(foto) În ce cămine se pot caza studenții de la Universitatea de Stat din Moldova

Logo pe fotografie 2 (9)
Foto:student cazat în cămin

A mai rămas puțin până la începerea unui nou an universitar, iar pentru studenții din anul I care vin din afara Chișinăului este un moment important, deoarece mulți dintre ei vor locui la cămin. Pentru a te putea familiariza cu toate aspectele legate de viața din cămin și pentru a te pregăti de o integrare ușoară ru.diez.md a adunat toate informațiile importante despre căminele din trei cele mai populare universități de stat. În acest articol găsești detalii despre Universitatea de Stat din Moldova (USM).

Procesul de repartizare a locurilor în cămine este similar în toate universitățile. În primul rând, când depui documentele de admitere, trebuie să specifici că ai nevoie de cazare în cămin. Apoi, completezi o cerere pentru alocarea unui loc în cămin (fie online, fie offline). Ulterior, vor fi afișate rezultatele repartizării. Ultimul pas va fi să plătești pentru cazare la banca cu care colaborează universitatea. Nu îți fă griji, studenții de anul întâi sunt ghidați în acest proces, așa că nu ezita să adresezi întrebări dacă ai unele nelămuriri.

Universitatea de Stat din Moldova oferă 13 cămine împărțite în trei categorii în funcție de nivelul de confort.

Categoria I: camerele sunt repartizate pe secțiuni, câte două, iar într-o cameră sunt două sau trei locuri. Sunt dotate cu baie, toaletă și bucătărie. Aceste cămine sunt nr. 10, 11, 12 și 13, iar costul unui loc este de 878 lei pe lună. În unele este Wi-Fi gratuit și câte un spațiu de relaxare. La căminul nr. 13 este și o spălătorie, care poate fi utilizată și de locatarii altor cămine din campus.

Student cazat în căminul nr. 13

Categoria II: camerele sunt repartizate pe secțiuni, câte două, cu o baie per secțiune, însă bucătăria este comună pe etaj. Aceste cămine sunt nr. 5 și 16, iar costul unui loc este de 644 de lei pentru o lună. Studenții beneficiază de Wi-Fi gratuit și sală de lectură. Căminul este dotat și cu o spălătorie și un spațiu de relaxare.

Categoria III: oferă camere pentru două sau trei persoane. Baia, toaleta și bucătăria sunt comune pe etaj. Aceste cămine sunt nr. 1, 2, 3, 4 și 19, iar costul unui loc este de 450 de lei pentru o lună. În căminul nr. 19, studenții au acces la Wi-Fi în fiecare cameră. De asemenea, sunt disponibile o sală de lectură și o spălătorie.

Student cazat în căminul nr. 4
Căminul nr. 3. Sursă: student care locuiește în cămin

După ce primești un loc la cămin, trebuie să semnezi un contract cu universitatea și să achiți taxa la o sucursală a băncii Victoriabank sau la biroul universității. Poți plăti taxa în două tranșe: pentru primul semestru și, ulterior, pentru al doilea semestru. Dacă te afli într-o situație financiară dificilă, poți face o solicitare să achiți taxa în fiecare lună.

Este important de menționat că în noile cămine nu este permisă personalizarea camerelor, cum ar fi aducerea de mobilă personală sau alte reparații. În schimb, în căminele mai vechi, poți face diverse modificări, iar administrația chiar încurajează acest lucru.

La repartizarea locurilor în cămine, administrația facultății ia în considerare notele, activitatea studenților și implicarea lor în viața comunitate, cum ar fi Ziua Donatorului sau alte activități publice de salubrizare.

Căminele sunt situate în următoarele zone:
# strada Tighina;
# strada Gheorghe Cașu;
# strada Florilor;
# șoseaua Hâncești, nr. 55/4.

Toate regulile de funcționare a căminelor studențești din cadrul USM pot fi găsite AICI.

Câteva dintre aceste reguli:
# nu poți să conectezi muzica după ora 23.00;
# este interzisă ieșirea din cămin după ora 23.00;
# pe parcursul zilei poți primi vizitatori, dar, pentru siguranță, aceștia trebuie să prezinte un document de identitate la intrare.


În acest articol poți vedea în ce cămine se pot caza studenții de la Universitatea Tehnică din Moldova. Aici găsești lista lucrurilor pe care ar trebui să lei iei cu tine dacă vei sta prima dată la cămin.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente