O scenă alegorică în care sunt implicate patru zeițe. Cum arată și ce se știe despre panoul mozaic „Dansul muzelor”

panou

În Parcul „Valea Trandafirilor” din sectorul Botanica există un amfiteatru. Particularitatea acestuia constă în faptul că peretele său din spate este decorat cu un mozaic. Panoul a fost creat de către artistul Aleksandr Kuzmin și poartă denumirea „Dansul muzelor”.

Panoul înfățișează o scenă alegorică care implică patru muze. Acestea sunt în mișcare, ceea ce simbolizează armonie și unitate. În centrul compoziției se află un copac ce crește dintr-un vas. Arborele reprezintă creștere, dezvoltare, reînnoire continuă, viață.

În general, mozaicurile care reprezintă muze continuă tradițiile artei și arhitecturii clasice asociate cu ideea de conservare și renaștere a patrimoniului cultural.

Nu am găsit informații despre materialul folosit de către autor în crearea lucrării, dar, având în vedere aspectul acesteia, ar fi vorba despre smalt (sticlă opacă colorată, realizată prin tehnologii speciale). Acesta era preferat de maeștrii sovietici pentru luminozitatea sa și rezistența la diferite condiții de mediu.

Procesul de producție a smaltului este destul de complex și include mai multe etape: topirea, colorarea, modelarea, răcirea, tăierea și prelucrarea. Pentru a da smaltului culoarea dorită, în masa de sticlă se adaugă oxizi metalici.

În cazul nostru, Kuzmin a folosit mai multe culori, cele predominante fiind galben, alb, maro și negru. Culoarea principală totuși rămâne a fi maro. Aceasta poate simboliza stabilitatea, fiabilitatea și legătura cu natura.

Ce se știe despre autorul panoului?

Artistul și profesorul Aleksandr Kuzmin s-a născut în 1939 în Kostroma, Rusia. A absolvit Școala de Artă din orașul natal, iar apoi Școala Superioară de Artă Industrială din Leningrad. În 1966 a fost numit artist-șef al orașului Chișinău. A deținut această funcție până în 1972. După aceea, a predat la Școala Secundară Republicană de Arte, la Universitatea Tehnică și la cea Pedagogică.

În capitala Moldovei mai are două lucrări: „Energie” (pe clădirea Termocom) și „Artă” (în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”). Un alt panou de-ale sale, „Opera unei croitorese”, împodobește fațada fabricii de confecții din Dubăsari.

Aici găsiți lista celor mai remarcabile opt panouri de mozaic din Chișinău, potrivit primăriei municipiului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente