Un nou cod galben de caniculă și de pericol de incendiu. Ce temperaturi ne așteaptă în următoarele zile

căldură caniculă cod galben
Foto:Jorge Salvador

Meteorologii au anunțat că pe întreg teritoriul Republicii Moldova va fi valabil un nou cod galben de caniculă și unul de pericol de incendiu. În zilele următoare, valul de aer cald va continua să se extindă și să se intensifice.

Canicula se va simți în perioada 24-25 august, când pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori între +33 °C și +35 °C. Totodată, în intervalul 24-30 august, pe arii extinse se va menține pericol excepțional de incendiu cu caracter natural.

Sursă: Facebook/SHS

Important! Specialiștii îndeamnă cetățenii să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor. Astfel, în condiții de umiditate redusă și temperaturi ridicate, orice sursă de aprindere scăpată de sub control poate provoca incendii de proporții. Mai mult, o atenție maximă trebuie acordată copiilor pentru a evita jocul acestora cu focul și, respectiv, izbucnirea unor situații excepționale.

Riscurile asociate cu codul galben de caniculă:
# risc de afectare a stării de sănătate a populației (leșinuri, crize de hipertensiune, insolații, arsuri, deshidratări), îndeosebi a celor din grupele de risc major (copiii, vârstnicii, bolnavii cu afecțiuni cronice, în special cardiace și respiratorii);
# afectarea capacității de muncă;
# veștejirea, uscarea, îngălbenirea frunzelor, fructelor coapte și necoapte, întreruperea creșterii culturilor agricole.

Se recomandă:
# evitați expunerea prelungită la soare între orele 11.00 și 18.00;
# purtați pălării de soare, a hainelor lejere de culori deschise, confecționate din țesături naturale;
# consumați zilnic circa 1,5-doi litri de lichide;
# evitați excesul de cafea și a consumului de băuturi alcoolice;
# reduceți intensității și ritmului activităților fizice.

În contextul existenței pericolului de incendiu, respectași următoarele recomandări:
# nu aprindeți focul în păduri, parcuri și spații forestiere;
# pe câmpuri cu vegetație uscată, nu aruncați surse de foc la întâmplare, întrucât ar putea izbucni un incendiu care s-ar răspândi rapid pe suprafețele mari, uneori, cu pericol pentru spațiul locativ și forestier.

Amintim că în ultima perioada pe întreg teritoriul Republicii Moldova se mențin temperaturi caniculare. În acest context, Ministerul Educației și Cercetării îndeamnă comunitățile sportive să nu desfășoare antrenamente în aer liber între orele 11.00 și 17.00. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente