victimele, multe dintre ele confruntându-se cu hărțuire, constrângere și violență fizică sau psihică.

Administratorii grupului, alături de complicii care distribuiau conținut, sunt acuzați de încălcarea inviolabilității vieții personale și șantaj. Potrivit șefei Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco, până pe 6 septembrie curent existau șapte dosare penale și 18 plângeri de la victime. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8.

Deși canalul oficial a fost închis în data 28 august 2024, fenomenul continuă prin alte grupuri satelit, cu denumiri similare și nu doar, unde se folosesc aceleași metode de distribuire a imaginilor foto/video și de șantaj.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente