Ce se întâmplă dacă dispare catalogul școlar

ID138645_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Octav Ganea / INQUAM Photos

Te-ai întrebat vreodată: „Ce se întâmplă cu notele elevilor dacă dispare catalogul școlar?”. Ei bine, situațiile pot fi diferite în funcție de felul în care sunt înregistrate notele tale. În orice caz, în lipsa unui catalog electronic, școala este în drept să decidă cum va restabili informația pierdută.

Catalogul școlar este un document oficial și face parte din documentația școlară. Astfel, elevii nu pot fi responsabilizați sub nicio formă pentru păstrarea sau completarea acestuia.

Instrucțiunile spun că administrația școlară este cea responsabilă atât de circuitul documentației, cât și pentru condițiile de completare, acces și păstrare a acesteia, deci, și a catalogului.

Notele vor fi restabilite

În cazul pierderii sau distrugerii catalogului școlar, instituția de învățământ va asigura restabilirea situației școlare a elevilor în baza:
# evaluărilor realizate anterior de elevi;
# notelor din agende;
# alte forme de evidență deținute de instituție.

Am întrebat autoritățile dacă elevii pot fi obligați în asemenea cazuri să susțină repetat anumite evaluări. Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC) ne-au spus că instituția de învățământ „este în drept să decidă acțiunile în vederea restabilirii evidenței rezultatelor învățării”.

Elevii responsabili de distrugerea actului vor fi pedepsiți

În cazul distrugerii catalogului școlar, persoanele responsabile vor fi pedepsite. De asemenea, dacă elevii implicați sunt minori, atunci și părinții acestora urmează să fie trași la răspundere.

Sancțiunile aplicate elevilor minori implicați în distrugerea intenționată a registrului școlar sunt stabilite de administrația școlii, conform prevederilor prezente în Regulamentul instituției. Părinții acestora sunt trași la răspundere conform cadrului normativ.

Ministerul Educației și Cercetării

Lista sancțiunilor care pot fi aplicate unui elev, conform Codului educației, le găsiți în acest articol.

De asemenea, în cadrul instituțiilor de învățământ care dețin un catalog digital, noul registru va fi completat în baza notelor prezente în format electronic. În anul curent de studii, circa 560 de instituții de învățământ general din țară vor utiliza catalogul electronic.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente