Institutul „Cybercor” își propune să revoluționeze securitatea cibernetică din Moldova

412-sdi_0836-lr

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a avut parte de vizitatori de seamă, cu un interes deosebit pentru stadiul construcției Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”. Această inițiativă promițătoare reprezintă un punct de cotitură în evoluția sectorului cibernetic din Republica Moldova.

Nathaniel C.Fick, Ambasador cu misiuni speciale în domeniul Spațiului cibernetic și politicii digitale, a vizitat șantierul de construcție, care se apropie de finalizare și urmează să fie dat în exploatare în curând. Această vizită subliniază importanța pe care oficialii internaționali o acordă dezvoltării sectorului cibernetic din Republica Moldova.

Oaspeții au fost impresionați de progresul lucrărilor și de dedicarea echipei UTM, sub conducerea rectorului, Viorel BOSTAN, și a coordonatorului strategic al Institutului, Dinu ȚURCANU. În cadrul vizitei, au fost prezenți reprezentanți ai USAID Moldova și ai Ambasadei SUA în Republica Moldova, precum și reprezentanți ai proiectului „Tehnologiile Viitorului”, susținut financiar de USAID, Suedia și Marea Britanie, condus de directoarea Doina NISTOR, ceea ce denotă sprijinul internațional semnificativ de care beneficiază acest proiect.

De asemenea, la întâlnire au participat și alți reprezentanți de seamă din partea gazdei, inclusiv Ludmila Peca, Director CYBERCOR, precum și doi directori din sectorul privat, Andrian Cornei, Director Xontech Systems, și Marius Dumitrașcu, Director CODWER. Aceștia au explicat înaltului oaspete cum colaborează cu UTM în organizarea de hackathoane, CTF-uri și exerciții de securitate, contribuind la instruirea practică a studenților. Relația strânsă a UTM cu aceste companii este bine cunoscută, acestea participând frecvent la diverse instruiri și activități educaționale ce vizează securitatea cibernetică.

– Universitatea va implementa programe de formare, va organiza exerciții de securitate cibernetică, va conduce cercetări și inovații în domeniu și va dezvolta parteneriate strategice cu organizații relevante. CYBERCOR va deveni astfel un centru național de excelență în inovațiile cibernetice, având un impact major asupra dezvoltării competențelor studenților și profesioniștilor prin educație digitală. Deși Institutul CYBERCOR se află încă în proces de construcție, deja sute de funcționari publici au fost instruiți în domeniul securității cibernetice în cadrul acestuia. În plus, UTM a modernizat curriculumul la nivel de licență și master în securitate cibernetică, astfel încât să pregătească specialiști de valoare pentru piața muncii. a menționat rectorul UTM, Viorel Bostan.

Vizitatorii au avut ocazia să exploreze șantierul Institutului, descoperind facilități moderne și tehnologii avansate.

Nathaniel C.Fick, Ambasador cu misiuni speciale în domeniul Spațiului cibernetic și politicii digitale a declarat că : este o onoare să mă aflu în Republica Moldova la Universitatea Tehnică a Moldovei, pentru a vedea progresul remarcabil al construcției Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”. Acest proiect reprezintă nu doar un pas major în consolidarea securității cibernetice a Republicii Moldova, ci și o oportunitate extraordinară pentru tinerii acestei țări.

Un aspect crucial pentru viitorul Moldovei este motivarea și păstrarea tinerilor talentați aici, acasă. Avem nevoie de tinerii inovatori, specialiștii în devenire să rămână în Moldova și să contribuiți la dezvoltarea ei. Cred cu tărie că acest centru nu doar că vă va oferi platforma necesară pentru a vă dezvolta abilitățile, dar va și crea un mediu în care ideile și creativitatea lor pot înflori.

În prezent, digitalizarea devine tot mai predominantă, iar Moldova are o oportunitate unică de a se poziționa ca un lider regional în acest domeniu. În acest context, „Cybercor” este, fără îndoială, o piatră de temelie în acest proces. Prin consolidarea capacităților digitale, putem nu doar să întărim securitatea națională, ci și să stimulăm creșterea economică, să atragem investiții și să creăm locuri de muncă bine plătite pentru tinerii noștri.

Reamintim că, o decizie importantă a Guvernului Republicii Moldova, adoptată la 13 septembrie 2023, a stabilit UTM ca instituție centrală în domeniul securității cibernetice naționale. Institutul „Cybercor” va ocupa un spațiu contemporan de aproximativ 1 000 de metri pătrați și va fi dotat cu diverse facilități de ultimă generație, cum ar fi spații tehnologice, săli de instruire, laboratoare de simulare în securitate cibernetică și o sală de evenimente de mare capacitate. Un punct de atracție special va fi laboratorul tematic, echipat cu cele mai noi tehnologii și instrumente de securitate cibernetică oferite de furnizori de renume mondial.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente