FILIT Chișinău revine! Când va avea loc cel mai mare festival de literatură și traducere din sud-estul Europei

carti literatura evenimente biblioteca oportunitati
Foto:diez.md

Cea de-a doua ediție FILIT Chișinău (Festivalul Internațional de Literatură și Traducere), cel mai mare festival de acest gen din sud-estul Europei, revine! Acesta se va desfășura în perioada 26-29 septembrie 2024. 

Evenimentul, organizat de Fundația KA-TET, va reuni prozatori, poeți, traducători și jurnaliști din țară și din străinătate (din țări precum România, Irlanda, Spania, Polonia, Austria, Danemarca, Germania, Franța, Ucraina), alături de poeți, traducători, editori, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri culturali, jurnalişti, artiști din mai multe țări europene.  

La fel ca și anul trecut, un element definitoriu al festivalului va fi Trenul Literaturii care va uni simbolic cele două capitale ale Moldovei – Iași și Chișinău. Trenul caravană va porni din Iași pe joi, 26 septembrie, ora 12.00 și va ajunge la Chișinău la ora 16.40. La bord vor urca autorități de pe ambele maluri ale Prutului, scriitori români, traducători sau călători pasionați de literatură și nu numai, care timp de patru ore vor avea parte de performance de poezie, dezbateri literare și un concert inedit susținut de trupa Adam’s Nest. 

Festivalul are în centru câteva evenimente principale, desfășurate pe scena Teatrului Fără Nume, cu nume mari ale literaturii și dramaturgiei contemporane mondiale: Andrei Pleșu (România), John Boyne (Irlanda), Franzobel (Austria) și Josep Maria Miro (Spania). Totodată, în cele patru zile de FILIT Chișinău vor fi organizate mai multe evenimente culturale: întâlniri cu scriitori din România și din Europa, ateliere tematice pentru copii, ateliere de traducere, întâlniri ale scriitorilor cu liceenii, dar și dezbateri literare și întâlniri profesionale. 

În program va fi inclusă și Noaptea Albă a Poeziei (NAP), un maraton de poezie și muzică, la care vor participa zeci de poeți și performeri de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din străinătate. Seara se va încheia cu un concert susținut de proiectul muzical Subcarpați, care va lansa un concurs de creație, adresat participanților FILIT Chișinău.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente