Rezultatele anchetei privind publicarea testelor de examene: șase persoane riscă amenzi și demiterea din funcții

BAC-2023-7
Foto:#diez

În timpul desfășurării examenelor de absolvire a gimnaziului din acest an, pe un canal de Telegram au fost publicate fotografii cu testele rezolvate de examene la matematică și limba și literatura română. Chiar mai mult, la Glodeni, un fost șef de direcție ar fi publicat accidental pe Facebook rezolvarea examenului la istorie. Atunci, autoritățile anunțau că opt gimnazii au admis publicarea examenelor în timpul testării și că au fost demarate anchete de serviciu pentru a stabili cine se face vinovat de scurgerea de informații.

Astăzi, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat rezultatele anchetei. Astfel, Inspectoratul Național de Investigații a identificat șase persoane vinovate. Ele sunt din raioanele: Glodeni, Criuleni, Sângerei, Florești și Anenii Noi.

Persoanele sunt acuzate de încălcarea art. 330(4) din Codul Contravențional: Publicarea subiectelor pentru examenele de absolvirea a gimnaziului și de bacalaureat, precum și a soluțiilor acestora.

Fapta se sancționează cu:
# amendă de la 30 la 90 de unități convenționale (în cazul persoanelor fizice);
# amendă de la 150 la 240 de unități convenționale (în cazul persoanelor juridice);
# amendă de la 150 la 240 de unități convenționale (în cazul persoanei cu funcție de răspundere).

De asemenea, articolul prevede privarea de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfășura anumite activități pe un termen de la trei luni la un an.

Inspectoratul Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției a remis copiile materialelor către IP Glodeni, IP Criuleni, IP Sângerei, IP Florești, IP Anenii Noi pentru aplicarea sancțiunilor.

MEC a anunțat că va monitoriza în continuare rezultatele anchetei și va depune toate eforturile pentru a asigura un mediu educațional corect, transparent și echitabil pentru toți elevii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente