Studiază fertilitatea la bărbați și vrea să ofere tratament. Cum a reușit Daniel Marcu să își deschidă un laborator dintr-un proiect științific în Marea Britanie

Daniel_Marcu
Foto:Daniel Marcu/arhivă personală

Daniel Marcu este un tânăr cercetător androlog¹ la University of East Anglia din Norwich, care își dezvoltă propria afacere în Marea Britanie. Este vorba despre Virilitas Labs, un laborator care oferă soluții pentru diagnosticarea, prevenirea și tratamentul infertilității masculine.

Originar din Moldova, în adolescență s-a mutat la Lisabona (Portugalia). La școală îi plăceau foarte mult biologia și chimia, iar după ce a terminat liceul și-a dorit să urmeze o specializare în domeniul medical, dar nu medicină pură, ci ceva orientat mai mult spre biologie. În Portugalia nu exista o facultate de științe medicale, de aceea, a decis să se înscrie la o universitate din Londra, Anglia. Licența a făcut-o în Științe medicale, unde a studiat mai multe ramuri ale medicinei, inclusiv genetica, care i-a plăcut cel mai mult. Din acest motiv, în anul III a urmat un stagiu de practică axat pe genetică.

Daniel Marcu

Pentru că i-a părut curioasă genetica, după licență a urmat un masterat în Genetică Prenatală și Medicină Fetală la University College London. Tot în această perioadă, Daniel a lucrat ca cercetător științific la Francis Crick Institute, unde a studiat cauzele genetice ale infertilității și manipularea genetică. Tânărul și-a dat seama că este mult mai explorată fertilitatea la femei și a constatat că fertilitatea la bărbați, deși la fel de importantă, era mult mai puțin abordată. Această discrepanță l-a motivat să se întrebe de ce acest subiect primește atât de puțină atenție.

Daniel Marcu
Sursă: Daniel Marcu/arhivă personală

Daniel a petrecut trei luni acolo și, fiind cel mai tânăr membru al echipei, uneori simțea că nu are suficiente cunoștințe. „Asta m-a ambiționat să citesc mai mult, să cercetez și să discut cu colegii despre realizările lor.”

„Am încercat să înțeleg cum se comportă spermatozoizii”

Ulterior, tânărul a obținut o bursă de studiu de la National Research Council din Marea Britanie și timp de patru ani și jumătate a urmat doctoratul în Medicina Reproductivă la University of East Anglia din Norwich. Cercetările sale s-au axat pe dezvoltarea tehnologiilor avansate pentru intervenții în infertilitatea masculină și îmbunătățirea ratelor de succes ale fertilizării in vitro (FIV).

Daniel Marcu

O parte din programul său de doctorat a inclus un stagiu de trei luni. Astfel, Daniel a avut o experiență la University of Western Cape din Africa de Sud, unde a studiat efectele contaminanților de mediu (pesticide, metale grele, poluare, detergenți) asupra reproducerii masculine.

Principala provocare pentru el a fost partea financiară. „Deși este ușor să găsești oportunități, problema majoră constă în obținerea fondurilor necesare pentru a acoperi costurile de călătorie și întreținere. Totuși, Africa de Sud este departe.” Tânărul a aplicat la mai multe granturi din Anglia și a reușit să adune suficiente resurse financiare pentru a merge în Africa. O altă provocare semnificativă a fost pandemia de COVID-19, care a dus la anularea câtorva zboruri, dar într-un final a reușit să ajungă.

După trei luni de stagiu s-a întors Regatul Unit, iar ulterior a mai obținut alte granturi și s-a întors pentru încă trei luni în Africa. În acest an a finalizat doctoratul.

Sursă: Daniel Marcu/arhivă personală

Totodată, tânărul este profesor la catedra de biomedicină și biologie medicală, unde predă genetică, biochimie și data science. „Mereu mi-a plăcut să interacționez cu studenții, să îi ghidez, să îi încurajez să profite de oportunități. Mai puțin îmi place partea birocratică.”

„Nu am simțit niciodată că vin dintr-o «țară mai altfel»”

Daniel consideră că Portugalia i-a fost de mare ajutor în ceea ce privește actele. Având cetățenie portugheză, crede că i-a fost mai ușor să se înscrie la universitate. Spune că naționalitatea nu a fost niciodată o barieră pentru el, pentru că în Regatul Unit a observat că toată lumea este tolerantă și nimeni nu pune accent pe locul de proveniență.

Când s-a mutat, principala sa barieră, pe lângă limbă, a fost reticența de a întreba și de a cere ajutor. Totuși, a descoperit că oamenii sunt mereu dispuși să ajute și să-și împărtășească experiențele.

Daniel Marcu

De când a început facultatea, Daniel a comunicat cu foarte multe persoane de peste 50-60 de ani și zice că mereu a simțit o colegialitate. „Chiar dacă sunt mai tânăr, nu simt superioritate din partea lor. Ei nu mă privesc ca pe o persoană mai puțin experimentată și fără expertiză. Ei înțeleg că au și ei ce învăța de la tine. În Republica Moldova cred că acest lucru lipsește.”

O afacere începută dintr-un proiect științific

În al doilea an de doctorat, tânărul s-a gândit să avanseze cu proiectul său științific și să dezvolte o afacere. A realizat că, deși există tehnologii pentru tratarea fertilității la bărbați, acestea nu sunt utilizate pe scară largă în clinici. După ce a discutat acest aspect la universitate, profesoara sa de la doctorat l-a încurajat să continue ideea prin crearea unui laborator.

Sursă: Daniel Marcu/arhivă personală

Ulterior, a primit propunerea să facă un studiu cantitativ/calitativ despre interesul englezilor pentru fertilitate. După două luni de interacțiuni, a realizat care sunt nevoile reale ale oamenilor. A încorporat compania și a aplicat pentru câteva granturi universitare, după care a început dezvoltarea produselor. Acestea se concentrează pe detectarea timpurie a infertilității și pe tratarea sau selectarea spermatozoizilor. Daniel și echipa sa își propun să ofere bărbaților posibilitatea de a efectua un test de diagnosticare a infertilității acasă. Rezultatele testului ar putea fi încărcate anonim într-o aplicație, iar pe baza acestora și a istoricului medical clinica ar putea oferi informații personalizate și soluții adaptate.

Ideea de a crea un test de diagnosticare a venit din constatarea că doar aproximativ 20 % dintre bărbații infertili din Marea Britanie apelează la clinici, restul de 80 % nu fac nimic din cauza caracterului tabu și sensibil al subiectului.

„Ar fi un privilegiu să dau înapoi țării din care am venit, dar m-am regăsit în Anglia”

Daniel nu s-a gândit la o revenire activă în Republica Moldova, deoarece își dorește să dezvolte afacerea în Anglia, un proces care crede că va dura aproximativ doi ani. Totuși, ar vrea să aducă aceste soluții și în Moldova, fiind convins că în țară nu există astfel de tratamente.

Daniel Marcu
Sursă: Daniel Marcu/arhivă personală

Câteva sfaturi pentru tine(ri)

Dacă te gândești să urmezi universitatea în străinătate, Daniel Marcu sugerează să începi procesul de căutare din timp. De exemplu, aplicațiile pentru universitățile din Marea Britanie se deschid cu un an înainte, așa că în clasa a XI-a ar trebui să ai o viziune clară despre direcția dorită.

Dacă întâmpini dificultăți sau nu înțelegi ceva, nu ar trebui să eziți să ceri ajutorul. Este important să știi să redactezi un CV sau o scrisoare de motivație. LinkedIn este foarte popular în Marea Britanie, iar oamenii sunt adesea foarte deschiși să ofere sprijin.

Este recomandat să faci parte din cât mai multe cercuri sociale și să întrebi despre experiențele altora pentru a te familiariza mai bine cu viața universitară și științifică (dacă e cazul).


¹ – medic specialist în studierea fiziologiei și patologiei organelor sexuale masculine
² – celule prezente în toate organismele multicelulare care se pot multiplica (autoregenerare) și care se pot diferenția

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente