Ești student(ă) în România? Cum poți vota la alegerile prezidențiale din octombrie 

alegeri-locale-1
Foto:#diez

Pe 20 octombrie 2024 vor avea loc alegerile prezidențiale din Republica Moldova și referendumul privind modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, un moment care va deveni crucial pentru viitorul țării noastre. Eu, dar și mulți alți tineri de vârsta mea ne vom exercita pentru prima dată dreptul de vot. Pentru mine acest moment este foarte important, iar faptul că pot vota direct din România mă scapă de cele 17 ore pe care le-aș fi petrecut în autocar pentru a ajunge acasă în ziua alegerilor.

Cetățenii moldoveni aflați în străinătate pot vota din orașul în care se află. Iată ce trebuie să faci pentru a vota din România.
# Vezi unde vor fi deschise secții de votare în orașul în care te afli.
# Înscrie-te prealabil. Acest lucru nu este obligatoriu, însă este de ajutor pentru Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova la estimarea unui număr aproximativ de buletine de vot pentru a fi tipărite.
# Prezintă-te în ziua alegerilor la secția de votare care este mai aproape de tine.

Cum să te înscrii prealabil

Înregistrarea prealabilă poate fi făcută online.

După selectarea opțiunii „Înregistrare on-line” va trebui să adaugi IDNP-ul personal și data nașterii pentru verificarea identității.

Sursă: a.cec.md/ro

În continuare nu îți rămâne decât să selectezi orașul din care urmează să votezi și să alegi care secție de votare îți este mai aproape.

Acte necesare

Pentru a vota din România, trebuie să te prezinți la secția de votare cu unul dintre următoarele acte:
# buletinul de identitate;
# pașaportul biometric;
# permis de ședere care nu-i obligatoriu, dar ar putea fi solicitat pentru verificarea domiciliului.
Secțiile de votare vor lucra în același regim ca în Republica Moldova. Acestea vor fi deschise la ora 7.0 și vor fi închise la ora 21.00.

Despre votul prin corespondență

Mulți studenți moldoveni din România aleg să plece în Statele Unite ale Americii pentru cinci luni prin intermediul programului Work and Travel, ceea ce înseamnă că unii dintre ei vor fi în SUA în ziua alegerilor. Dacă ești unul dintre acești tineri, trebuie să știi că și tu vei putea vota. Votul prin corespondență este disponibil pentru cetățenii moldoveni din SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia. Pentru a vota prin corespondență, trebuie să te înregistrezi pe site-ul CEC (am explicat mai sus procedura) și să bifezi secțiunea privind votul prin corepondență. Totodată, va trebui să introduci adresa la care vrei să primești plicul cu materialele pentru votare și datele de contact (e-mail și telefon). Ți se va cere să realizezi și o fotografie de tip selfie, în care vei ține în mână actul de identitate care confirmă dreptul de vot.

Cu aproximativ trei săptămâni înainte de ziua alegerilor vei primi la adresa indicată pe site două plicuri. Unul va conține buletinele de vot, iar altul – declarația pe care va trebui să o completezi privind abținerea de la votarea în cadrul secțiilor de votare fizice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente