Cum un tânăr de 18 ani a condus într-un program Erasmus+ mai mulți tineri din Republica Moldova

photo_2024-08-15_16-06-53
Foto:Babcinețchi Victor

Victor Babcinețchi are 18 ani și este din Șoldănești. Deși face parte de mai mulți ani din diferite organizații de tineret, odată cu obținerea majoratului și-a înființat propriul ONG, iar în scurt timp chiar a condus 18 tineri din Moldova într-un program Erasmus+. Cum e să fii liderul unui grup de tineri care pleacă peste hotare și în ce mod este influențată noua generație de programele Erasmus+, Victor ne-a povestit în acest articol.

Tânărul povestește că a înființat organizația sa, ProActive Group Moldova, acum jumătate de an, focusându-se pe educația nonformală și implicarea civică. În scurt timp, aceasta a ajuns să numere 25 de membri din nouă raioane ale țării.

Încercăm să oferim tinerilor din Moldova oportunități de dezvoltare personală și profesională, atât prin intermediul proiectelor Erasmus+, cât și prin realizarea unor inițiative locale.

Victor Babcinețchi 

În primăvara acestui an, ProActive Group a avut posibilitatea să se implice într-un program Erasmus+ alături de Asociația Internațională a Tinerilor. Așa cum Victor avea deja o experiență anterioară de participare în astfel de programe, nu a stat mult pe gânduri. Ambele organizații au selectat 19 tineri, printre care și Victor – liderul grupului –, care urmau să se implice în proiectul Civic and Inclusive. Activitatea a durat 11 zile și a avut loc în România, la Horezu, județul Vâlcea.

Erasmus+ este un program al Uniunii Europene care sprijină educația, formarea, tineretul și sportul în Europa. Lansat în 2014, programul oferă oportunități pentru studenți, profesori, tineri și organizații de a participa la mobilități internaționale, de a colabora cu alte instituții din diferite țări și de a dezvolta competențe noi.

Pentru Victor acest program Erasmus+ nu a fost ca celelalte

Spre deosebire de celelalte experiențe Erasmus+, acum, Victor a trebuit să își asume mai multe responsabilități. El a răspuns de transportarea participanților, de ordinea din cadrul activităților și de dispoziția fiecăruia.

Deși nu eram mereu obligat să stau la program, eram responsabil permanent de tineri. Trebuia să am grijă ca fiecare dintre ei să fie prezenți în sală, fiecare să însușească anumite chestiuni și, inclusiv, fiecare să se simtă bine și confortabil.

Victor Babcinețchi 

La activități au participat tineri din Republica Moldova și România, dar și câțiva voluntari din Egipt. În prima zi a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, unde tinerii au făcut orarul celor 10 zile rămase. Aceștia urmau să discute subiecte precum incluziunea socială, implicarea civică și gestionarea resurselor.

Ce este un certificat Youthpass și ce au prezentat tinerii din Republica Moldova în cadrul serilor culturale

În cadrul proiectului, participanții au discutat și despre programul Erasmus+ abordând subiecte precum importanța certificatului Youthpass.

Youthpass este un certificat oferit participanților la activitățile finanțate prin programul Erasmus+ și alte inițiative europene pentru tineret. Acest document recunoaște și validează experiențele de învățare nonformală.

Sursă: Babcinețchi Victor 

O parte importantă a programului a fost dedicată și drepturilor și responsabilităților tinerilor ca cetățeni. Aici, participanții au analizat felul în care ei pot gestiona resursele financiare și cum pot influența responsabilitatea civică. De asemenea, tinerii au lucrat la dezvoltarea unor proiecte comunitare menite să aducă schimbări pozitive în comunitățile lor de origine.

Eu am memorat momentul în care am organizat cu tinerii un flashmob pentru promovarea implicării civice. El simboliza angajamentul nostru față de valorile democratice și sociale. Totodată, mi-a plăcut că am avut posibilitatea să interacționăm cu reprezentanți ai administrației locale și am obținut informații despre funcționarea administrației publice.

Victor Babcinețchi 

Pe parcursul proiectului, tinerii au vizitat și diferite locuri de interes cultural și istoric, precum Mănăstirea Hurezi și operele lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu. De asemenea, ce fel de proiect Erasmus+ fără seri culturale? În cadrul lor, tinerii din Republica Moldova au adus ciocolate de la Chișinău și au prezentat o nuntă moldovenească.

Serile culturale în proiectele Erasmus+ sunt evenimente menite să promoveze schimbul cultural și înțelegerea între participanții din diferite țări.

Victor speră ca în această toamnă să se mai implice într-un proiect Erasmus+ și spune că deja poartă niște discuții cu colegii săi din România. El susține că avantajele proiectelor internaționale sunt că te scot din zona de confort și te ajută să depășești multe bariere, inclusiv cea lingvistică. Totodată, îți faci prieteni în diferite colțuri ale lumii și, mai știi cum, participând la alt proiect Erasmus+, îi vezi din nou.

Pe lângă celelalte experiențe frumoase din cadrul proiectului, cel mai tare m-am bucurat să revăd un bun prieten din România. Îl știam dintr-un Erasmus anterior și am păstrat legătura timp de doi ani. Avem ambiții și idei comune care, în timp, sunt sigur că se vor realiza.

Victor Babcinețchi 
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente