Ce trebuie să știi despre obținerea buletinului provizoriu în România? Ghid pentru studenții cu cetățenie română

documente
Foto:Scott Graham/unsplash

Acum câteva luni am povestit cum mi-am obținut eu viza de studii odată cu începerea facultății la Timișoara. Tot atunci am explicat și cum se obține permisul de ședere pentru etnicii români de pretutindeni. Acum a venit rândul buletinului provizoriu pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate. Cu alte cuvinte, urmează să explic ce etape au de parcurs tinerii originari din Republica Moldova care au cetățenie română și sunt admiși pe locurile destinate etnicilor români de pretutindeni. Urmează o călătorie interesantă printre actele necesare, programări și fotografii 3 × 4 cm. Fiți pe fază!

Pentru că mă aflu în România în baza permisului de ședere, nu a trebuit să trec personal prin toate etapele necesare pentru obținerea buletinului provizoriu românesc. De aceea, ghidul acestei călătorii va fi Mihai Zatîc, proaspăt absolvent al Universității Politehnica Timișoara. Mihai este cetățean român cu domiciliul în străinătate. Ce înseamnă asta? Explic în continuare.

Mihai face parte din rândul oamenilor cu dublă cetățenie. Respectiv, el, fiind născut în Moldova, are atât cetățenie moldovenească, cât și cetățenie română. Pentru că tânărul a locuit în Republica Moldova până a începe facultatea și a avut domiciliul stabilit doar în țara în care s-a născut, el poate fi considerat cetățean român cu domiciliul în străinătate. Respectiv, în momentul în care a devenit student în România nu a avut nevoie de viză și permis de ședere, ci a trebuit doar să-și facă carte de identitate provizorie.

Acte necesare

Dacă și tu ești ca Mihai (cetățean român cu domiciliul în străinătate) și ai fost admis la una dintre facultățile din România, va trebui să îți perfectezi aici buletinul provizoriu. Iată care sunt actele necesare în vederea obținerii acestuia:
# cerere tip pentru eliberarea buletinului provizoriu. Aceasta se completează (obligatoriu) cu majuscule și se tipărește față-verso;
# pașaport românesc aflat în termen de valabilitate (original și copie);
# certificat de naștere românesc (original și copie);
# act care atestă dovada adresei de reședință în România (original și copie). Tinerii care stau la cămin pot prezenta doar contractul de cazare încheiat cu administrația căminului, iar pentru cei care stau cu chirie nu e obligatoriu contract de închiriere înregistrat la ANAF, ci e suficient contractul de comodat;
# dovada achitării taxei. Aceasta reprezintă confirmarea achitării taxei în valoare de 1 RON. Puteți achita online și să veniți cu extrasul de cont imprimat (pentru a primi extrasul de cont este nevoie să achitați cu două-trei zile mai devreme decât aveți programarea) sau puteți achita la ghișeul special pentru taxe, unde veți primi această dovadă;
# două fotografii 3 × 4 cm, având la bază o bandă albă de 7 mm.

Cum are loc programarea

Pentru a obține buletinul provizoriu, trebuie să vă programați online pentru depunerea dosarului. Programarea se face pe site-ul primăriei din orașul în care vă faceți studiile. În cazul lui Mihai a fost Primăria Timișoara. El a trebuit doar să vadă care sunt zilele disponibile din calendarul de pe site pentru a duce dosarul fizic. Așadar, tânărul și-a ales ziua potrivită în care urma să aplice pentru obținerea buletinului provizoriu și peste câteva zile s-a dus la Direcția de Evidență a Persoanelor din Timișoara (în fiecare oraș din România este o astfel de instituție) cu actele pe care le-am menționat mai sus.

După programarea online, veți primi un e-mail cu informațiile necesare privind ziua și ora în care trebuie să vă apropiați la Direcția de Evidență a Persoanelor pentru depunerea dosarului.

Sursă: Mihai Zatîc/arhivă personală

Ce ar trebui să mai știi

# După depunerea dosarului fizic, durează aproximativ cinci-șapte zile până veți primi buletinul provizoriu.
# Fotografiile 3 × 4 cm trebuie OBLIGATORIU să aibă la bază o bandă albă de 7 mm.
# Dosarele incomplete duc la anularea programării.
# Obținerea buletinului provizoriu nu afectează statutul de român de pretutindeni și nu îți va fi luată bursa de etnic (dacă ai fost admis pe locurile la buget cu bursă).
# Termenul de valabilitate al buletinului provizoriu este de un an pentru studenți. Ceea ce înseamnă că trebuie să îl reînnoiești în fiecare an.
# Buletinul provizoriu este eliberat doar cetățenilor români cu domiciliul în străinătate. În cazul în care nu ai cetățenie română, vei avea nevoie de viză și permis de ședere.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente