La Chișinău și Comrat se va organiza câte o conferință publică dedicată limbii române și găgăuze

conferinta lectie elevi universitate studenti (1) (1)
Foto:Facebook/Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează două conferințe publice în țară susținute de către doi profesori de limbă română. Evenimentul este desfășurat în scopul de-a marca Ziua Limbii Române în Republica Moldova.

La conferință va vorbi Eugenia Bojoga, lectoră universitară la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și lectora universitară dr. Carmen Dimitriu, Institutul Limbii Române din București.

Prelegerile susținute de profesoara de lingvistică Eugenia Bojoga se vor desfășura sub genericul „Locul limbii române între limbile lumii”, iar cele prezentate de doamna profesor Dimitriu se vor desfășura sub genericul „Limba română în contextul multicultural și multilingvistic din Regiunea Autonomă Găgăuzia”.

Evenimentele vor avea loc pe 29 august 2024, ora 11.00, în Sala de Conferințe a Universității de Stat din Comrat și pe data de 30 august 2024, ora 14.00, la „Clasa Viitorului” din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează aceste evenimente în colaborare cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și Universitatea de Stat din Comrat.

Ziua Limbii Române este o sărbătoare națională marcată în fiecare an în data de 31 august, atât în Republica Moldova (din 1990), cât și în România (din 2011).


Aici poți să asculți povestea tânărului rapper Edikt Stoikov (Sted), care s-a născut și a crescut în satul găgăuz Tomai. În materialul video realizat de #diez el vorbește despre cum scrie cântece în găgăuză și abordează problema protejării limbii sale materne.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente