Dramele unei copilării din anii ’80 și ale unei tinereți din 2000. Ce carte dezbatem la întâlnirea Clubului de lectură #diez în septembrie

carte, lectură

Prima zi de toamnă vine cu vești minunate, pentru că îți spunem toate detaliile despre noua întâlnire a Clubului de carte #diez și Librăriile Cartier. Ne revedem în data de 28 septembrie, la ora 13.00 la Librăria din Centru din municipiul Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, numărul 126. Ne vom împărtăși cu impresiile noastre de lectură a volumului „Copilăria lui Kaspar Hauser”, de Bogdan-Alexandru Stănescu.

Cunoaște cartea

„Copilăria lui Kaspar Hauser” este un roman de maturizare care include 12 povestiri ale aceluiași narator. Este un colaj al amintirilor din copilăria optzecistă și tinerețea anilor 2000 ce surprinde elementele definitorii ale României din această perioadă, cât și parcursul spiritual și profesional al lui Bobiță-Bogdan, personajul principal și eul narativ.

Ideea romanului pornește de la viața lui Kaspar Hauser, un tânăr german care a pretins că a trăit izolat într-un pivniță până la 16 ani. Afirmațiile lui Hauser au stârnit multe dezbateri și controverse. Așa și Bobiță-Bogdan devine prizonierul propriei sale lumi întunecate de dramele copilăriei și, ulterior, de cele ale tinereții.

Fragment

„Prin luna mai am primit un telefon de la producătorul emisiunii TV, care mă chema pe un ton conspirativ la televiziune, fără prea multe cuvinte. Am fost convins că vor să mă dea afară, pentru că nu munceam cu prea mare tragere de inimă și, pe deasupra, aveam o relație destul de tensionată atât cu vedeta căreia îi montam emisiunea, cât și cu asistenta lui, o tipă frumoasă foc și la fel de proastă. Era genul de femeie conștientă de unicul ei atu, care vorbește tare și aruncă cu cea mai mare dezinvoltură cele mai mari enormități posibile. Era luni, abia mă întorsesem de la mare, unde mă certasem cumplit cu Alina, după trei nopți de nesomn și băutură. Se ridicase de la masă și dispăruse, pur și simplu, așa că am plecat după ea prin sat, din bar în bar, până am găsit-o cu un tip care-i dăduse un pahar cu vin. M-a văzut de departe, așa că s-a aplecat spre el și l-a sărutat. Făcea genul ăsta de faze ieftine. Iar eu reacționam mecanic, de fiecare dată. M-am îndreptat în marș forțat spre masa lor, i-am pus gagiului mâna-n gât și l-am purtat așa, spre bar, într-o liniște mormântală, spartă doar de râsul isteric al Alinei, care fugea spre plajă. Am început s-o fugăresc, lăsându-l p-ăla sprijinit acolo, gâfâind, și eram gata s-o prind – de fapt, cred că intenționam s-o plachez -, când m-a ajuns garda din urmă, doi jandarmi tineri și un gradat, și a început lunga negociere prin care trecusem de zeci de ori.

Asta arăta așa: ei îmi cereau buletinul și erau hotărâți să mă ducă la secție, eu mă linișteam brusc, apoi începeam să le povestesc ce se întâmplase, ea stătea pe margine și râdea de se prăpădea, oamenii deveneau din ce în ce mai conștienți de absurdul situației și până la urmă hotărau să nu se bage în cuplul ăsta de nebuni. Era felul ei de a mă salva. După care petreceam o noapte liniștită. De data asta i-am spus să-și facă bagajele și să se care și m-am întors în bar. De dimineață am găsit camera goală, așa că mi-am strâns și eu lucrurile și am plecat spre microbuz. Pe la Urziceni am rugat șoferul să oprească, am coborât și am vomat sub privirile celorlalți pasageri. M-am întors la locul meu, în spate, și am reușit să dorm până la București. În starea asta eram când am ajuns la televiziune, bașca niște vânătăi verzi-vișinii pe antebrațe, despre care nu-mi aminteam dacă erau de la sex sau dintr-o bătaie.”

Cartea poate fi procurată atât fizic, cât și online de la Librăria din Centru/Librăria din HolCărturești sau Cartego. Prețul volumului variază între 103 și 159 de lei.

Sursă: cartier.md

Cunoaște autorul

Bogdan-Alexandru Stănescu este scriitor, eseist, traducător și editor din România. A debutat în presă în 1999, scriind cronică literară pentru revista Luceafărul. În 2010 a publicat împreună cu Vasile Ernu volumul „Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc”, iar debutul în poezie și l-a făcut în 2012, cu volumul „Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul”.

Romanul său din 2017, „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost unul de succes, dar și criticat. A obținut mai multe premii literare, inclusiv internaționale și a fost tradus în cinci limbi străine.

Cartea a fost subiectul mai multor discuții contradictorii după ce în cotidianul „Libertatea” a apărut articolul „Cine sunt «borâți», violenți, obsceni și arată ca niște «șobolani». Pasaje din cartea unui apreciat scriitor român contemporan”. Autorul articolului, Valeriu Nicolae, a scris acest comentariu pornind de la câteva pasaje de „rasism atât de violent că mi s-a făcut fizic rău” decupate din volumul de povestiri „Copilăria lui Kaspar Hauser”.

Într-o analiză, Scena9 spune că Valeriu Nicolae admite caracterul ficțional al cărții și faptul că ficțiunea este scrisă din punctul de vedere al unui personaj care nu coincide cu autorul, deși „are o mulțime de elemente autobiografice ale autorului”.

Problema de fond ridicată de Valeriu Nicolae privește felul în care cartea lui Bogdan-Alexandru Stănescu a fost multipremiată fără ca pasajele „rasiste” din ea să trezească vreo discuție.

Valeriu Nicolae

Drept răspuns, Bogdan-Alexandru Stănescu a precizat că volumul nu este biografic și că nu poate îndruma tipul de lectură al fiecărui cititor.

Bogdan-Alexandru Stănescu

Bogdan-Alexandru Stănescu a condus colecția de literatură universală a editurii Polirom, unde a ales să publice multe cărți scrise de autori internaționali. În prezent, conduce colecția de literatură Anansi, a editurii PandoraM, din cadrul grupului editorial Trei.

Sursă: Matei Bumbuț (DOR)

Pentru a nu pierde nicio noutate referitoare la următoarele ședințe, te invităm să te înscrii în acest grup de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente