(video) A fost lansat primul serial animat găgăuz. Își propune să cultive dragostea pentru limba și cultura locală

Captură de ecran 2024-08-21 110922
Foto:YouTube/captură de ecran

Studioul Çemrek Film a creat primul serial animat găgăuz – „Spre soare” (Güneşä karşı). Scopul acestuia este de a conserva limba, istoria și obiceiurile găgăuze. Costurile financiare au fost suportate de organizația internațională TİKA (Agenția Turcă de Cooperare și Coordonare) din Republica Moldova, iar echipa de producție a fost formată din circa 30 de persoane.

Proiectul este condus de Vera Sibova, profesoară în cadrul departamentului de artă teatrală a Casei de Creație Comrat. „Printre obiectivele acestui film de animație se numără cultivarea dragostei pentru limba găgăuză. Prin intermediul desenului animat, copiii ar trebui să audă cât de frumoasă și melodioasă este limba noastră dacă este vorbită corect, literar. Totodată, fiecare episod al desenului animat dezvăluie o anumită temă privind obiceiurile și cultura găgăuză. În general – identitatea găgăuzilor.”

Vera speră că datorită acestui desen animat copiii găgăuzi vor învăța mai multe despre rădăcinile lor, dar și să facă fapte bune, să prețuiască prietenia. „În total, ne-am propus să realizăm 16 episoade. Vom vorbi inclusiv despre: istoria Găgăuziei, legenda lui Oglan, sărbătorile de iarnă ale găgăuzilor, primăvara în Găgăuzia, Muntele Kipchak, bucătăria găgăuzilor, sărbătoarea Kasym, profesii.”

Primul episod a fost deja lansat și este dedicat sărbătorii Hederlez. Acesta are și subtitrări în română.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente