Îți place să faci fotografii? Înscrie-te la concursul Wiki Loves Monuments Moldova și câștigă premii în valoare de 2 000 de lei

fotografie oportunități fotograf
Foto:Nathan Anderson

Dacă ești o persoană pasionată de fotografie și îți place să surprinzi în imagini fiecare moment sau clădire pe care o vezi, atunci această oportunitate este pentru tine. Concursul Wiki Loves Monuments Moldova revine cu cea de-a patra ediție. Organizatorii vor premia cele mai bune fotografii ale monumentelor naționale încărcate pe Wikipedia.

Prin intermediul acestui concurs, organizatorii își propun să popularizeze clădirile istorice uitate prin imagini panoramice, imagini ale fațadelor și interiorului, imagini aeriene, chiar și imagini istorice.

Condiții de participare

# Fotografiile trebuie să fie creația personală a participantului și să fie încărcate de autor.
# Fotografiile trebuie să corespundă regulilor generale ale proiectului Wikimedia Commons.
# Imaginile trebuie publicate sub o licență liberă Creative Commons, potrivit listei de opțiuni din pagina de încărcare.
# Formatul fișierelor trebuie să fie JPEG sau TIFF.
# Rezoluția (produsul în pixeli a lățimii și înălțimii) trebuie să fie de cel puțin 0,5 Mpx.
# Fotografiile trebuie să reprezinte unul sau mai multe obiective din Registrul monumentelor ocrotite de stat ale Republicii Moldova.
# Descrierea imaginilor trebuie să conțină codul obiectivului ilustrat. Acest cod poate fi găsit prin accesarea legăturii „Încarcă foto” din dreptul fiecărui monument indicat în Registrul monumentelor ocrotite de stat ale Republicii Moldova.

Juriul evaluează fotografiile după criterii de natură tehnică, originalitate și valoare enciclopedică. Este important ca toate imaginile să fie însoțite de descrieri exacte ale subiectelor ilustrate.

Concursul se desfășoară în două etape. În prima etapă, juriul concursului local identifică 10 cele mai bune imagini la nivel de țară. Aceste imagini sunt transmise juriului internațional, care în a doua etapă decide care sunt cele mai bune fotografii din toată lumea.

Premii

# Premiul mare. Juriul va stabili imaginile câștigătoare pentru locul I, II și III din totalul lucrărilor care corespund tuturor criteriilor de eligibilitate.
# Premiul pentru prolificitate. Organizatorii acordă acest premiu participantului care a respectat toate condițiile și a ilustrat cât mai multe monumente.
# Premiul pentru cea mai bună imagine făcută cu drona.
# Loteria triplă, ceea ce înseamnă că vor fi premiați trei participanți la întâmplare.

Laureații premiului mare, premiului pentru prolificitate și premiului pentru cea mai bună fotografie făcută cu drona vor avea ocazia să-și aleagă una dintre cele trei recompense în valoare de 2 000 de lei:
# un certificat cadou oferit de magazinul Fotomax.md;
# un certificat cadou oferit de magazinul X-Style;
# un certificat cadou oferit de librăria Cărturești.

Câștigătorii loteriei triple vor primi câte o baterie externă. Acordarea premiilor va avea loc în perioada 1-8 noiembrie.

Procesul de înregistrare

# Vizitează monumente ocrotite de stat din Republica Moldova și fotografiază-le.
# Accesează Registrul monumentelor ocrotite de stat.
# Alege raionul în care este situat monumentul pe care l-ai fotografiat.
# Identifică obiectivul fotografiat și dă click pe „Încarcă foto”.

Fotografiile pot fi încărcate începând cu 1 septembrie. Termenul-limită pentru publicarea lucrărilor este 30 septembrie, ora 23.50.


Wiki Loves Monuments este un concurs de fotografie internațional, în care participanții sunt invitați să publice pe Wikipedia imaginile lor cu monumente arhitecturale, istorice și de artă. Prima ediție a fost organizată în 2010 în Regatul Țărilor de Jos. Ulterior, concursul a devenit internațional, iar an de an interesul a crescut considerabil. Până în 2022, numărul total de imagini încărcate a depășit cifra de 2 750 000.

În Moldova, concursul a fost organizat în 2021, 2022 și 2023, fiind acumulate peste 6 500 de imagini care ilustrează 850 de monumente. Iurie Șveț este unul dintre câștigătorii ediției din anul 2022, a cărui fotografie de la Muzeul Satului din Chișinău a câștigat locul 11 dintre cele mai bune 15 imagini din toată lumea. A fost prima dată în istoria concursurilor Wiki Loves Monuments când țara noastră a fost recunoscută la acest nivel.

Vedeți care sunt rezultatele concursului din anul 2021, 2022 și 2023.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente