(galerie foto) Jazz și apus în pahare. Peste 300 de oameni au venit să asculte Misha Grossu Band la Hill&Valley

281

Zilele de weekend sunt pline și dinamice, mai ales în sezonul estival, când toată lumea are chef de distracție. De altfel, așa a fost și ziua de duminică, 25 august, atunci când la Hill&Valley s-au adunat zeci de oameni pentru a savura muzică jazz în interpretarea Misha Grossu Band. Și eu am fost printre ei, așa că hai să-ți povestesc și arăt cum a decurs evenimentul întitulat „Jazz la apus”.

Am mers la podgorie împreună cu Misha, așa că am ajuns mult mai devreme decât ar fi trebuit – lucru care nu neapărat m-a întristat. În timp ce artiștii, așa cum se obișnuiește înainte de orice spectacol live, desfășurau probele de sunet, eu am explorat teritoriul și am admirat peisaje idilice. Nu am mai vizitat anterior această locație, dar mi-a părut extrem de cunoscută și aproape sufletului. Poate datorită caracterului său rustic, care m-a făcut să-mi amintesc de copilărie.

După probe, Misha mi-a povestit că acest concert face parte dintr-un miniturneu prin Moldova în care a pornit recent, pe 22 august: „Am fost inspirat să organizez aceste concerte de locurile frumoase din țara noastră și îmi doresc ca anul viitor să ajungem să descoperim și mai multe locații, deoarece chiar merită valorificate”.

Scopul său este să familiarizeze publicul cu muzica jazz în aer liber și cu acea stare specială pe care ți-o poate oferi combinația respectivă. Totuși, nu și-a făcut anumite așteptări, spunând că doar vrea să trăiască momentul și să se conecteze cu publicul. „Primul concert l-am avut la Artcor și a fost pur și simplu fantastic. Am atins niște recorduri personale și profesionale și am simțit o conexiune aparte cu spectatorii. Vreau ca așa să fie la toate concertele.”

Misha a mai organizat turnee prin țară și anii precedenți. Pentru prima dată a încercat să organizeze un concert în 2022, inspirat de marele pianist francez Patrice Galas. Atunci încă nu avea experiență și nu știa cum să înceapă, dar pentru că voia foarte mult, tot întreba diferite persoane din cercul său de cunoscuți ce pași ar trebui să urmeze pentru a-și atinge visul. A avut noroc ca cineva să fie interesat de ideea lui și să-l ajute în tot procesul: „A fost persoana potrivită la momentul potrivit”. Astfel, încetul cu încetul, cu multă dorință și ambiție, a ajuns să fie protagonistul propriului eveniment.

Evident, de-a lungul anilor s-a confruntat cu diferite provocări, procesul de organizare a concertelor fiind unul destul de complicat, dar acest fapt nu l-a împiedicat să meargă mai departe pe traseul ales. Chiar și de data aceasta, nu totul a fost limpede. Sponsorii care ar fi trebuit să-l ajute în acest miniturneu l-au refuzat cu puțin timp înainte. „Am înțeles că nu avem susținere, dar nu am vrut să renunț. Am decis să merg pe cont propriu, să risc. Erau două variante: câștigăm ori pierdem. Multora le este frică să riște, dar mie nu. Ce pot pierde? Niște bani? Banii azi îi faci, mâine îi cheltuiești. Până la urmă, nu e atât de strașnic. Nu e onoarea sau numele.”

Jazzul nu e chiar atât de departe de moldoveni

Evenimentul trebuia să înceapă în mai puțin de două ore, așa că gazda se pregătea intensiv pentru sosirea oaspeților. Multă forfotă și încă mai multe griji ca totul să fie perfect. Spoiler: a fost.

În jurul orei 17.00 au apărut primii pasionați de muzică. Apoi, până la 19.00, s-a tot adunat și adunat lume. Într-un final, am observat toate locurile ocupate, ceea ce mi-a servit drept dovadă a faptului că jazzul nu e chiar atât de departe de moldoveni. Cu ochi curioși și urechi ciulite, toți așteptau intrarea băieților în scenă.

Ei nu au întins prea mult timpul și pe la 19.30 și-au ocupat pozițiile: Misha Grossu – acordeon, Alex Zavalii – tobe, Veaceslav Pană – contrabas, Dorel Burlacu – pian. După piesa de salut, cunoscută și sub denumirea de opening act, Misha i-a îndemnat pe cei prezenți la eveniment să savureze fiecare clipă alături de el.

Au urmat mai multe piese unice, selectate minuțios conform locației, fotografii cu apusul, discuții de suflet și ovații. Pentru mine a fost frumos, liniștit și atmosferic, exact așa cum mi-am și imaginat de la bun început. Și nu doar pentru mine. Loredana Bandalac, una dintre tinerele prezente la eveniment, mi-a relatat că a audiat în premieră muzică jazz în interpretarea lui Misha Grossu Band și că a rămas impresionată de spectacol. „Am venit la concert la invitația unei prietene și nu mi-am făcut mari așteptări, voiam doar să petrec fain timpul. Dar a fost foarte frumos și cu siguranță o să mai merg. Atmosfera, apusul, mi-a plăcut foarte mult”.

Apropo, până s-a făcut întuneric, am tot fotografiat cu ochii și cu aparatul oamenii, admirându-le zâmbetele și stările pe care le ofereau melodiile.

Vineri, 30 august, începând cu ora 20.00 la Eco-Resort Butuceni se va desfășura ultimul concert din cadrul miniturneului inițiat de Misha Grossu. Artistul, alături de echipa sa, va prezenta proiectul „ALB NEGRU”. Aici găsești detalii.


Misha Grossu face muzică de aproximativ 30 de ani. Aceasta e profesia și hobbyul său ori, cum spune el: „TOTUL meu”.

„Am fost întotdeauna pasionat de muzică și am visat întotdeauna de a face din aceasta profesia mea. Uimit de marii muzicieni, am vrut să fiu unul dintre ei. Astfel, am ales calea muzicii. Pentru a fi un muzician bun, se necesită cunoștințe de specialitate. Prin urmare, de la o vârstă foarte tânără, am început studiile trecând prin școala muzicală, colegiu de muzică și Academia de Arte. Instrumentul meu de bază este acordeonul – «Instrumentul de viață». Mi-a devenit prieten și ghid din copilărie, dar pe care continui să îl descopăr și acum, zi de zi.

Recent, am îndrăgit un nou instrument, numit melodica, care a devenit «instrumentul meu de suflet» și care îmi aduce mereu o mulțime de emoții și momente unice. Devotamentul și pasiunea mea pentru muzică, munca constantă m-au binecuvântat cu diferite realizări până acum în cariera mea de muzician, dar mai este mult loc pentru și mai multe oportunități și muzică frumoasă.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente