La București va fi inaugurată o expoziție de pictură a familiei de artiști plastici basarabeni Sainciuc Rusu Ciobanu

DCF 1.0
Foto:Lică Sainciuc/arhivă personală

Pe 27 august, într-o zi simbolică în care Republica Moldova marchează 33 de ani de la proclamarea independenței sale, la București va avea loc inaugurarea expoziției „Album de familie «Sainciuc Rusu Ciobanu»”. Aceasta e prima expoziție care reunește în afara căminului familial creațiile de valoare sentimentală ale celei mai distinse dinastii de artiști din stânga Prutului – pictorii Valentina Rusu Ciobanu și Glebus Sainciuc și fiul lor Lică Sainciuc.

Ideea expoziției își are originea nu doar în arhiva personală a familiei (cu fotografii, documente și mărturii scrise despre viața dinastiei Sainciuc Rusu Ciobanu) și în numeroasele portrete de familie, ci și în contextul istoric al celei de-a doua jumătăți a anilor ’60 și al începutului anilor ’70, când o generație importantă de artiști plastici din URSS au redat în pictură viața particulară a individului, anturajul nemijlocit al omului, importanța traiului decent, rolul familiei și al căminului, înnoirile din sfera confortului casnic etc.

Valentina Rusu Ciobanu a realizat mai multe lucrări pe aceste teme, inclusiv:
# În parc (1966-1969);
# Lunomobilul (1971);
# Vizita medicului (1971);
# În timpul liber (1973);
# Mama și fiica (1980);
# Copilărie (1980).

Sursă: Asociația Arbor

Fiul artistei, Lică Sainciuc, care a deprins meșteșugul picturii în atelierul părinților, a fost și el preocupat de această tematică, realizând în 1975 cele mai reprezentative lucrări, păstrate azi în atelierul artistului: „Maternitatea lucrează fără întrerupere” și „Stingere”.

Astfel, în cadrul expoziției vor putea fi admirate lucrări de pictură de mare valoare sentimentală pentru membrii acestei familii, alături de mărturii fotografice, video – piese unicat, multe expuse pentru prima dată în public.

Vernisajul va avea loc marți, 27 august, începând cu ora 16.00, în incinta galeriei de artă Arbor.art.room (str. Transilvaniei 11, sector 1, București, România). Dacă nu reușiți să ajungeți mâine, nu vă faceți griji, mai aveți timp. Aceasta va fi deschisă în perioada 28 august – 15 septembrie 2024.

Evenimentul face parte din programul expozițional pentru anul 2024 al Asociației Arbor, program menit să aducă la București nume consacrate ale artei contemporane din Basarabia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente