Pe 1 septembrie a fost lansat proiectul „Fotbal în Grădinițe”, iar în cadrul evenimentului a fost prezentat ghidului „ABC-ul fotbalului pentru copii”, un instrument esențial pentru educarea celor mai mici pasionați ai sportului rege. Inițiativa aparține Federației Moldovenești de Fotbal (FMF).
La eveniment au participat zeci de copii alături de părinții lor, unii dintre aceștia fiind nume cunoscute din fotbalul moldovenesc, cum ar fi Alexandru Epureanu, Dmitrii Celeadnic, Radu Gînsari, Simion Bulgaru, Victor Golovatenco și Sergiu Dadu. De asemenea, antrenorul selecționatei U21, Ștefan Stoica, a fost prezent pentru a susține inițiativa.
Fiecare copil a primit cadouri, inclusiv echipamente Jako, mingi și fulare ale naționalei Moldovei. Supriza finală a fost posibilitatea de a-și lua un tricou personalizat cu numele jucătorului preferat din echipa națională.
Amintim că proiectul „Fotbal în Grădinițe” se va desfășura în 62 de grădinițe din întreaga țară.
Activitățile din cadrul programului nu se vor limita doar la fotbal, ci vor viza și dezvoltarea generală, coordonarea și motricitatea specifică vârstei. Toate activitățile se vor petrece în grădinițe în prima sau a doua jumătate a zilei, iar fiecare copil le va practica de trei ori pe săptămână, câte 30 de minute. Antrenamentele vor fi desfășurate sub formă de jocuri și exerciții.
FMF va furniza grădinițelor echipamente precum:
# mini-porți mobile;
# mingi;
# elemente de delimitare a suprafeței de joc;
# scărițe;
# veste de joc.
Copiii implicați în proiectul „Fotbal în grădinițe” vor avea oportunitatea să participe și la festivalurile organizate de FMF. Aceștia vor avea șansa să însoțească fotbaliștii naționalelor de fotbal la meciurile disputate de echipele naționale la Chișinău.
Amintim că în 2019, la inițiativa Federației Moldovenești de Fotbal a fost lansat proiectul „Fotbal în Școli”. Inițiativa are drept scop să popularizeze modul sănătos de viață și diversificarea disciplinelor școlare. Proiectul este divizat în două direcții. O etapă este destinată claselor primare (I-IV) și cealaltă etapă este pentru clasele gimnaziale (V-IX). De la lansarea proiectului s-au înscris peste 340 de școli și au fost create circa 40 de clase specializate. Numărul școlilor înscrise se mărește în fiecare an cu câte 50 de instituții. Aici găsiți detalii.