Devino tânăr observator pe 20 octombrie. Află cum poți deveni parte a delegației daneze de monitorizare a alegerilor din această toamnă

alegeri35
Foto:#diez

Tinerii din Moldova, alături de tinerii din Danemarca, vor promova valorile EU în Moldova și importanța participării tinerilor în procesul electoral și referendum, iar pe ultimă fază vor participa la analiza procesului de dezvoltare democratică și vor observa exercițiul democratic în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului din 20 octombrie 2024.

Odată cu anunțarea Referendumului privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană pe 20 octombrie 2024, cetățenii sunt chemați să decidă viitorul european al țării. Acest referendum are un impact major asupra mediului politic, cu guvernul pro-european promovând aderarea, în timp ce forțele dezinformatoare încearcă să submineze încrederea în UE, ceea ce duce la polarizarea și scăderea implicării tinerilor.

În acest sens, CNTM a inițiat proiectul „Implicarea Tinerilor în Referendumul pentru Aderarea Moldovei la UE 2024,” implementat de CNTM, Silba – Initiative for Dialogue and Democracy, și partenerul media Diez, cu sprijinul DUF – Consiliul Tineretului din Danemarca și IMS – International Media Support.

Perioadele de implementare

# Training: 13-15 septembrie (română).

În perioada 13-15 septembrie 2024, va fi organizat un training pentru 25 de tineri selectați la nivel național, în cadrul căruia aceștia vor dobândi cunoștințele și instrumentele necesare pentru a desfășura activități locale de informare și sensibilizare privind integrarea europeană a Moldovei și beneficiile aderării la UE.

Burse: până la 300 de euro pentru logistică, facilitare și organizare, în funcție de planurile de acțiune create. 

Aceste burse sunt destinate susținerii tinerilor în realizarea inițiativelor locale de informare a populației cu privire la Referendumul republican, importanța participării și informarea corectă despre acesta.

# Activități locale: 16 septembrie – 10 octombrie.

Activități locale de informare și sensibilizare a populației privind importanța participării la vot.

Sesiune online (engleză).

Sesiune introductivă și de acreditare pentru misiunea de observare.

# Training și pregătire: 15-20 octombrie (engleză).

Training și pregătire înainte de alegeri, alături de tinerii din Danemarca.

# Ziua alegerilor: 20 octombrie 2024.

Participare ca observator tânăr în cadrul Alegerilor Prezidențiale și Referendumului Constituțional.

# Sesiune de debriefing și concluzii: 21 octombrie 2024 (engleză).

Completează formularul până la data de 8 septembrie.

Experiență Anterioară: Nu este necesară experiența anterioară în observarea alegerilor. Accentul se pune pe învățare și participare. Tot ce aveți nevoie este motivație, dorința de a învăța despre democrație și observarea alegerilor, precum și dorința de a întâlni colegi din alte organizații de tineret din Danemarca și Moldova.

Condiții de participare

Disponibilitate în perioadele 13-15 septembrie,15-19 octombrie, 20 octombrie.

Vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani.

Cunoașterea limbii engleze prezintă un beneficiu.

Ca o primă etapă a proiectului CNTM își propune organizarea programului de formare de formatori în domeniul „Uniunea Europeană și Moldova: realitate, beneficii și provocările în proces de aderare a RM la blocul comunitar european”.

Pentru întrebări, contactați persoana de contact Roman Banari, [email protected].

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente