80 de tineri și tinere din Republica Moldova au absolvit, în ajunul Zilei Internaționale a Tineretului, școala de vară #EduLife. Elevii au primit diplomele care îi certifică drept educatori de la egal la egal și au avut parte de o discuție inspirațională despre competențele necesare pentru angajare și despre importanța educației sexuale.
Timp de trei zile, cei 80 de elevi și elevi din 20 de instituții cu profil profesional tehnic au învățat despre filosofia și activitățile Rețelei de Educatori de la Egal la Egal, au înțeles ce înseamnă să fie educatori în cadrul rețelei, cum se realizează o activitate de la egal la egal. De asemenea, tinerii și tinerele au descoperit care sunt provocările adolescenților în legătură cu sănătatea reproductivă, ce soluții există pentru prevenirea hărțuirii online și care sunt competențele necesare pentru angajarea în câmpul muncii.
Evenimentul de absolvire a fost cu adevărat special grație oaspeților prezenți. Pentru panelul final au fost invitați ministrul educației și cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun, Karina Nersesyan, reprezentantă rezidentă, UNFPA Moldova, și Eduard Mihalaș, specialist în mobilizarea resurselor și parteneriate, UNFPA New York.
În cadrul evenimentului, elevii și invitații au avut un dialog despre competențele și abilitățile necesare pentru angajarea în câmpul muncii. Cu mai multă experiență în spate și cu roluri importante în cadrul organizațiilor la care activează, invitații au venit cu sugestii importante pentru elevii și elevele din sală. „Un angajat perfect este un angajat autentic, cel care are curiozitate și dorința de a realiza ceva deosebit în fiecare zi. Just do it! Aveți curajul să faceți lucruri. Propuneți-vă obiective ambițioase și îndepliniți-le, învățați lecțiile și luați-le cu voi mai departe”, le-a transmis tinerilor Karina Nersesyan.
Totodată, Dan Perciun, în calitate de cel mai tânăr ministru al educației, a menționat că pentru a atinge scopul propus este necesară perseverența și dorința de a schimba lucrurile. Politicianul a relatat inclusiv despre parcursul lui educațional și politic, unde determinarea a jucat un rol important. Bunăoară, din motiv că nu a fost acceptat din prima încercare la universitatea la care a vrut să-și continue studiile, și-a luat un an de pauză pentru a-și redefini prioritățile și pentru a face voluntariat. Peste un an, Dan s-a văzut în calitate de student la o universitate de top din Marea Britanie.
În același context, Eduard Mihalaș a inspirat tinerii și tinerele prin istoria lui de succes. Eduard a făcut parte din prima echipă de educatori de la egal la egal, iar ulterior a avut un traseu profesional fascinant în societatea civilă și ulterior cu UNFPA Moldova, iar acum activează în oficiul central al UNFPA în New York. Tânărul a menționat despre perseverență și importanța dorinței de a schimba lumea spre bine.
De asemenea, în cadrul evenimentului, a fost abordat subiectul educației pentru sănătatea sexuală și reproductivă în familie și la școală, deoarece, pe lângă dezvoltarea profesională, tinerii au nevoie de abilitățile necesare pentru a lua decizii responsabile și pe plan personal.
„Trebuie cât mai curând să facem actualizări de calitate în curriculum și să ne asigurăm că nu vor interveni schimbări odată ce se schimbă perspectiva guvernării. Este important să facem mai mult spațiu la școală pentru aceste discuții. Deoarece elevii se confruntă cu o serie de provocări – sarcini adolescentine, conștientizarea identității sexuale, primele experiențe sexuale, menstruația etc. –, toate acestea, dacă nu sunt abordate corect, provoacă o serie de traume”, menționează ministrul.
Karina Nersesyan, de asemenea, a punctat importanța discuțiilor despre educația sexuală. Oficiala a relatat o istorioară proprie. Când era mică, i s-a spus că a fost găsită într-o varză. Timp de mai mulți ani, Karina se temea să se apropie de legumă și era stresată dacă trebuia să taie una, deoarece avea frica să nu taie din greșeală un copil. Prin urmare, explicații în care spunem lucrurilor pe nume – penis, vulvă, vagin, testicule –, discuții adaptate vârstei, sunt absolut necesare.
Eduard Mihalaș le-a recomandat tinerilor să nu se teamă să abordeze subiecte sensibile cu semenii lor, chiar și cu adulții, deoarece acest lucru le va oferi siguranță și competențe de negociere și convingere.
La final, tinerii au primit diplome de absolvire a școlii de vară, care îi certifică drept educatori de la egal la egal #EduLife. Proaspeții absolvenți urmează să devină voci demne de ascultat și de urmat în comunitatea lor.
Rețeaua Educatorilor de la Egal la Egal este susținută în cadrul programului „Conectăm tinerii cu piața muncii prin dezvoltarea deprinderilor de viață”, care este realizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (Austrian Development Agency) din fondurile programului Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.