UTM marchează 60 de ani de excelență în educație și inovație

080

În urmă cu șase decenii, în 1964, Chișinăul avea onoarea de a deschide prima instituție de învățământ superior tehnic-ingineresc din țară, cu denumirea inițială Institutul Politehnic din Chișinău. Astăzi, Universitatea Tehnică a Moldovei marchează 60 de ani de la înființare, consolidându-și poziția ca un pilon esențial în educația și inovația tehnologică din Republica Moldova.

Aniversarea de 60 de ani a debutat cu Gala Excelenței Academice, desfășurată în cadrul festiv al ședinței extinse a Senatului UTM, găzduită de recent renovata Aula Magna. În cadrul evenimentului cei mai merituoși profesori, cercetători și colaboratori au fost omagiați, primind Diplome de Onoare și de Merit ca semn al recunoașterii contribuției lor excepționale la evoluția Universității și a comunității academice.

Evenimentul a fost moderat de rectorul UTM, Viorel BOSTAN, care a deschis festivitatea cu un emoționant video aniversar, rememorând cele mai importante momente din istoria UTM. De-a lungul celor șase decenii, Universitatea a devenit un simbol al excelenței și inovației tehnice, influențând puternic dezvoltarea economică și socială a țării.

În discursul său, rectorul Viorel BOSTAN a subliniat că „60 de ani este o vârstă frumoasă, dar tânără pentru o universitate. Următoarea aniversare importantă va marca 95 de ani de la înființarea primei facultăți din componența UTM, acest fapt datorându-se impactului pozitiv al fuzionării UTM cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM), care a consolidat profilul universității, adăugând facultăți axate pe științele agricole, silvice și medicina veterinară.

Dan PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării, a accentuat rolul fundamental al UTM în educația și cercetarea națională: „UTM a devenit un centru al inovației, unde ideile se transformă în soluții concrete, cu impact direct asupra economiei Moldovei.” A a oferit Diplome de Merit celor zece cercetători selectați pentru realizările lor remarcabile în domenii precum tehnologii informaționale, design industrial, inginerie, alimentație, arhitectură, economie, științe exacte etc., exprimându-și aprecierea pentru eforturile și dedicarea lor.

Vladimir BOLEA, viceprim-ministru, ministru al Agriculturii si Industriei Alimentare, a apreciat fuzionarea UTM cu UASM, subliniind că ambele instituții au avut doar de câștigat în urma acestei decizii: noile facultăți de științe agricole, silvice și ale mediului și de medicină veterinară au venit cu miros de pâine și struguri, conștientizând că profilul lor, cel de științe ale vieții, are nevoie de modernizare și digitalizare. Mai mult. D-sa a subliniat creșterea numărului de studenți la facultățile agricole și importanța lor pentru viitorul economiei Moldovei.

La rândul său, Nicolai MÂNDRA, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (licențiat în drumuri, poduri și căi ferate), și-a exprimat mândria de a fi absolvent al UTM, iar Cătălina PLINSCHI, secretara de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a remarcat progresul Universității în domeniul digitalizării.

Cu un mesaj de felicitare din partea Academiei de Științe a Moldovei a venit vicepreședinta AȘM, Svetlana COJOCARU. În contextul intervenției dumneaei, a menționat că UTM întotdeauna a mers mână în mână cu Academia de Științe a Moldovei, iar actualul președinte al AȘM, acad. Ion TIGHINEANU este profesor inginer cu o carieră prodigioasă la UTM. Este un prilej de mândrie pentru comunitatea academică și științifică a UTM, știind că în persoana d-sale avem la cârma celui mai înalt for științific din RM un savant și profesor, care-și are destinul strâns legat de UTM. Perioada 1998-2004 a fost în mod cert una înfloritoare pentru domeniul cercetării la UTM, succesul revenindu-i atât în calitate de savant consacrat, cât, mai ales, în cea de vicerector pe domeniul respectiv. Este o onoare pentru noi și faptul că din 2001 d-sa conduce și un alt important segment al UTM – Centrul Național de Studiu şi Testare a Materialelor.

Momente prețioase din parcursul UTM de-a lungul timpului au fost enunțate de către acad. Ion BOSTAN, rector al UTM în perioada 1992-2015, care timp de peste două decenii a trudit asupra afirmării în timp a Universității Tehnice a Moldovei. Ingineria și inovația fiind pentru el un sens al vieții, convinge mereu prin modelul său de viață și activitate că fără inginerie nu poate să existe dezvoltare. A stăruit să propulseze în timp aceste domenii, iar concomitent și imaginea Universității Tehnice a Moldovei, punându-și talentul, cunoștințele și spiritul vizionar în slujba acestei cauze. D-sa i-a invitat în scenă pe prorectorii din timpul rectoriei sale, mulțumindu-le pentru patriotismul față de UTM: Ion VALUȚĂ, Valentin ARION, Valentin AMARIEI, Petru TODOS, Larisa BUGAIAN, Serghei ANDRONIC.

Festivitatea a culminat cu un discurs emoționant din partea studentei Maria COLȚA, de la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM), care a mulțumit profesorilor pentru devotamentul și pasiunea lor: „Vă mulțumim pentru educația și cunoștințele oferite, pentru grija și efortul continuu.”

Această aniversare de 60 de ani reprezintă o piatră de hotar pentru UTM, fiind un moment de reflecție asupra realizărilor trecute, dar și de optimism pentru viitorul universității, care continuă să inspire noi generații de ingineri, cercetători și inovatori.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente