Mai multe studii arată că siguranța, securitatea și justiția reprezintă preocupări majore pentru cetățenii unei țări, fiind fundamentale pentru bunăstarea fiecăruia. Acestea asigură protecția împotriva criminalității, securitatea psihologică și întăresc încrederea în instituțiile statului. Cu alte cuvinte, le permite oamenilor să trăiască fără frică.
În ultimele decenii, autoritățile de aplicare a legii din statele membre ale Uniunii Europene (UE) și agențiile UE lucrează împreună pentru a combate criminalitatea din Europa și pentru a garanta siguranța cetățenilor în țările lor.
Spre exemplu, datele arată că în ultimii ani numărul de furturi, jafuri și efracții în țările din UE scade. Dacă ne referim la perioada 2010-2022, cel mai scăzut număr a fost în 2021.
În ceea ce privește numărul de crime intenționate, din 2008 până în 2022, numărul acesta tot a scăzut, cel mai mic înregistrându-se în 2021.
În mai 2021, UE și-a adoptat prioritățile pentru lupta împotriva criminalității grave și organizate pentru următorii patru ani. Prioritățile sunt implementate între 2022 și 2025 în cadrul „Platformei europene multidisciplinare împotriva amenințărilor criminale” (EMPACT). Această inițiativă include atât măsuri preventive și represive, cât și acțiuni operaționale și strategice. În anul 2023, EMPACT a făcut 13 871 de arestări ale persoanelor care au comis infracțiuni.
Datele sugerează că rata criminalității în țările Uniunii Europene este, în general, mai scăzută comparativ cu alte regiuni ale lumii. Pentru a determina care este indicele criminalității și al siguranței, au fost verificate următoarele aspecte:
# percepția nivelului de criminalitate;
# evoluția nivelurilor de criminalitate;
# percepția siguranței în timpul zilei și nopții;
# îngrijorările legate de tâlhării și jafuri;
# îngrijorările legate de furtul de mașini și spargeri;
# îngrijorările legate de atacuri fizice de către străini;
# îngrijorările legate de insulte și hărțuire în public;
# îngrijorările legate de atacuri motivate de prejudecăți;
# percepția problemei drogurilor;
# severitatea criminalității împotriva proprietății;
# severitatea criminalității violente.
Pe continentul european, în 2023, cea mai mică rată a criminalității a fost înregistrată în:
# Elveția – 23,6;
# Slovenia – 24,2;
# Croația – 24,6;
# Monaco – 24,6;
# Islanda – 24,9;
# Estonia – 25,1;
# Danemarca – 26,6;
# Cehia – 26,6;
# Finlanda – 26,8.
Dintre aceste țări, cinci (adică jumătate) fac parte din Uniunea Europeană. Se poate observa că în toate țările membre ale UE rata de criminalitate este relativ scăzută. În Republica Moldova, indicele este de 47,1. Cel mai mare este în Belarus – 56,4, care nu este un stat UE.
Dacă e să verificăm și harta lumii, putem observa că majoritatea țărilor în care rata criminalității este scăzută sunt în Europa. Se datorează faptului că țările membre ale Uniunii Europene beneficiază de o cooperare strânsă între forțele de poliție și au acces la baze de date comune. De asemenea, UE oferă fonduri și granturi pentru proiecte de securitate și sprijin în crize, reducând astfel riscurile de implicare a cetățenilor în activități criminale.
În prezent, la nivelul Uniunii Europene se discută despre o legislație care ar modifica și consolida normele minime existente ale directivei privind drepturile victimelor, asigurându-se că victimele unei infracțiuni:
# vor primi sprijin;
# vor avea mai mult acces la informații;
# vor căuta mai ușor dreptate;
# vor obține despăgubiri.
O altă propunere se referă la gruparea mai multor servicii de sprijin pentru copiii victime în același sediu. La 13 iunie 2024, Consiliul a convenit asupra mandatului lor de negociere pentru a consolida drepturile victimelor.
Cele 10 priorități ale UE în lupta cu criminalitatea
În baza evaluării UE din 2021 a amenințărilor de criminalitate organizată și gravă, prezentată de Europol, statele membre au identificat 10 priorități în lupta cu criminalitatea.
#1. Rețele criminale cu risc ridicat
UE își propune să identifice și să perturbe rețelele criminale cu risc ridicat active în Uniune, în special a celor care folosesc corupție, acte de violență, arme de foc și spălare de bani prin sisteme financiare paralele subterane.
#2. Atacurile cibernetice
UE vrea să identifice infractorii care comit atacuri cibernetice, în special pe cei care oferă servicii criminale specializate online.
#3. Traficul de ființe umane
UE urmărește să perturbeze rețelele criminale implicate în traficul de ființe umane, cu accent special pe cei care exploatează minori, pe cei care folosesc sau amenință cu violența împotriva victimelor și a familiilor acestora și pe cei care recrutează și fac publicitate online.
#4. Exploatarea sexuală a copiilor
UE vrea să combată abuzul asupra copiilor online și offline, inclusiv producerea și diseminarea de materiale de abuz asupra copiilor, precum și exploatarea sexuală a copiilor online.
#5. Contrabanda de migranți
UE urmărește să lupte împotriva rețelelor criminale implicate în traficul ilegal de migranți, în special a celor care oferă servicii de facilitare de-a lungul principalelor rute de migrație.
#6. Traficul de droguri
UE vrea să identifice rețelele criminale implicate în traficul de droguri.
#7. Fraude, infracțiuni economice și financiare
UE își propune să combată fraude, infracțiuni economice și financiare, inclusiv scheme de fraudă online, fraudă cu accize, fraudă intracomunitară a comerciantului dispărut, infracțiuni de proprietate intelectuală, contrafacere de bunuri și valute, finanțe criminale și spălare de bani.
#8. Crima patrimonială organizată
UE vrea să stopeze rețelele criminale implicate în criminalitatea organizată asupra proprietăților, cu accent deosebit pe furturi organizate, tâlhărie, infracțiuni legate de vehicule cu motor și comerțul ilegal cu bunuri culturale.
#9. Crima de mediu
UE vrea să combată rețelele criminale implicate în toate formele de infracțiuni împotriva mediului și în special a celor cu capacitatea de a se infiltra în structuri juridice de afaceri sau de a înființa propriile companii pentru a le facilita infracțiunile.
#10. Traficul de arme de foc
UE vrea să identifice infractorii implicați în traficul ilicit, distribuirea și folosirea armelor de foc.