Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide în decembrie 2024! Cine a fost responsabil de reconstrucție

notre-dame de paris
Foto:CNN

Acest sfârșit de an vine cu o surpriză – catedrala Notre-Dame de Paris se redeschide! Evenimentul este programat pentru 8 decembrie 2024, dată care marchează exact cinci ani de la incendiul devastator.

Restaurarea catedralei este supravegheată de arhitectul francez Philippe Villeneuve, care s-a angajat să reconstruiască edificiul exact așa cum era, inclusiv faimosul acoperiș.

Philippe Villeneuve. Sursă: wsj.com

Lucrările de reamenajare a suprafeței din jurul catedralei și a spațiilor verzi se preconizează să fie finalizate până în 2027. Pentru realizarea proiectului a fost angajată echipa arhitectului și peisagistului belgian Bas Smets.

Catedrala Notre-Dame din Paris în proces de reparație. Sursă: Miguel Medina/AFP

Deocamdată, nu sunt disponibile informații despre taxa de intrare sau programul de vizitare, însă, anterior, biletul de acces costa aproximativ 300 de lei.


Incendiul de la Catedrala Notre-Dame de Paris a izbucnit pe 15 aprilie 2019. În jurul orei 18.50, focul a prins în flăcări acoperișul și turnul central al catedralei. Catedrala, cu o istorie de peste 800 de ani, reprezintă nu doar un simbol al Parisului, dar și un monument de patrimoniu cultural și istoric.

Incendiul s-a extins rapid provocând prăbușirea acoperișului și a turnului de 93 de metri. În ciuda pagubelor considerabile, echipele de pompieri au reușit să salveze structura principală a catedralei și fațadele, inclusiv numeroase opere de artă și relicve istorice. Intervenția lor promptă a împiedicat distrugerea completă a catedralei, dar daunele au fost totuși semnificative.

Citește aici mai multe detalii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente