10 recomandări pentru părinții ai căror copii merg în clasa întâi

elevi școală
Foto:Facebook/Ministerul Educației și Cercetării

Au mai rămas zile numărate până începe un nou an de studiu, iar pentru mulți copii va fi prima zi de școală. Într-un articol anterior explicam cât de importantă este această etapă pentru copii și cum înțelegerea a ce urmează să se întâmple le poate oferi un sentiment de siguranță și încredere. Am adus și câteva exemple de practici prin care îi poți povesti copilului tău de clasa întâi despre felul în care e organizat procesul la școală. În acest material venim și cu câteva recomandări.

#1. Evită comparațiile negative cu frații, colegii sau prietenii mai încrezători. Comparațiile negative pot submina încrederea în sine a copilului și pot genera sentimente de frustrare. Observă punctele forte și progresele personale ale copilului. Subliniază-i realizările.

#2. Ajută-l pe copil să își construiască stima de sine. Aceasta poate fi construită prin validarea eforturilor și realizărilor copilului, indiferent cât de mici ar părea. Oferă feedback pozitiv și recunoaște-i munca depusă, nu doar rezultatele finale.

#3. Oferă-i cât mai mult sprijin. Uneori, temele îi vor trezi copilului sentimente puternice pe care va trebui să îl ajutați să le gestioneze. Încurajează-l să vorbească despre ce simte și ajutați-l să identifice soluții pentru a depăși frustrările. Fă ca toate activitățile să fie amuzante, pentru că acestea pot transforma învățarea într-o experiență plăcută. Găsește modalități creative de a face temele mai interesante folosind jocuri, povestiri sau activități interactive.

#4. Ține-ți copilul aproape, când își va face temele, nu îl trimite în camera lui. Prezența părintelui poate oferi copilului un sentiment de securitate și sprijin. Creează un spațiu pentru teme și închide toate dispozitivele electronice cât copilul lucrează pentru a evita desconcentrarea.

#5. Ai încredere în copil. Încrederea părintelui în abilitățile copilului este esențială pentru dezvoltarea autonomiei și încrederii în sine a acestuia.

#6. Încurajează inițiativele copilului, libertatea de exprimare, reformulările, umorul. Lasă-l să fie independent, să învețe din greșeli și să încerce lucruri noi.

#7. Nu stabili relații la școală sau în familie care să se bazeze pe constrângere și teamă. Constrângerea și teama pot reduce din motivația copilului de a merge la școală și pot dezvolta anxietate și nesiguranță.

#8. Nu folosi fraze care ar bloca creativitatea copiilor și ar putea avea un impact negativ asupra învățării și dezvoltării. Exemplu: „Așa ceva nu se poate, nu are cum să funcționeze”, „Cum poți să visezi la așa ceva?!”. Comunicarea negativă poate inhiba creativitatea și dorința copilului de a explora noi idei. Păstrează un ton optimist, oferă feedback constructiv și încurajează creativitatea.

#9. Încurajează gândirea pozitivă și vorbirea pozitivă cu sine la copii. Vorbirea cu sine va ajuta copiii să se automotiveze, să se relaxeze sau să fie mai atenți la informațiile importante din mediu.

#10. Atenție la recompensele pe care le oferiți copiilor. Între timp, ele pot diminua plăcerea de a desfășura o activitate. Recompensele pot fi utile pentru motivarea pe termen scurt, dar utilizarea excesivă poate diminua motivația copilului. Laudă efortul și progresul, nu doar rezultatele finale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente