Câte ore pe săptămână lucrează moldovenii și cum găsesc echilibrul dintre viața personală și job

diez gandire somn
Foto:diez.md

Tu câte ore lucrezi săptămânal? Ai dori să-ți reduci orarul de muncă? Data for Impact (D4I) a cercetat calitatea vieții în Moldova, iar colegii noștri de pe ru.diez au selectat cele mai interesante date.

Conform studiului D4I, locuitorii Republicii Moldova petrec în medie 43,5 ore pe săptămână la locul de muncă de bază. 10 % dintre cei intervievați au menționat că lucrează în mai multe locuri concomitent. Pentru aceste persoane timpul mediu total de lucru a fost de 45,5 ore pe săptămână. La fel, timpul mediu petrecut pentru a ajunge la muncă și a reveni acasă este de 40 de minute pe zi.

La întrebarea despre câte ore ar dori să lucreze, având în vedere necesitatea de a câștiga resurse financiare pentru trai, aproximativ 50 % dintre moldoveni au spus că ar prefera să muncească între 20 și 40 de ore pe săptămână. Dacă nu luăm în considerare persoanele ce nu au raportat o oarecare activitate în domeniul profesional, numărul mediu preferat de ore de muncă a fost de 35 de ore pe săptămână. O treime dintre cei intervievați au indicat că lucrează exact atâtea ore cât și-ar fi dorit, 52 % au spus că muncesc mai mult decât ar dori, iar restul 15 % au menționat că lucrează mai puțin decât și-ar fi dorit.

Nord versus sud: care sunt regiunile unde oamenii lucrează mai mult?

În medie, femeile lucrează cu patru ore mai puțin decât bărbații. Nu s-a înregistrat o diferență semnificativă între orele de muncă în funcție de vârstă sau nivel de educație al persoanei. Cei care câștigă sub 3 000 de lei pe lună lucrează în medie cu șapte ore mai puțin decât cei care câștigă peste 6 000 de lei pe lună. Oamenii din mediul rural au lucrat în medie cu șapte ore pe săptămână mai mult decât cei care locuiesc în orașe. Respondenții care locuiesc în regiunile sudice și centrale au lucrat mai puțin decât cei care locuiesc în regiunea de nord a Moldovei.

Poate exista un echilibru între muncă și viața personală?

Având în vedere că în Codul muncii al Republicii Moldova se stipulează că durata timpului de lucru nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare, iar timpul mediu total de muncă, conform sondajului, este de peste 45 de ore, merită să acordăm o atenție și unui alt aspect important – echilibrul între lucru și viața personală.


În acest context, s-a constatat că:
# 19 % dintre moldoveni au menționat că munca și viața personală se îmbină „foarte bine”;
# 56 % – „bine”;
# 19 % – „mai degrabă nu prea bine”;
# 6 % – „deloc bine”. 

Cei care au raportat un echilibru mai bun între muncă și viața de familie au lucrat mai puține ore și au petrecut mai puțin timp în trafic.

Să obțină un echilibru între muncă și studii a fost mai dificil pentru persoanele care au copii minori, o gospodărie mare sau un al doilea loc de muncă. Peste jumătate dintre cei intervievați au indicat că întâmpină cel puțin săptămânal obstacole în îndeplinirea sarcinilor casnice din cauza muncii.

Citește aici despre tot ce trebuie să cunoști înainte de a semna un contract individual de muncă în Republica Moldova.


Programul Data for Impact (D4I), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), ajută țările să colecteze și să utilizeze date verificate pentru îmbunătățirea diferitelor domenii, precum politica, sănătatea, viața socială și altele. D4I contribuie, de asemenea, la consolidarea potențialului tehnic și organizațional al țărilor partenere în colectarea, analiza și utilizarea datelor pentru sprijinirea dezvoltării lor durabile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente