(foto) În ce cămine se pot caza studenții de la Universitatea Tehnică din Moldova

cămin UTM
Foto:student cazat în cămin

Au rămas zile numărate până la începerea unui nou an universitar, iar pentru studenții din anul I care vin din afara Chișinăului este un moment important, deoarece mulți dintre ei vor locui la cămin. Pentru a te putea familiariza cu toate aspectele legate de viața din cămin și pentru a te pregăti de o integrare ușoară ru.diez.md a adunat toate informațiile importante despre căminele din trei cele mai populare universități de stat. În acest articol găsești detalii despre Universitatea Tehnică din Moldova (UTM).

Procesul de repartizare a locurilor în cămine este similar în toate universitățile. În primul rând, când depui documentele de admitere, trebuie să specifici că ai nevoie de cazare în cămin. Apoi, completezi o cerere pentru alocarea unui loc în cămin (fie online, fie offline). Ulterior, vor fi afișate rezultatele repartizării. Ultimul pas va fi să plătești pentru cazare la banca cu care colaborează universitatea. Nu îți fă griji, studenții de anul întâi sunt ghidați în acest proces, așa că nu ezita să adresezi întrebări dacă ai unele nelămuriri.

Universitatea Tehnică din Moldova oferă trei tipuri de cămine.

Categoria I: camerele au fost recent renovate și aranjate cu mobilier nou. Studenții de la licență trebuie să achite câte 565 de lei pe lună.

Categoria II: în aceste cămine baia este comună. Deși nu au fost recent renovate, camerele sunt dotate cu mobilierul de bază de care ar avea nevoie un student. Prețul pentru o lună este de 510 lei.

Categoria III: camerele nu au fost renovate. Un loc în cămin costă 450 de lei pe lună.

Dintre toate căminele, doar patru au băi private pentru fiecare secție (două camere), iar restul au băi comune pe fiecare etaj. De exemplu, chiar dacă căminul nr. 2 se încadrează în categoria I, fetele au o baie comună pe etaj. Din spusele unui student care locuiește în acest cămin, băieții nu au baie la fiecare etaj și trebuie să o folosească pe cea de la primul etaj.

În toate căminele sunt bucătării la toate etajele. Unele cămine au săli de lectură și de calculatoare, spălătorie cu mașini de spălat și uscat pe fiecare etaj.

Plata anuală pentru cămin se face în avans, în două tranșe. Prima tranșă se achită vara, înainte de cazare și se face pentru următoarele patru luni (septembrie-decembrie). După Anul Nou, se plătește a doua tranșă pentru următoarele șase luni (ianuarie-iunie). Pe lângă costul cazării, studenții trebuie să plătească și o garanție de 450 de lei pentru păstrarea bunurilor. Dacă nu a fost deteriorat mobilierul sau altceva din cameră, garanția se returnează la sfârșitul anului sau poate fi transferată pentru anul următor, la cerere.

Căminele sunt situate în următoarele sectoare:
# Centru;
# Botanica;
# Râșcani.

Locația căminelor este corelată cu amplasarea blocului de învățământ. Astfel, nu va trebui să mergi mult până la universitate.

Studenții de anul întâi beneficiază de un avantaj, fiindcă 70-80 % dintre ei sunt repartizați în cele mai bune cămine. Începând cu anul II, repartizarea în căminele UTM se face pe baza unui punctaj, care include media generală obținută în anul de studii anterior și punctajul acordat pentru activitățile extracurriculare. UTM utilizează o bază de date care calculează automat aceste medii și generează un clasament. Dacă mai mulți studenți solicită același loc în cămin, prioritate are cel cu punctajul cel mai mare.

În cererea de solicitare a locului în cămin, studenții pot indica numele persoanei cu care doresc să locuiască.

Student cazat în căminul nr. 2

Studenții nu au voie să facă singuri reparații în cameră, dar își pot aduce un frigider.

Toate regulile de funcționare a căminelor studențești din cadrul UTM pot fi găsite aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente