Iakov Gribinenco, actorul din Moldova care va debuta pe ecranele de la Hollywood. Ce rol are în „Entropy” și cum au decurs filmările

Iakov Gribinenco
Foto:Facebook/Яков Грибиненко

Iakov Gribinenco este un actor moldovean cu aproape 11 ani de experiență pe scena unui teatru din Chișinău. În 2025, acesta își va face debutul pe marile ecrane de la Hollywood. Tânărul din Moldova s-a filmat în producția cinematografică americană Entropy. Împreună cu Iakov am decis să aruncăm o privire după cortina filmelor americane și să vă spunem despre secretele unui casting reușit, precum și despre curiozitățile din industria cinematografică de peste ocean.

Iakov și-a început cariera de actor la 15 ani. Pentru prima dată a urcat pe scena Teatrului pentru Copii și Maturi din Basarabeasca, unde tatăl său era conducător artistic. Fiind de natură timid și introvertit, a descoperit că pe scenă se simte cel mai încrezător și a decis să urmeze o carieră în actorie.

În prezent, Iakov Gribinenco este actor la Teatrul Dramatic de Stat pentru Tineret „Pe Strada Trandafirilor Iurie Harmelin” din Chișinău, unde lucrează de aproape 11 ani. Pe lângă activitatea sa de bază la teatru, el este și scenarist, regizor și producător de film.

Sursă: Facebook/Яков Грибиненко

Despre rolul său în filmul american Entropy

Este prima experiență de talie internațională pentru Iakov, iar filmarea într-o peliculă hollywoodiană i-a lăsat cele mai frumoase amintiri. La filmarea peliculei a participat și fratele său Allan Popușoi, care este și el actor. Potrivit tânărului, pe platourile de filmare de la Hollywood se simte profesionalismul, iar fiecare detaliu este la cel mai înalt nivel. Un aspect important este că echipa nu întârzie niciodată programul.

Iakov și fratele său Allan în timpul filmărilor. Sursă: Яков Грибиненко/arhivă personală

Actorul a avut un rol episodic (polițist), cu toate acestea a petrecut mai multe zile pe platoul de filmare. „Rolul meu a fost simplu – să escortez prizonierul în sala de judecată și să țin pe loc mulțimea care voia să-l sfâșie. Pentru asta regizorul mi-a explicat mult despre cum se comportă polițiștii americani.”

Facebook/Яков Грибиненко

Ceea ce l-a impresionat cel mai mult pe Iakov a fost amploarea resurselor financiare pentru filmări. „Nu am văzut încă mașini explodând pe platourile de filmare, urmăriri cu motociclete, schimburi de focuri etc. În Moldova, astfel de scene sunt filmate foarte rar.”

Sursă: Facebook/Яков Грибиненко

Pe platoul de filmare de la Hollywood, el a întâmpinat o provocare – limba engleză –, având în vedere că niciodată nu avusese roluri în care ar fi trebuit să o utilizeze.

Sursă: Facebook/Яков Грибиненко

Iakov își dorește să participe în continuare la filmările altor producții americane pentru a învăța cât mai mult din ele și, ulterior, să producă filme autohtone de calitate.

Lifehack-uri pentru un casting de succes

Castingurile fac parte din viața actorului. Iakov Gribinenco subliniază că, în timpul audițiilor, cel mai important este să uiți că ești acolo și să încerci să fii total relaxat. Nu există strategii prestabilite pentru a demonstra o performanță inedită în fața comisiei de evaluare. De aceea, un actor ar trebui să se bucure de proces și să-și arate abilitățile la cel mai înalt nivel pe care l-a obținut.

Totuși, există câteva aspecte de bază pe care orice actor ar trebui să le ia în considerare.

# Comportament organic. Actorul trebuie să acționeze într-un mod natural și spontan, fără a forța sau a crea artificial situații.

# Sinceritate. Actorul trebuie să fie deschis în comunicare și comportament.

# Încredere. Actorul trebuie să demonstreze o prezență sigură pe sine și pe abilitățile pe care le deține.

# Fermecător. Actorul își folosește carisma, încrederea și abilitățile de interpretare pentru a lăsa o impresie plăcută.

Sursă: Facebook/Яков Грибиненко

Pentru roluri foarte diferite de cele interpretate anterior, Iakov sugerează să se facă o pregătire minuțioasă, inclusiv studierea rolului, cercetarea personajului, exersarea și repetarea acestuia.

În timpul castingurilor, pot apărea episoade de anxietate din cauza presiunii de performanță, a competiției, a fricii de eșec și a imprevizibilității procesului. Iakov a povestit că trece ușor peste acestea, deoarece sentimentul de frică îl ajută să fie sincer și veridic. „Orice actor trebuie să se împrietenească cu fricile sale, devenind împreună o echipă. Un actor care nu se teme nu-i actor.”

În cazul criticilor, Iakov încearcă să nu le ia personal, căci feedbackul face parte din meseria de actor. Pentru a lăsa o impresie memorabilă la un casting, Iakov recomandă actorilor să uite de ei și să încerce să înțeleagă ce dorește regizorul.

Pentru un actor este important să urmărească tendințele din industria filmului și să observe ce fel de specialiști sunt solicitați pe piață. Astfel, este benefic actorilor să dețină diverse abilități, cum ar fi coregrafie, arte marțiale sau permis de conducere.

Sursă: Facebook/Яков Грибиненко

Crearea relațiilor în profesia de actor este, de asemenea, importantă. Iakov sugerează actorilor să evite judecarea altora și certurile. „Lumea cinematografiei este foarte mică, mai ales în Moldova, de aceea trebuie să fii prieten cu toată lumea sau măcar să menții relații diplomatice.”

Costumarea în timpul audițiilor este un element important, dar nu obligatoriu. De obicei, actorii nu sunt îmbrăcați în personajul lor. Totuși, la castingurile de cel mai înalt nivel, actorii primesc costume și sunt machiați pentru a se obișnui cu personajul.

Sursă: Facebook/Яков Грибиненко

Actorilor începători Iakov le sugerează să-și antreneze gustul artistic, să urmărească mai multe filme și să citească cărți. „Toate aceste activități se instalează în memoria emoțională și se manifestă automat în creativitate.”

Sursă: Facebook/Яков Грибиненко

În toamnă va fi lansat un film produs de companiile autohtone Bessarabkino și Bizsamurais, în care activează Iakov. Pelicula este întitulată „Turceanca” și va fi parțial în limba română. La fel, actorul pregătește lansarea filmului „Stiopa și Massachusetts”. În acesta, Iakov va avea rolul principal, unde îl va juca pe un tânăr dintr-un sat mic din sudul Moldovei.

Activitatea actorului o puteți urmări pe pagina lui de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente