Parlamentul Bulgariei a aprobat legea privind introducerea monedei euro

eurr
Foto:bnr.bg

Parlamentul Republicii Bulgaria a aprobat în a doua și ultima lectură Legea privind introducerea monedei euro. 167 de deputați au votat pentru, 48 au votat împotrivă, iar alții 13 s-au abținut. Data introducerii monedei urmează să fie stabilită printr-o decizie a Consiliului Uniunii Europene, scrie sofiaglobe.com.

Legea prevede că introducerea monedei euro nu poate conduce la creșteri ale prețurilor bunurilor și serviciilor care ar plasa consumatorii într-o poziție dezavantajată financiar, cu excepția cazului în care astfel de creșteri pot fi justificate de factori economici obiectivi.

Timp de o lună de la introducerea monedei euro, atât euro, cât și levul (moneda oficială a Bulgariei) vor avea curs legal. După această perioadă, levul va înceta să mai fie mijloc legal. Totuși, timp de un an de la introducerea monedei euro, prețurile vor fi afișate atât în leva, cât și în euro.

Totodată, Banca Națională a Bulgariei Centrale va schimba gratuit bancnotele leva și monedele stotinki în euro, într-o cantitate nelimitată și fără limită de timp, la cursul de schimb oficial.

Menționăm că Bulgaria a aderat la Uniunea Europeană pe 1 ianuarie 2007 și se află în ERM-II (Mecanismul cursului de schimb) din 10 iulie 2020. Fiind parte a acestui mecansim, Bulgaria este ajutată să se pregătească pentru a deveni parte a zonei euro. Etapa respectivă precede etapa adoptării monedei euro.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente