Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți înscrie copilul la grădiniță

grădiniță
Foto:seedlingspreschool.ca

Dacă te pregătești să îți înscrii copilul la grădiniță, este important să cunoști câteva detalii din acest proces. În cazul în care grădinița este într-o altă localitate decât municipiul Chișinău, înscrierea se face la instituția sau la primăria din localitate. În municipiului Chișinău, înscrierea se face exclusiv online, prin intermediul portalului e-Grădiniță. Această platformă a fost lansată în 2018, iar în cele ce urmează vom explica pașii pe care ar trebui să îi urmezi dacă vrei să îți înregistrezi copilul la o grădiniță din capitală.

#1. Accesează platforma e-Grădiniță

Portalul poate fi deschis la acest link. După accesare, se va afișa un meniu pentru navigare, iar în partea de sus vei regăsi următoarele butoane:
# Grădinițe;
# Informații utile;
# Cabinet;
# Contacte;
# setarea limbii.

Sursă: egradinita.md

#2. Autorizează-te

Pentru a crea o cerere de înscriere a copilului la grădiniță, trebuie să te autorizezi prin e-mail. Poți efectua autorizarea pe Pagina Principală. Este necesar să confirmi adresa de e-mail. După ce primești confirmarea înregistrării pe e-mailul indicat, vei putea depune o cerere.

Sursă: egradinita.md

Odată ce a fost transmis linkul, vei primi mesajul de mai jos pe pagina principală.

Sursă: egradinita.md

În scrisoarea pe care o vei primi pe adresa ta de e-mail vei vedea butonul „Confirmă”. Dând click pe acest buton, îți confirmi automat înregistrarea și acum ai posibilitatea să depui o cerere nouă sau să verifici statutul cererilor existente pentru înscrierea copilului la grădiniță pe site-ul egradinita.md.

Sursă: egradinita.md

#3. Alege instituția

Accesează butonul „Grădinițe” din bara de navigare pentru a identifica instituția de învățământ care corespunde adresei tale de domiciliu. Instituțiile sunt repartizate pe sectoarele municipiului Chișinău. Poți selecta toate grădinițele din sectorul tău sau poți alege o instituție preșcolară care corespunde adresei tale de domiciliu. Pentru aceasta, în câmpul de căutare, introduce adresa ta de domiciliu (strada). Sub denumirea instituției sunt enumerate toate adresele deservite de această instituție preșcolară, iar în blocul din partea dreaptă sunt afișate informațiile despre grădiniță:
# adresa instituției;
# sectorul;
# numărul de locuri disponibile;
# registrul public;
# informații detaliate despre grădiniță;
# butonul „Trimite cerere”.

Sursă: egradinita.md

După ce ai ales instituția de învățământ, dă click pe butonul „Trimite cerere” pentru a accesa formularul de cerere.

#4. Completează cererea

Completează câmpurile cererii cu informațiile necesare, atașează buletinul de identitate al unuia dintre părinți (ale cărui date au fost introduse) și certificatul de naștere al copilului. La final, trebuie să bifezi „Confirm că datele introduse și documentele atașate sunt veridice” și „Sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal”. Ulterior, apasă pe butonul „Trimite cerere”.

Sursă: egradinita.md

Dacă ai nevoie de ajutor pentru completarea cererii, consultă secțiunea „Informații”. Aici vei găsi: ghid de completare a cererii, reguli, întrebări frecvente, instrucțiuni video, lista de cereri.

Pentru a trece la lista de cereri pe care le-ai realizat, accesează secțiunea „Lista de cereri”. Aici poți vizualiza și verifica statutul cererilor pe care le-ai depus.

Sursă: egradinita.md

Cererea poate avea unul dintre următoarele statuturi:
# „Neprocesată”;
# „Înregistrată”;
# „Solicitare Acte”;
# „Retrasă”;
# „Respinsă”;
# „Înmatriculată”;
# „Transferată”.

Poți retrage sau edita cererea până când primește statutul „Înregistrată” sau „Respinsă”. De asemenea, poți completa și depune o cerere nouă utilizând butonul „Cerere nouă”. Selectezi instituția de învățământ dorită din secțiunea „Grădinițe” și o trimiți din nou.

Ulterior, când vei accesa în mod autorizat site-ul egradinita.md, vei putea vedea toate cererile tale și statutul lor.

Sursă: egradinita.md

În cazul în care, până în data de 31 august a anului curent, copilul nu are vârsta de șapte ani și/sau dacă adresa de reședință a familiei nu se regăsește în lista adreselor de deservire a acestei instituții de învățământ, cererea depusă va fi transferată pentru examinare în etapa a doua, cu alte cuvinte, după ce vor fi luate în considerare toate cererile care corespund condițiilor.

#5. Cum editezi o cerere

Cererea cu statutul „Neprocesată” sau „Solicitare acte” poate fi editată dând click pe butonul „Editează”.

Sursă: egradinita.md

#6. Ce faci după ce ai completat cererea

Dacă ai urmat instrucțiunile corect, instant vei primi un e-mail cu următorul conținut.

Sursă: egradinita.md

 #7. Procesarea cererii

Acum, administrația grădiniței va procesa cererea ta electronică. Dacă datele introduse sunt corecte, procedura de înregistrare a fost respectată și există locuri disponibile, vei primi un e-mail cu un mesaj de acceptare a copilului în instituția de învățământ și o invitație de a te prezenta cu actele originale la grădiniță.

Dacă cererea este respinsă, motivul va fi indicat în e-mail, iar cererea va fi ștearsă din sistem și va trebui să depui o nouă cerere electronică la o altă instituție preșcolară.

#8. Verifică cererea

Poți să verifici cererea depusă în secțiunea „Registru public” din „Lista grădinițelor”.

Sursă: egradinita.md

Poți găsi cererea în lista comună. În plus, o poți căuta după numărul cererii, numele copilului sau ultimele cifre din IDNP-ul copilului.

Sursă: egradinita.md

Accesând cabinetul personal, vei vedea o listă cu toate cererile de înscriere pe care le-ai depus.


La 1 august 2024 a demarat sesiunea suplimentară de înmatriculare a copiilor în grădinițele din municipiul Chișinău. Conform unui răspuns al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS) către organizația Părinți Solidari, în cea de-a doua etapă au rămas disponibile aproximativ 45 % dintre locuri.

În acest articol poți verifica câte locuri libere au rămas la grădinița din cartierul tău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente