În Moldova va fi lansat un program care va conecta cercetarea cu mediul de afaceri pentru crearea locurilor de muncă

profesori cursuri
Foto:Facebook/America House Chisinau

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 28 august, implementarea Programului de specializare inteligentă al Republicii Moldova „SMART MOLDOVA” pentru anii 2024-2027. Proiectul va identifica care sunt domeniile prioritare în care există potențial de conectare între cercetare, mediul de afaceri și economia reală.

Programul „SMART MOLDOVA” va spori colaborarea dintre cercetare și mediul de afaceri cu potențial de creare a locurilor de muncă bine plătite și complexe din punct de vedere al sarcinilor. „Creșterea economiei și a locurilor de muncă este o preocupare constantă pentru Guvernul Republicii Moldova”, menționează ministrul educației și cercetării, Dan Perciun.

Programul național de specializare inteligentă al Republicii Moldova reprezintă un element nou pentru țara noastră, care vine să asigure o creștere economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă. Proiectul va explora legăturile dintre mediul de cercetare-inovare şi cel de afaceri. „Este și un angajament al nostru, pe agenda de integrare europeană. Vom fi una dintre puținele țări europene care are un asemenea program de specializare inteligentă”, a precizat Dan Perciun.

Pentru implementarea acestui program a fost realizat un studiu care a explorat atât potențialul Moldovei de cercetare, cât și capacitatea mediului de afaceri de a implementa inovații și disponibilitatea de a contribui alături de cercetători în acest proces. Drept urmare, au fost selectate patru domenii prioritare în care urmează să fie dezvoltată infrastructura de cercetare și inovare. Aceste domenii sunt:
# Agricultura și procesarea agricolă;
# Tehnologia informației și a comunicațiilor;
# Energia;
# Biomedicină și Bioinformatică.

Programul național de specializare inteligentă al Republicii Moldova pentru anii 2024-2027 „SMART MOLDOVA” va contribui la atingerea mai multor obiective generale, printre care:
# creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților;
# dezvoltarea oportunităților pentru inovații și antreprenoriat;
# îmbunătățirea condițiilor de trai;
# asigurarea accesului universal la internet și serviciile electronice;
# îmbunătățirea stării de sănătate fizică și mintală a populației prin contribuția activă a unui sistem de sănătate modern și eficient, care răspunde nevoilor fiecărui individ;
# asigurarea acoperirii universale cu servicii medicale de înaltă calitate, care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente