„Împreună pentru pace”: despre ce vor vorbi elevii din Moldova la prima lecție din noul an de studii

elevi bănci școală
Foto:Cezara Noroc

Săptămâna trecută, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că toate instituțiile de învățământ din țară vor dedica prima lecție a anului de studii 2024/2025 temei „Împreună pentru pace”. În acest sens, pe site-ul ministerului au apărut recomandări specifice pentru lecția dată.

MEC recomandă abordarea temei lecției din punct de vedere european. În document se specifică: „Abordarea temei lecției din perspectiva europeană este justificată și de faptul că în 2024 Consiliul Europei sărbătorește 75 de ani de la înființare și tot în acest an Republica Moldova a început procesul de aderare la UE”.

În același timp, potrivit ministerului, profesorii pot adapta și modifica obiectivele educaționale ale lecției și activitățile din timpul acesteia în funcție de nevoile și ritmul de învățare al elevilor. Important este ca aceștia să încurajeze elevii să-și formeze propriile concluzii, nu să și le impună pe cele personale: „Activitățile de învățare recomandate își propun în primul rând să stimuleze elevii să reflecteze critic, să discute și să conștientizeze conexiunile între valorile europene, procesul de integrare europeană și Republica Moldova, rămânând la nivel de principii, fără a intra în dispute politice specifice”.

Vedeți mai jos documentul propriu-zis.

Amintim că festivitatea dedicată începutului anului de studii 2024/2025 va putea fi organizată duminică, 1 septembrie sau luni, 2 septembrie. Decizia urmează să fie adoptată de fiecare instituție de învățământ în parte, după consultarea opiniei comunității școlare.

Aici găsiți structura noului an școlar.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente