Mii de tineri au participat la Festivalul Tineretului, dedicat creativității, implicării civice și oportunităților pentru tineri

Festivalul Tineretului Highlights-42

Câteva sute de tineri din regiunile Moldovei și mii de tineri din Chișinău au participat la cel mai așteptat eveniment al verii – FestiValul Tineretului 2024. Pentru o zi, scuarul Veronica Micle – Vlaicu Pârcălab a prins valul oportunităților, creativității și noilor conexiuni, networkingului și bunei dispoziții. La cea de-a VI-a ediție a festivalului au participat atât tineri din toată țara, cât și invitați de peste hotare.

Toți participanții FestiValului Tineretului au avut oportunitatea de a vizita 4 zone tematice dedicate democrației, educației non-formale, oportunităților și culturii. În cadrul fiecăreia dintre acestea, doritorii au participat la activități creative, au răspuns la întrebări interactive și au făcut schimb de informații despre oportunitățile de care pot beneficia.

În cadrul zonei dedicate democrației, participanții au avut ocazia să discute despre implicarea civică și importanța participării la procesele decizionale. Atelierele și dezbaterile au fost centrate pe educația civică, promovarea valorilor democratice și modul în care tinerii pot influența schimbările în societate.

Zona de educație non-formală a oferit o varietate de workshop-uri creative și sesiuni de formare menite să dezvolte competențele tinerilor în domenii precum leadership, comunicare și management de proiect.

Prin discuții directe cu reprezentanți ai organizațiilor și companiilor, în zona oportunităților, participanții au aflat cum pot accesa resurse și sprijin pentru a-și continua studiile, pentru a-și dezvolta carierele sau pentru a iniția propriile proiecte.

Zona culturală a fost un adevărat incubator de expresie artistică, unde tinerii au participat la activități despre muzică dar și demonstrații artistice.

Cristian Vizir, președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova: „Implicarea tinerilor este esențială pentru viitorul societății noastre. Ei aduc energie, idei noi și perspective diferite, care sunt vitale pentru progresul comunității. Organizarea Festivalului Tineretului 2024 nu este doar o oportunitate de a celebra tinerețea, ci și un prilej de a le oferi tinerilor platforma necesară pentru a se exprima și pentru a se implica activ în dezvoltarea țării. Este esențial să continuăm să susținem astfel de inițiative, care au un impact pozitiv asupra viitorului nostru colectiv.”

La festival au participat și tineri internaționali, care au împărtășit experiențele lor, discutând despre perspective globale asupra problemelor și oportunităților cu care se confruntă în prezent tinerii.

Seara a culminat cu un concert susținut de artiștii locali: Școala de muzică „DreamGuitar”, Angels Band, Fără Pauză, Softcore Band, TATUNI – trupe formate din tineri din regiunile Moldovei, și s-a încheiat pe ritmurile muzicii mixate de DJ. 

FestiValul Tineretului a avut loc în contextul Zilei Internaționale a Tineretului, celebrată anual în data de 12 august. 

Anterior, pe data de 16 august, a avut loc și Conferința Internațională a Tinerilor – o platformă dedicată de comunicare și networking cu și pentru tineri.  În cadrul conferinței, participanții au avut ocazia să interacționeze cu tineri activiști din țări precum Danemarca, Suedia, Germania, Belarus, Ucraina, România și Armenia, dar și cu reprezentanți ai structurilor de stat și ai organizațiilor internaționale. 

Iar între 12 și 15 august în Comrat, Edineț, Cimișlia, Fălești, Leova și Bălți s-a desfășurat Caravana Tineretului 2024, care a inclus o serie de activități interactive și paneluri de discuții. În cadrul Caravanei, tinerii și reprezentanții autorităților publice au avut posibilitatea să discute și dezbată viitorul localităților, dar și să cunoască centrele de tineret și organizațiile din regiune.

FestiValul Tineretului, ediția a VI-a, a fost organizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu A.O. STUDEM. Partener General al Festivalului: Sandra. Parteneri Starnet și Digital Park. Acesta beneficiază de sprijinul Ministerul Educației și Cercetării, Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activităților de Tineret, Consiliului Danez pentru Tineret, Agenției Norvegiene pentru Cooperare și Dezvoltare, UNICEF Moldova, UNDP Moldova, USAID, Suedia și Marea Britanie, Guvernului Elveției, UNFPA Moldova, Uniunii Europene, Guvernului Republicii Federale Germania, UN Women Moldova și Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente