Moldova Business Week 2024: 13 evenimente dedicate sectoarelor economiei naționale

PR #1_MBW 2024

Cel mai mare forum economic al țării, Moldova Business Week 2024 (MBW 2024), revine într-o ediție pentru a oferi fiecărui antreprenor din Moldova acces extins la oportunități de dezvoltare, indiferent de regiunea în care se află. În premieră, evenimentul va avea loc în patru regiuni-cheie – Chișinău, Edineț, Ungheni și Bălți – aducând împreună peste o mie de participanți, de la investitori străini și antreprenori locali, la oficiali de rang înalt și experți economici de top.

Desfășurat în perioada 16-20 septembrie, timp de 5 zile, forumul va găzdui 13 evenimente dedicate diferitor sectoare strategice ale economiei naționale. Astfel, MBW 2024 este o platformă importantă pentru Moldova de a-și prezenta potențialul economic și progresul la nivel de țară investitorilor externi, proiectele de viitor și oportunitățile pentru afacerile locale. Aceasta în contextul în care, odată cu integrarea în Uniunea Europeană până în 2030, Moldova va avea acces la mai multe piețe europene, cu peste 1 miliard de consumatori.

Comunitatea de afaceri poate participa la evenimente înregistrându-se pe www.mbw.md.

MBW 2024 – noi sectoare cheie pe agenda discuțiilor la eveniment

Extinderea MBW 2024 în patru regiuni ale țării va oferi oamenilor de afaceri, de la nord la sud, acces la informații noi și oportunități de colaborare. Evenimentul va pune accent pe sectoarele cheie cu un potențial de creștere și dezvoltare, precum industria agroalimentară, automotive și electronică, energie și infrastructură, IT, turism și vinicol. De asemenea, pentru prima dată, evenimentul va explora domenii emergente cu oportunități considerabile, cum ar fi industria farmaceutică și turismul medical, urmând tendințele globale și potențialul de creștere al acestor sectoare în țara noastră.  

Moldova Business Week 2024 va explora modul în care țara noastră poate deveni un jucător de prim rang pe scena economică globală. Astfel, timp de o săptămână, vor fi organizate 13 evenimente tematice în diferite regiuni ale țării.

16 septembrie, MBW 2024: investiții, inovație și colaborare pentru creștere economică

Pe 16 septembrie, la Chișinău, va avea loc deschiderea oficială a săptămânii afacerilor, eveniment la care vor participa oficiali de rang înalt din țară și din Uniunea Europeană, pentru a sublinia angajamentul față de comunitatea de business din Moldova, sprijinul oferit investitorilor și promovarea imaginii de țară.

Investitorii și cei interesați de oportunități de finanțare sunt invitați să participe la Forumul de Investiții Moldova-UE, unde oficiali și experți de top din Comisia Europeană și Guvernul Republicii Moldova, alături de companii din UE și din Moldova, vor prezenta oportunități de dezvoltare în domeniul energiei regenerabile, economiei circulare și sectorului financiar, oferind totodată ocazia de a împărtăși cele mai bune practici. 

Doritorii de a cunoaște oportunități și noi colaborări în domeniul industriei creative, sunt invitați să participe la evenimentul „Capital creativ pentru creștere și investiții”, organizat de ArtCor – primul hub dedicat industriilor creative, programelor educaționale şi asistență în dezvoltarea start-up-urilor în domeniu.

17 septembrie, MBW 2024: imobiliare, tehnologii și inovații  

Pe 17 septembrie, profesioniștii din sectorul imobiliar nerezidențial sunt invitați la „Real Estate Forum,” care va oferi oportunități de explorare a pieței imobiliare regionale, prezentând programele guvernamentale, investițiile în imobiliarele turistice și dezvoltările de tip Green Building. Deși segmentul imobiliar nerezidențial reprezintă o parte mai mică a pieței, acesta înregistrează o creștere anuală impresionantă, de peste 4%, evidențiind potențialul considerabil pe care îl oferă Moldova dezvoltatorilor.

Cei interesați de inovații, sunt așteptați la „StrategEast State and IT Eurasian Forum”, eveniment ce va fi desfășurat timp de 2 zile, care funcționează ca o platformă unică, reunind reprezentanți globali și locali din sectorul privat, guverne și instituții financiare. Forumul oferă un cadru eficient pentru a discuta măsurile necesare pentru a impulsiona economia inovatoare în întreaga regiune și pentru a sprijini integrarea țărilor în sistemul economic și de securitate global.

Cei activează în domeniul IT sunt așteptați la „SUM IT UP #6: Global Connect – Powered by MITP”, platformă ce va reuni lideri și inovatori din domeniul tehnologiei și afacerilor.  Evenimentul va prezenta evoluția Moldovei ca un hub tehnologic global, oferind cele mai recente date din sector și abordând șase aspecte esențiale: siguranța, mediul de afaceri, sprijinul guvernamental, sinergia ecosistemului, creșterea vânzărilor și dezvoltarea talentelor.

SUM IT UP reprezintă o oportunitate de a-I cunoaște pe rezidenții MITP și de a face networking cu alți dezvoltatori ai ecosistemului IT al țării (părți interesate, donatori, parteneri, etc.).

18 septembrie, MBW 2024: agrifood și industria electronică

Relația dintre sectorul agricol și cel electronic devine din ce în ce mai interconectată pe măsură ce tehnologia avansează. Dispozitivele și sistemele electronice joacă un rol crucial în îmbunătățirea eficienței, sustenabilității și siguranței în industria alimentară. Astfel, săptămâna afacerilor continuă pe 18 septembrie, la Edineț, cu abordarea direcțiilor de agrifood și sectorul de electronice – unul din domeniile promițătoare industriale din Moldova. Evenimentul va include vizite pe teren, întâlniri cu producători de fructe, antreprenori care dezvoltă nano fire și companii care furnizează sisteme electronice, sesiuni de networking cu experți din ambele sectoare și schimb de experiențe pentru crearea noilor oportunități. 

Pe 18 septembrie, în Chișinău, comunitatea startup-urilor din Republica Moldova se va reuni la evenimentul Silicon Drinkabout, organizat de Technovator – Growing talent to innovate. Acest meet-up va oferi oportunitatea de a cunoaște cum are loc procesul inițierii unui startup, de a participa la sesiuni de networking în comunitatea startup-urilor. Evenimentul vine să creeze un ecosistem înfloritor de inovatori prin transformare a tehnologiei, încurajând conexiunile cu comunitatea și susținând progresul digital.

19 septembrie, MBW 2024: turism, vinificație, automotive,

Pe 19 septembrie, invitații la MBW 2024 sunt așteptați la Ungheni pentru evenimentul dedicat turismului și industriei vinului. Potrivit statisticilor, Republica Moldova se numără printre primele 20 de țări producătoare de vinuri la nivel mondial. Industria vitivinicolă este una dintre ramurile esențiale ale economiei naționale, cu vinurile moldovenești exportate în peste 70 de țări. Iar Europa rămâne cea mai importantă piață pentru vinurile din Moldova, cu o creștere valorică de 36%.

Orașul Bălți, un hub central pentru industria automotive din Republica Moldova, va găzdui vizite în de studii în cadrul MBW 2024, dedicat acestui sector al economiei. În Moldova, sectorul automotive este susținut de peste 20 de companii din țări precum Germania, Japonia, Italia, Austria, SUA, Elveția, Belgia și România. Această industrie, aflată într-o ascensiune dinamică, contribuie semnificativ la exporturile Moldovei și a atras investiții de 313 milioane de dolari.

La Chișinău, profesioniștii din domeniul farmaceutic și al turismului medical sunt invitați să participe la un eveniment dedicat acestor sectoare. Discuțiile vor aborda potențiale direcții de colaborare și strategii pentru atragerea industriei farmaceutice internaționale pe piața locală. De asemenea, turismul medical va fi un subiect central pe agenda evenimentului, acest sector fiind în plină expansiune în Moldova, datorită expertizei locale și serviciilor medicale competitive la nivel regional.

Pe 19 septembrie 2024, profesioniștii în domeniu sunt așteptați la TAXCON’24 – cea mai mare conferință internațională privind impozitarea din Moldova. Aceasta este ediția a 5-a, o ediție jubiliară și își propune să abordeze subiecte actuale și complexe ce țin de politica și administrarea fiscală și vamală, contabilitate, audit, raportare și relațiile de muncă conexe domeniului fiscal.

***

Moldova Business Week 2024 este organizat de Agenția de Investiții din Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și asociațiile de profil din mai multe sectoare cheie ale economiei naționale.  Evenimentul reprezintă o platformă esențială de conectare pentru investitori  antreprenori și experți economici, fiind o ocazie ideală pentru analizarea tendințelor economice și a politicilor naționale, cu accent pe integrarea europeană a țării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente