Am depus dosarul online la facultate. Cum m-am descurcat și ce neclarități am întâmpinat

Poza 1 (1)
Foto:sursă: Valeria Jidraș

În acest an, în premieră, depunerea dosarelor pentru concursul de admitere la programele de licență la universitățile din țară a avut loc online. În urma susținerii examenelor de bacalaureat, am început să mă informez referitor la modul de funcționare și la actele necesare pentru depunerea dosarului prin intermediul site-ului lansat. Am decis să vorbesc despre experiența avută, despre avantaje, precum și despre neclaritățile cu care m-am confruntat.

Mă număr printre absolvenții treptei liceale a anului de studii 2023/2024. Eram hotărâtă să îmi continui studiile în Republica Moldova, problema era în decizia de a alege facultatea pe care să o urmez. Ultimul an a fost unul cu destul de multe întrebări și răspunsuri despre ce ar fi cel mai bine să fac mai departe. Anunțul despre noul concept de depunere a dosarelor la universități pentru mine a fost unul îmbucurător. Prin urmare, am avut posibilitatea de a alege trei universități a câte trei facultăți unde aș fi putut depune dosarul.

Primul tur al admiterii a început pe 22 iulie 2024. Ca mulți alții, am încercat din prima zi să accesez site-ul în ideea de a completa cererile pentru facultăți. Autentificarea se făcea în baza e-mailului sau a semnăturii electronice MPass. După câteva încercări eșuate, am reușit să mă înregistrez și să încep completarea profilului. Primul pas era completarea spațiilor cu datele personale: IDNP, nume, prenume, data nașterii, număr de telefon etc. Ulterior, era nevoie să introduc o parolă de acces pentru site ca să pot trece la etapa următoare. Aceasta presupunea indicarea actului de studii în baza cărora particip la concursul de admitere, notele generale la obiectele de studiu și notele la examene. Obligatoriu trebuia atașat actul de studiu, în cazul meu diploma de bac, salvat în format PDF. Ultimul pas la completarea profilului ținea de prezentarea condițiilor speciale de studiu și posibilitatea înmatriculării în afara concursului. Odată ce toate astea au fost îndeplinite, informația era salvată și puteam trece la completarea cererilor pentru facultăți.

Sursă: Valeria Jidraș

Dintre toate universitățile din țară, am decis să aplic la două: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Universitatea de Stat din Moldova. Pentru a completa cererea, era nevoie de indicat specialitatea, limba de predare și asigurarea unui loc din bugetul de stat sau cu taxă de studii. Înainte ca cererea să fie atașată la dosar, era nevoie de achitarea taxei de admitere, care variază în funcție de universitate. Când am ajuns la momentul achitării, m-am confruntat cu o eroare din partea site-ului, pe care l-am putut accesa abia a doua zi.

A fost destul de greu să îmi văd dosarul completat. Din cauza fluxului mare de accesări, informațiile nu erau salvate și trebuia din nou să introduc datele. Starea de confuzie și nervozitate se accentuase, iar frica creștea tot mai mult în ceea ce privește completarea corectă a dosarului. Mai mult decât atât, în prima zi, din lista cu note generale făceau parte obiectele precum educația civică și educație fizică, care se evaluează prin descriptori. Nu înțelegeam ce ar fi trebuit să indic, astfel încât răspunsul să fie acceptat. În cazul unor universități mi se păreau exagerate taxele obligatorii de admitere, ceea ce limita destul de mult candidații. Acestea variau de la 75 de lei până la 300 de lei, însă marele avantaj în depunerea online a dosarului a fost libertatea de a alege între mai multe facultăți și șansa de a ne putea asigura un loc de studiu la programele de licență.

Pe 1 august 2024 a început validarea dosarelor. În cazul meu, dintre cele două cereri depuse niciuna nu a fost acceptată în concurs din prima. Panica se instaurase din incertitudinea dacă voi fi acceptată în concursul pentru un loc la facultate. Din cauza unor erori, datele mele personale nu se arătau completate comisiei de admitere. Am primit notificări pe e-mail pentru a le preciza, ca ulterior să îmi fie schimbat statutul dosarelor. În data de 5 august 2024 au fost anunțate rezultatele intermediare ale primului tur de admitere. Pe adresa electronică am primit o notificare despre rezultatele concursului din partea ambelor universități.

Spre marea mea fericire și stare de liniște interioară am fost acceptată ca viitoare studentă, cu un loc asigurat din bugetul de stat și frecvență la zi, atât la specialitățile Jurnalism și procese mediatice din cadrul USM și Limba și literatura română și limba engleză din cadrul UPSC. A trebuit să iau o decizie finală, iar în perioada 6-9 august 2024 să merg să depun actele în original la una dintre specialități. Am ales Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, iar dosarul meu de la USM a fost automat anulat.

Pe lângă toate emoțiile și stările de confuzie pe care le-am trăit, m-am bucurat de oportunitatea pe care am avut-o. Nu am fost constrânsă să aleg din start o singură facultate, fapt care mi-a oferit o stare de siguranță. Pentru persoanele care se aflau la distanțe mari, admiterea online a fost o soluție de a-și salva din timpul și resursele financiare cheltuite pentru drum. Am putut depune la facultăți la doar un click distanță, fără a sta în rândurile care se formau la comisiile de admitere. Din punctul de vedere al mobilității, procesul de depunere online a actelor, în opinia mea, ne-a favorizat pe toți.

A fost primul an în care dosarele pentru studiile de licență s-au depus într-un alt format, au fost erori și tare multe neînțelegeri, însă conceptul general consider că trebuie păstrat. Cu unele îmbunătățiri ale site-ului, îmi doresc să știu că viitorii candidați vor avea și ei șansa da a participa la concursul de admitere online, la facultățile la care își doresc.

Taguri: #Admitere 2024
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Valeria Jidraș
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente