Servicii sociale, educație sau caritate. În ce activități de voluntariat se implică cel mai des moldovenii

carnet de voluntar
Foto:Facebook/Centrul Municipal de Tineret Chișinău

În ultimii ani, fenomenul voluntariatului a luat amploare în rândul moldovenilor, devenind unul dintre criteriile de bază în procesul de înscriere la studii sau la alte activități de dezvoltare personală. Suntem expuși zilnic la o varietate de oportunități care ne permit să ne implicăm în diverse asociații de voluntariat, atât la nivel național, cât și internațional. Dar cât de interesați sunt moldovenii să facă voluntariat și care ar fi domeniile în care aleg să acționeze din proprie inițiativă? În mare parte, un sondaj privind calitatea vieții în Republica Moldova ne arată că doar 33 % dintre cetățeni și-ar dori să dedice mai mult timp voluntariatului.

În general, respondenții sondajului au menționat că cele mai frecvente tipuri de voluntariat în care se implică sunt serviciile comunitare și cele sociale. Datele demonstrează că 16 % dintre cetățenii țării noastre practică ocazional voluntariatul. 

Educația, cultura sau sportul se clasează pe poziția a doua în rândul moldovenilor privind domeniile de voluntariat în care se implică cel mai des. Potrivit participanților la sondaj, 8 % dintre aceștia iau parte ocazional la activități tangențiale domeniilor menționate. 

Alte sfere de voluntariat în cale aleg să contribuie moldovenii sunt:
# mișcări sociale sau organizații caritabile;
# partide politice, sindicate;
# alte organizații de voluntariat.

Sondajul a analizat, de asemenea, activitatea moldovenilor în cluburi de societate sau în asociații de voluntariat. Majoritatea (82 %) a răspuns că nu a făcut niciodată parte dintr-o asemenea structură. Două treimi (67 %) nu au participat în niciun tip de asociație de voluntariat. 18 % dintre intervievați au menționat că s-au implicat în cel puțin un tip de asociație de voluntariat, 7 % – în două tipuri de asociații, 5 % – în trei tipuri de asociații, 2 % – în patru tipuri de asociații, iar 1 % – în cinci tipuri de asociații.

Datele QLS-Moldova au fost colectate în primăvara anului 2023. Sondajul implică un eșantion reprezentativ de rezidenți moldoveni cu vârsta de 18 ani și mai mult. Acesta a acoperit toate regiunile, cu excepția regiunii transnistrene, care nu este controlată de organele constituționale ale Republicii Moldova.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente