Cinci idei desprinse din cadrul Conferinței Internaționale a Tinerilor

tinericonf
Foto:Facebook/Consiliul Național al Tinerilor

Pentru dezvoltarea societății este necesară implicarea activă a sectorului de tineret în procesele decizionale și în viața publică. Din acest motiv, vineri, 16 august, la Chișinău s-a desfășurat Conferința Internațională a Tinerilor. În cadrul evenimentului, participanții au dezbătut subiecte importante, de la democrație și securitate, la oportunități de dezvoltare și educație și au adoptat o rezoluție privind poziția tinerilor față de integrarea europeană a Republicii Moldova. Reportera #diez Cristina Plataș a fost prezentă la conferință și a reușit să-și noteze cinci lucruri bine de știut.

# Dacă ne dorim un viitor mai bun, ar trebui să luăm atitudine chiar acum.

Søren Jensen, ambasadorul Regatului Danemarcei în Republica Moldova, a menționat că în prezent avem posibilitatea de a ne alege viitorul. „Există opțiunea de a deveni parte a ceva nou, mai promițător, care reprezintă un altfel de viitor, o altfel de familie, bazată pe valori colective, adică de a vă alătura restului Europei. Acest lucru nu va veni gratuit și, cu siguranță, nu va veni cu apatie. Acest lucru va necesita un angajament activ, politic, un vot, convingerea activă a scepticilor, a persoanelor în vârstă, a părinților și bunicilor voștri.”

# „Inițiativele de tineret sunt foarte importante pentru a completa serviciile guvernamentale sau serviciile furnizate de societatea civilă.”

Despre acest lucru a amintit tinerilor Jacopo Caridi, director de țară, Consiliul Norvegian pentru Refugiați. Potrivit lui, inițiativele de tineret ar trebui să fie sprijinite mai mult, iar persoanele active, dornice de a produce schimbări în societate, ar trebui să fie îndrumate și susținute financiar: „Este important să creăm un mediu în care să îndrumăm tinerii și este important să le oferim sprijin financiar pentru a-și pune în aplicare inițiativele”.

# „Tinerii sunt cei care vor seta în viitorul apropiat direcțiile de dezvoltare ale țării.”

Denis Bumacov, director comercial al companiei Sandra Ice Cream Moldova, a remarcat că tinerii sunt cea mai importantă categorie de cetățeni ai țării. „Ei sunt cei care vor seta în viitorul apropiat direcțiile de dezvoltare ale țării. Tocmai de aceea sectorul privat trebuie să le ofere susținere și suport. Una dintre strategiile pe care sectorul privat le integrează ține de susținerea și încurajarea tinerilor să inoveze, să dezvolte start-upuri, să implementeze idei creative.”

# „Participarea și implicarea sunt abilități care trebuie practicate, la fel ca votul.”

Maha Damaj, reprezentantă de țară, UNICEF Moldova, a afirmat că experiențele prin care a trecut de-a lungul anilor au învățat-o că este cu adevărat important să ne exprimăm opiniile atunci când nu suntem de acord cu ceva anume. Ea a subliniat ideea că este esențial să ne găsim vocea, să ne exprimăm deschis și să înțelegem impactul pe care aceasta îl poate avea. „Democrația înseamnă să-ți cunoști vocea și să te asiguri că este auzită. Participarea și implicarea sunt abilități care trebuie practicate, la fel ca votul, de aceea este important să începem de la vârste fragede, de la nouă-10 ani, iar consiliile de tineret pot juca un rol crucial în acest sens, incluzând și alte categorii, cum ar fi refugiații, romii și persoanele cu dizabilități.”

# Prin participare activă tinerii pot înțelege valoarea și contribuția lor la cele mai importante decizii.

Sergiu Gurin, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, a enumerat mai multe obiective strategice ale ministerului, care se referă la dezvoltarea sectorului de tineret. Una dintre ele ține de promovarea participării active a tinerilor în cadrul comunităților din jurul lor, dar și la procesele decizionale din cadrul consiliilor locale din care fac parte. Potrivit lui, doar prin participare activă tinerii pot înțelege valoarea și contribuția lor la cele mai importante decizii.

Conferința Internațională a Tinerilor a fost organizată în cadrul celei de-a șasea ediții a Festivalului Tineretului și a reunit tineri activiști din Republica Moldova, Danemarca, Suedia, Germania, Belarus, Ucraina, România și Armenia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente