Cod galben și portocaliu de caniculă. Temperatura aerului va atinge maxime de +37 °C

caldură
Foto:Shutterstock

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat cod galben și portocaliu de caniculă. Avertizarea meteorologică va fi activă în perioada 17-21 august 2024. În acest interval de timp, valul de aer cald va continua să se extindă și să se intensifice. Afectat va fi tot teritoriul țării.

Potrivit informațiilor, codul galben de caniculă vizează mai mult partea de nord a țării. În această regiune, temperatura maximă a aerului va atinge valori de la +33 °C până la +35 °C.

Codul portocaliu este prognozat pentru restul teritoriului țării. Astfel, pe acest teritoriu temperatura maximă a aerului va atinge valori de la +36 °C până la +37 °C.

Meteorologii au menționat că izolat temperaturile minime nu vor coborî sub +20 °C.

Important! Specialiștii îndeamnă cetățenii să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor. Astfel, în condiții de umiditate redusă și temperaturi ridicate, orice sursă de aprindere scăpată de sub control poate provoca incendii de proporții. Mai mult, o atenție maximă trebuie acordată copiilor pentru a evita jocul acestora cu focul și, respectiv, izbucnirea unor situații excepționale.

Riscurile asociate cu codul galben de caniculă:
# risc de afectare a stării de sănătate a populației (leșinuri, crize de hipertensiune, insolații, arsuri, deshidratări), îndeosebi a celor din grupele de risc major (copiii, vârstnicii, bolnavii cu afecțiuni cronice, în special cardiace și respiratorii);
# afectarea capacității de muncă;
# veștejirea, uscarea, îngălbenirea frunzelor, fructelor coapte și necoapte, întreruperea creșterii culturilor agricole.

Se recomandă:
# evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00 și 18.00;
# purtarea pălăriilor de soare, a hainelor lejere de culori deschise, confecționate din țesături naturale;
# consumul zilnic a circa 1,5-doi litri de lichide;
# evitarea excesului de cafea și a consumului de băuturi alcoolice;
# reducerea intensității și ritmului activităților fizice.

Ce semnifică codurile meteorologice

Cod galben: condițiile vremii sunt potențial periculoase. Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creșteri de debite și niveluri în râuri etc.) sunt obișnuite pentru teritoriul țării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activități socio-economice.

Cod portocaliu: condițiile meteorologice prezintă un pericol real, cu fenomene periculoase de intensitate mare (vijelie, averse, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger, risc de inundații etc.), care pot influența negativ activitățile socio-economice și pot cauza daune materiale și victime omenești.

Cod roșu: condițiile vremii sunt extrem de periculoase. Se prognozează fenomene meteorologice de intensitate extremă, inclusiv furtuni, ploi abundente, grindină, caniculă, ger sau risc de inundații majore. Pot apărea daune materiale semnificative și victime omenești. Există posibilitatea instituirii unei situații excepționale pentru regiuni extinse.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente