Lista oportunităților extracurriculare destinate studenților care învață la USMF, UTM sau USM

studenți oportunități universitate
Foto:Facebook/UTM - Universitatea Tehnica a Moldovei

În mai puțin de o săptămână, tinerii din Moldova care au finalizat liceul sau colegiul și au decis să-și continue studiile la universitățile din țară vor începe primul lor an academic. Într-adevăr, viața de student(ă) presupune mai multe responsabilități decât cea de elev(ă), dar un lucru este cert – vei merge în continuare la orele de curs și, de asemenea, te vei putea implica în numeroase activități. Viața studențească nu se limitează doar la „a sta cu burta pe carte”, de aceea îți sugerăm să lecturezi până la sfârșit acest material pentru a descoperi ce oportunități extracurriculare există la instituțiile de învățământ superior din Chișinău.

În luna iulie curent, Ranking Web of Universities (Webometrics) a publicat noul top al celor mai bune universități din întreaga lume. Datele ne arată că Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) se situează pe primul loc în Republica Moldova. Instituția este urmată de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), iar pe al treilea loc se regăsește Universitatea de Stat din Moldova (USM).

Ținând cont de faptul că universitățile menționate înmatriculează anual cei mai mulți studenți, este inevitabil că pun la dispoziția acestora și un șir de posibilități extraacademice pe care ți le prezentăm în continuare.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”

Odată ce devii student(ă) cu acte în regulă la USMF, ai ocazia să te integrezi în echipa Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină. Această structură are misiunea de a proteja drepturile studenților și de a pune în practică ideile acestora. Asociația este divizată în 11 departamente:
# Știință și Studii;
# Relații Externe;
# Cultură;
# Sport;
# IT și mass-media;
# Resurse umane;
# Social;
# Trai;
# Medicină numărul 2;
# Facultatea Farmacie;
# Rezidenți.

În calitate de student(ă) USMF vei avea posibilitatea să beneficiezi de mobilități academice sau de alte programe internaționale. Te încurajăm să accesezi această pagină pentru a afla despre:
# mobilitățile Erasmus+;
# școlile de vară organizate în alte țări;
# stagii de practică peste hotare;
# programe de burse.

Universitatea Tehnică a Moldovei

Similar USMF, și tinerii care învață la UTM vor putea face parte din structuri menite să apere drepturile studenților. Organizația Sindicală Studențească a UTM urmărește protecția socială, apărarea drepturilor și intereselor studenților și organizarea activităților. Din acest organ fac parte 11 reprezentanți ai fiecărei facultăți. Membrii sunt divizați în cinci departamente:
# Social;
# Cultură, agrement, turism și sport;
# PR și relații externe;
# Organizare și resurse umane.

Cu toate că UTM este o instituție orientată către pregătirea specialiștilor în domeniul tehnic, aici studenții pot practica, de exemplu, și activități sportive. Fie că ești pasionat(ă) de fotbal, baschet, volei, handbal sau badminton, poți face parte din echipele sportive ale universității. Datorită acestor secții ai putea participa la competiții între facultățile UTM, la campionate naționale și internaționale. Aici găsești lista secțiilor sportive disponibile pentru studenții UTM și contactele antrenorilor.

Dacă îți place să scrii și ți-ai dorit vreodată să vezi vreun articol personal pe paginile unui ziar, să știi că la UTM ai această ocazie. Instituția este fondatoarea publicației „Mesager Universitar”. Pe paginile acesteia sunt publicate informații despre olimpiadele tehnice din cadrul UTM, activități didactice sau conferințe profesorale și studențești. În gestiunea UTM se află și două reviste unde îți poți publica propriile lucrări gratuit. Journal of Engineering Science și Journal of Social Sciences acoperă subiecte precum: inginerie, artă, pedagogie, filosofie, istorie, economie, marketing, drept.

Cu siguranță ai auzit cel puțin o singură dată postul Radio Studentus în timp ce te aflai în trafic. Ei bine, acesta aparține UTM și recrutează voluntari. Așadar, dacă îți place să prezinți știri, să montezi sau să scrii articole, te îndemnăm să completezi acest formular pentru a deveni voluntar(ă) la Radio Studentus.

Experiența studiilor într-o altă țară, chiar dacă pentru un semestru, este mereu binevenită. Dacă ești student(ă) la UTM, atunci poți să aplici și la bursele Erasmus+ pentru a beneficia de mobilități academice la universități de peste hotare.

Universitatea de Stat din Moldova

Ai posibilitatea să reprezinți vocea studenților și la USM. În cadrul acestei instituții există oportunitatea să faci parte din Autoguvernarea Studențească, care a fost creată de către și pentru studenți. Membrii acestei structuri sunt responsabili de organizarea activităților culturale și de divertisment.

Unele facultăți ale USM și-au format de-a lungul anilor propriile asociații, precum cele ale studenților de la Drept, Jurnalism sau Relații internaționale. De exemplu, dacă vei alege Facultatea de Drept, atunci poți deveni membru (membră) al (a) Asociației Studenților în Drept. Consiliul Studenților din Mass Media este o altă structură din care fac parte studenții de la Jurnalism. De asemenea, tinerii care aleg Facultatea de Jurnalism vor avea oportunitatea să publice interviuri, reportaje, articole pe site-ul televiziunii Unda Liberă. În cazul în care susții parcursul european, atunci ai ocazia să faci parte din EuroClub USM. Acolo vei cunoaște tineri interesați de valorile europene, iar alături de ei vei avea posibilitatea să te implici în activități și evenimente de promovare a vectorului european.

Pentru tinerii dornici să-și dezvolte aptitudinile artistice există Facultatea de Arte Frumoase. Acolo, studenții pot învăța despre regie, teatru, dans sau pot să-și dezvolte abilități de dirijat coral. Programul activităților artistice se desfășoară în afara orelor de curs. Studenții de la Facultatea de Arte Frumoase sunt admiși doar la locurile cu finanțare bugetară. Studiile durează trei ani și se finalizează cu susținerea examenelor de licență în urma cărora absolvenții obțin o specialitate suplimentară.

USM dispune de resurse și pentru tinerii pasionați de sport. Astfel, dacă îți place să înoți, să joci fotbal sau să practici judo, atunci te poți înscrie la secțiile sportive. Toate activitățile au loc la Palatul Sporturilor, care este dotat cu terenuri și săli specifice fiecărui tip de sport.

Mobilitățile academice Erasmus+ sunt populare în rândul studenților de la USM. Asta putem observa pe acest canal de Telegram, unde veți găsi cele mai actuale burse Erasmus+, dar și experiențele tinerilor care au reușit să meargă într-o altă țară datorită acestei oportunități pentru a învăța.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente