Ce înseamnă stealth mode și de ce unele start-upuri aleg să lucreze incognito la început

incognito startup
Foto:Folio Illustration Agency

Știai că nu e neapărat să dezvălui toate detaliile atunci când lansezi un start-up? Ei bine, în acest articol te vom familiariza cu noțiunea de stealth mode, care presupune o activitate în modul incognito atunci când start-upul este la început de drum și îți vom explica de ce unii fondatori iau această decizie.

Stealth mode este atunci când un start-up își desfășoară activitatea în mod discret, evitând să facă publice detalii despre produsul sau serviciul pe care îl dezvoltă. Scopul este să evite atenția concurenței sau a publicului până când sunt gata să se lanseze pe piață.

De ce aleg unele start-upuri modul stealth?

Protejarea ideii: într-un mediu competitiv, ideile inovatoare pot fi copiate rapid. Modul stealth oferă timp pentru ca start-upul să-și consolideze poziția pe piață înainte ca alții să poată reacționa.

Atragerea investitorilor: uneori, o idee foarte inovatoare poate atrage prea multă atenție prea devreme, ceea ce poate duce la negocieri dificile cu investitorii. Modul stealth permite companiei să-și perfecționeze produsul sau serviciul înainte de a începe o rundă de finanțare mai serioasă, fie din partea unui angel investor, fie din partea unui fond de investiții mai mare – venture capital.

Construirea unei echipe puternice: în modul stealth, start-upurile pot recruta talente-cheie fără presiunea de a dezvălui toate detaliile despre companie.

Evitarea zgomotului prea mare: multă atenție din partea publicului larg prea devreme poate crea așteptări nerealiste și poate distrage atenția echipei de la obiectivele principale.

De exemplu, Facebook, înainte de a deveni cea mai mare rețea de socializare din lume, a funcționat în modul stealth, fiind accesibil doar pentru studenții de la Harvard. La fel și Google era la început un proiect secret dezvoltat de doi studenți absolvenți care lucrau într-un garaj.

Stealth mode este folosit mai des de către start-upurile tehnologice, întrucât tehnologia evoluează rapid și cei care fac o descoperire mai inovativă aleg să o dezvolte în secret pentru a evita competiția și plagiatul ideii.

Start-upurile decid să iasă din modul stealth atunci când consideră că produsul sau serviciul său este suficient de dezvoltat pentru a fi prezentat publicului. Acest moment poate fi marcat de lansarea unui produs minim viabil (MVP), de o rundă de finanțare semnificativă sau de o campanie de marketing majoră.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente