Anul universitar bate la ușă, iar o parte din studenții de anul I se pregătesc să se mute la cămin. Pentru a te ajuta să te integrezi mai ușor, am adunat informațiile esențiale despre căminele celor mai populare trei universități de stat. În acest articol, afli detalii despre Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF).
Procesul de repartizare a locurilor în cămine este similar în toate universitățile. În primul rând, când depui documentele de admitere, trebuie să specifici că ai nevoie de cazare în cămin. Apoi, completezi o cerere pentru alocarea unui loc în cămin (fie online, fie offline). Ulterior, vor fi afișate rezultatele repartizării. Ultimul pas va fi să plătești pentru cazare la banca cu care colaborează universitatea. Nu îți fă griji, studenții de anul întâi sunt ghidați în acest proces, așa că nu ezita să adresezi întrebări dacă ai unele nelămuriri.
USMF oferă cazare în 15 cămine cu o capacitate totală de peste 3 000 de paturi, dintre care 1 350 sunt pentru studenții locali, 1 250 pentru studenții internaționali și 400 pentru rezidenți.
În ultimii 4 ani, șase cămine (căminele nr. 1, 2, 4, 5/2, 8, 16) au fost revizuite și transformate din tip coridor în tip bloc. Fiecare bloc este format din 2-4 camere pentru 2-3 persoane. Blocul include camere de zi, bucătărie, baie și toaletă. Fiecare cameră este dotată cu mobilier (paturi, saltele, scaune, mese, dulapuri, noptiere etc.). Bucătăriile sunt dotate cu mobilier (aragaz/cuptor electric, chiuvetă, dulapuri etc.). În căminele fără sistem de blocuri, de exemplu în 10, există o baie la 5 etaje. Există patru cabine de duș, iar toaleta și bucătăria sunt pe etaj.
Fiecare cămin este repartizat în funcție de facultate și curs (cu excepția studenților din anul I, care sunt repartizați în toate căminele din cauza numărului mare de cereri). Studenții din anii II-VI sunt repartizați într-un singur cămin. Toate căminele sunt dotate cu săli de lectură și zone de recreere.
Plasarea studenților se face electronic pe platforma universitară SIMU (University Management Information System), unde fiecare student are un profil personal, depune o cerere și atașează documente justificative (statut social sau activități extracurriculare). Plasarea studenților începe după 20 mai, iar rezultatele sunt procesate în 24 de ore.
Există 3 criterii de plasare:
# performanța academică;
# statutul social;
# activități extracurriculare.
Rezultatele sunt postate direct pe profilul personal al fiecărui student. Accesul în cămin este permis 24 de ore din 24 cu ajutorul unui sistem de recunoaștere facială. Securitatea campusului este controlată de un singur sistem de monitorizare. Campusul este dotat cu parcări pentru studenți și există, de asemenea, mașini de spălat și de uscat rufe.
Taxa de cazare pentru studenți variază în funcție de cămin. În general, aceasta variază de la 689 la 945 de lei pe lună (taxa de cazare se plătește în fiecare semestru). Taxa de cămin se plătește în două tranșe: pentru primul semestru și pentru al doilea semestru.
Pensiunile sunt situate în sectoare cum ar fi:
# strada Malina Mică;
# strada Nicolae Testemițanu;
# strada Mihail Lomonosov;
# strada Vladimir Korolenco;
# strada Mihail Sadoveanu.
Mai multe informații despre cămine găsiți aici (paginile 78-81).
Important! Tinerii orfani, precum și studenții din familii social vulnerabile se pot bucura de anumite privilegii. De exemplu, studenții orfani pot sta gratuit în unele cămine.
Se poate întâmpla să nu obțineți un loc în căminul dorit. Nu vă faceți griji, puteți solicita o revizuire a cazului dvs. și este posibil să fiți repartizat într-un alt cămin, deoarece foarte des unii dintre studenții care au fost deja repartizați decid să se mute din motive personale.
În acest articol poți vedea în ce cămine se pot caza studenții de la Universitatea Tehnică din Moldova, iar aici poți afla detalii despre cazarea la Universitatea de Stat din Moldova.
În acest articol găsești lista lucrurilor pe care ar trebui să lei iei cu tine dacă vei sta prima dată la cămin.