Care este programul complet al Zilelor Filmului Românesc, ediția 2024

Zilele Filmelor Romanesc arc arcas sport film proiectie cinematografica
Foto:ZFR Chișinău

Organizatorii Zilelor Filmului Românesc au anunţat programul complet al ediţiei de la Chişinău, dar şi din celelalte nouă oraşe din Republica Moldova în care se va desfăşura festivalul la această ediţie aniversară. Toate proiecţiile şi evenimentele vor fi cu intrare liberă.

În acest an, secţiunea „Retro” va celebra cunoscuta Generaţie `70, prin proiectarea primelor sale trei filme. Retrospectiva va începe la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) cu prezentarea documentarului colectiv „Apa ca un bivol negru”. Acesta a fost realizat în 1970, în timpul celor mai catastrofale inundaţii din istoria recentă a României.

Retrospectiva va continua la Cinematograful Cineplex-Loteanu, cu proiecţiile marilor filme „Nunta de piatră” (1971) şi „Duhul aurului” (1974).

Inspirată de scrierile lui Ion Agârbiceanu, acţiunea din „Nunta de piatră” se petrece în apropierea minelor de aur din Munţii Apuseni, la începutul secolului XX. Una dintre cele două poveşti o urmăreşte pe o văduvă ce face eforturi supraomeneşti pentru a-şi salva fiica de la moarte, iar cealaltă îi are în vizor pe doi cântăreţi care fură mireasa de la o nuntă.

Într-o aşezare auriferă din Munţii Apuseni, personajele celor două părţi din „Duhul aurului” cad victimă febrei aurului, care îi condamnă la pierderea minţilor sau chiar a vieţii.

Copiii vor putea să se bucure la rândul său de un film clasic, „De-aş fi… Harap Alb” (1965). Adaptare liberă după basmul „Povestea lui Harap-Alb” și realizat ca o parodie, filmul urmărește povestea fiului de Crai, care parcurge un drum inițiatic, de la inocență la maturitate. În călătoria sa, Harap-Alb întâlnește personaje care întruchipează defectele omenești.

În parteneriat cu Librăriile Cărtureşti, festivalul va organiza lansarea unei influente cărţi de cinema, recent tradusă în limba română la Editura Vellant: „Istoria filmului. O introducere” (volumul I), de Kristin Thompson, David Bordwell și Jeff Smith. Invitatul special al evenimentului, care va avea loc la Cărtureşti Muzeu, va fi lectorul universitar şi criticul de film Andrei Rus, coordonatorul traducerii.

Andrei Rus va fi prezent şi la AMTAP, unde va introduce un calup de scurtmetraje studenţeşti din anii `90, recent digitalizate ca parte a proiectului Arhiva Activă pe care l-a iniţiat în cadrul UNATC Bucureşti, şi va vorbi despre curatoriat, arhive şi critica de film.

Studenţii, dar şi toţi cei interesaţi vor putea lua parte, tot la AMTAP, şi la un masterclass despre sunetul de film, pe care îl va susţine cunoscutul inginer de sunet Mihai Bogos.

ZFR a anunţat deja secţiunea „Filme noi”, care va cuprinde lungmetrajele
# „Trei kilometri până la capătul lumii” (2024, r. Emanuel Pârvu);
# „Familiar” (2023, r. Călin Peter Netzer);
# „Anul nou care n-a fost” (2024, r. Bogdan Mureşanu);
# „Săptămâna Mare” (2024, r. Andrei Cohn);
# „Warboy” (2023, România-Moldova, r. Marian Crişan).

La festival va fi arătat și scurtmetrajul „Casa neagră” (2024, România-Moldova, r. Dumitru Grosei).

Invitatul special al ediţiei a zecea va fi cunoscutul regizor Cristi Puiu, celebrat în secţiunea FOCUS, care va prezenta filmele „MMXX” (2023, România-Moldova), „Marfa şi banii” (2001) şi „Moartea domnului Lăzărescu” (2005).

Program complet al evenimentului îl găsești mai jos.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente