Recomandări pentru comunitățile sportive în contextul caniculei

sport
Foto:Margareta Zaharia

În contextul avertizărilor meteorologice referitoare la temperaturile excesive, comunitățile sportive sunt îndemnate să nu desfășoare antrenamente în aer liber între orele 11.00 și 17.00. Această recomandare vine din partea Ministerului Educației și Cercetării.

MEC sugerează ca antrenamentele să fie reprogramate în afara intervalului menționat sau să aibă loc în spații închise, cu condiția ca acestea să fie ventilate în mod corespunzător. 

Reprezentanții federațiilor și ai școlilor sportive sunt rugați să urmărească avertizările meteorologice și să adapteze, la necesitate, programul antrenamentelor. Responsabilitatea de a informa sportivii și părinții despre gradul sporit de insolație cât și, după caz, despre noul program de antrenament, revine fiecărei federații și școli sportive în parte. 

Amintim că până astăzi, 21 august, pe întreg teritoriul Republicii Moldova este valabil cod galben și cod portocaliu de caniculă. Temperaturile mari se mențin în ultimele două luni.

Riscurile asociate codurilor de caniculă:
# risc de afectare a stării de sănătate a populației (leșinuri, crize de hipertensiune, insolații, arsuri, deshidratări), îndeosebi a celor din grupele de risc major (copiii, vârstnicii, bolnavii cu afecțiuni cronice, în special cardiace și respiratorii);
# afectarea capacității de muncă;
# veștejirea, uscarea, îngălbenirea frunzelor, fructelor coapte și necoapte, întreruperea creșterii culturilor agricole.

Se recomandă:
# evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00 și 18.00;
# purtarea pălăriilor de soare, a hainelor lejere de culori deschise, confecționate din țesături naturale;
# consumul zilnic a circa 1,5-doi litri de lichide;
# evitarea excesului de cafea și a consumului de băuturi alcoolice;
# reducerea intensității și ritmului activităților fizice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente