Ce carte recomandă spre lectură una dintre cele mai active moldovence de pe Goodreads

aripi
Foto:Facebook/Taisia Gîrlea Crudu

Taisia Gîrlea Crudu este una dintre cele mai active persoane din Republica Moldova pe Goodreads. În ultimele 12 luni, tânăra a scris 129 de recenzii pe această platformă. În contextul Zilei internaționale a alfabetizării, marcată anual pe 8 septembrie, Taisia ne-a recomandat spre lectură o carte citită recent, care i-a plăcut foarte mult. E vorba despre opera „Pe aripile vântului”, semnată de Margaret Mitchell.

Vă invităm, așadar, să citiți recenzia Taisiei despre lucrarea sa preferată la moment.

„Ah câtă delectare mi-a adus acest roman! Este cu siguranță o operă la care trebuie să ajungă fiecare măcar o dată în viață. Personaje memorabile, reconstituirea istoriei (Războiul Civil din America), acțiune cu duiumul, dar probabil cel mai important – o lecție de viață de neuitat.

Romanul începe cu deziluzia suferită de adolescenta Scarlett O’Hara, care află că unicul bărbat după care tânjește, Ashley Wilkes, urmează să se căsătorească cu verișoara sa Melanie. Chiar dacă Scarlett este curtată de către toți băieții din comitat, ea îl vrea doar pe Ashley. Prin urmare, vestea despre căsătorie îi frânge inima. Pentru a se răzbuna, ea acceptă cererea în căsătorie a lui Charlie, un tânăr față de care nu are niciun sentiment. În scurt timp începe războiul, iar Scarlett devine văduvă.

Margaret Mitchell. Sursă: dosaresecrete.ro

Dragostea pentru Ashley îi va marca întreaga viață, chiar dacă mult mai târziu Scarlett va înțelege că aceasta nu a fost decât o himeră plăsmuită a adolescenței, devenită între timp o obsesie. Din cauza acestei iubiri imaginare, Scarlett îl va ignora pe cel care i-ar putut fi iubitul perfect, pe arogantul Rhett Butler, care îi va fi alături întreaga viață.

După război, Scarlett se schimbă considerabil. Are loc o maturizare forțată. Din adolescenta Scarlett care seducea toți băieții doar pentru a-l avea pe Ashley, în femeia nemiloasă care luptă cu orice preț pentru a avea bunăstare și pentru a-i salva pe toți cei dragi, dar cel mai important – pentru a-l susține mereu pe Ashley, fidel soției sale.

Mulți o numesc pe Scarlett o femeie fără scrupule și dură. Eu o percep în alt mod. O văd drept o femeie puternică, capabilă să se adapteze unei lumi noi. O femeie care nu se lasă doborâtă de pierderile pe care le suferă și care își respectă ambiția de a trăi în belșug și de a nu mai duce lipsă de nimic. O femeie fără prejudecăți care calcă peste stereotipurile unei epoci în care bărbatul guvernează și decide.

Captură de ecran din filmul „Pe aripile vântului”. Sursă: cinejurnal.ro

Figura lui Rhett Butler este, la fel, una memorabilă. La prima vedere, acesta e un bărbat arogant, fără inimă, misogin și care caută să tragă foloase, dar sub această mască dură se ascunde un îndrăgostit și un tată fără pereche.

Melanie reprezintă femeia model, un etalon al bunătății, al prieteniei, dar și al puterii feminine mascată sub duioșie. Iar despre Ashley pot spune că l-am detestat pentru lipsa lui de bărbăție. Fiind un intelectual inadaptat la lumea nouă, el preferă să le lase pe cele două femei care îl iubesc să ducă jugul responsabilităților în momentele de cotitură.

Romanul abordează mai multe teme, printre care: dragostea, războiul, sacrificiul, prietenia.

După câteva zile minunate petrecute în compania acestei capodopere, iată-mă ajunsă la finalul ei cu un regret de a mă despărți de personajele îndrăgite. Dar stați așa că, deși Margaret Mitchell a terminat romanul atunci când Scarlett are doar 29 de ani, Alexandra Ripley a hotărât să remedieze problema și a scris o continuare, la care voi purcede neîntârziat. Voi fi iarăși alături de Scarlett…”

Sursă: Facebook/Taisia Gîrlea Crudu

Inițial, Margaret Mitchell a intitulat cartea Tomorrow is Another Day („Mâine este o altă zi”), aceasta fiind ultima replică din roman. Totuși, denumirea finală a ajuns să fie cea menționată la început de articol, Gone with the Wind. Se presupune că aceasta a fost inspirată din poemul Non sum qualis eram bonae sub regno Cynarae scris de Ernest Dowson.

Lucrarea a fost publicată în 1936, iar în 1937 a câștigat Premiul Pulitzer pentru ficțiune. Este considerat a fi unul dintre marile romane americane, fiind și ecranizat. Filmul a primit 10 premii Oscar, un record deținut timp de 20 de ani.


Taisia citește mult, iar de fiecare dată când termină o nouă carte, scrie recenzii. Este activă nu doar pe Goodreads, dar și pe Facebook. Așa că dacă nu știți ce să mai citiți, aici este pagina tinerei, care cu siguranță vă va inspira.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente