„Noi ne confruntăm cu o dezinformare în masă enormă.” Bălțenii au participat la o discuție publică despre beneficiile integrării Republicii Moldova în UE

IMG-20240813-WA0008

O altă discuție despre beneficiile integrării europene a țării noastre a fost realizată și la Bălți de echipa A.O „Institutum Virtutes Civilis”. Evenimentul a adunat studenți, cadre didactice de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” (USARB), dar și alte persoane interesate de viitorul european al Republicii Moldova. Printre principalele subiecte discutate în cadrul discuției publice au vizat destructurarea falsurilor despre UE, etapele pe care urmează să le întreprindă Moldova pentru a adera la UE, dar și avantajele de care va beneficia sectorul educațional din țară.

În debutul discuției, Ina Odinokaia, doctoră conferențiară universitară, șefa Catedrei de Drept a USARB, a trecut în agendă principalele file din istoria relației diplomatice dintre Moldova și Uniunea Europeană. 

„Da, într-adevăr, în ultima perioadă se vorbește foarte mult în spațiul public despre integrare, proces de aderare și așa mai departe. Dar cine își aduce aminte când pentru prima dată Republica Moldova și-a oficializat relația cu Uniunea Europeană? A fost anul 1994”, a menționat șefa catedrei.

De la Acord de Parteneriat și Cooperare la regim liberalizat de vize

Documentul la care s-a referit Ina Odinokaia este Acordul de Parteneriat și Cooperare cu Uniunea Europeană. 

„Un alt pas important, în viziunea mea, în relația noastră cu Uniunea Europeană a fost Planul de acțiuni Republica Moldova-Uniunea Europeană semnat la 22 februarie 2005 pe când la putere era Partidul Comuniștilor. El prevedea asistență în domeniul politic, economic, cultural, social. Apoi a urmat anul 2014, când Republica Moldova a obținut liberalizarea regimului de vize”, a relatat Ina Odinokaia.

În cele din urmă, conferențiara universitară susține că integrarea în sistemul de educație european a avut loc încă în 2008 prin procesul de la Bologna. Această schimbare în învățământul superior a deschis larg ușile pentru noi oportunități nu doar pentru studenți și profesori, dar și pentru universitățile din țară.

Aderarea la UE: mai multe granturi de cercetare și oportunități pentru studenți

„În 2023, cinci universități din Republica Moldova, printre care și USARB, au primit acreditare instituțională internațională care demonstrează că noi respectăm standardele europene ale calității. Grație diferitelor programe educaționale, profesorii noștri au posibilitatea de a efectua vizite de studii în diferite țări și să preia bune practici de predare pe care apoi să le implementeze la noi la universitate. La fel și studenții noștri au posibilitatea să învețe un semestru sau un an într-o universitate europeană. Integrarea europeană ne va oferi accesul la mai multe granturi pentru cercetare științifică, pentru cercetare doctorală”, a conchis Ina Odinokaia. 

Liubovi Prodan-Șestacova, Coordonatoare instruiri, AO „Institutum Virtutes Civilis” (AO IVC) a prezentat publicului din sală pașii pe care Republica Moldova urmează în următorii ani să-i întreprindă pentru a reuși până în 2030 să-și atingă obiectivul – aderarea la UE. În cele din urmă, experta a scos în evidență cele mai importante acțiuni care necesită a fi realizate în cadrul negocierilor.

Așadar, potrivit expertei, negocierile sunt împărțite în 35 de capitole grupate în șase grupuri tematice: 
elemente fundamentale: justiție, libertate și securitate; achiziții publice; control financiar etc.;
piața internă: libera circulație a lucrătorilor și a mărfurilor; dreptul societăților comerciale; politica de concurență; libera circulație a capitalului etc.;
competitivitate și creșterea incluzivă: uniunea vamală; educație și cultură; știință și cercetare; politica socială și ocuparea forței de muncă etc.;
agenda ecologică și conectivitatea durabilă: rețele transeuropene; energie; politica în domeniul transporturilor etc.;
resurse, agricultură și coeziune: agricultură și dezvoltare rurală; pescuit și acvacultură; siguranța alimentară, politica veterinară și fitosanitară etc.;
relații externe: politica externă, de securitate și de apărare.

„Fiecare capitol va fi abordat individual. Cele 35 de capitole de negociere presupun câteva proceduri foarte complexe. Încep de la screeningul explicativ, analiza legislației UE prezentate de către experții europene în fața experților țării candidat. Faptul că noi transpunem prevederea legislației europene în legislația Republicii Moldova încă nu înseamnă că deja suntem buni de aderare. Noi trebuie și să le implementăm. Însă aceasta presupune alocarea timpului, resurselor și capacităților umane”, a explicat Liubovi Prodan-Șestacova.

„Bălțiul este prada miturilor din toate timpurile.”

Cristina Craevscaia-Derenova, consilieră municipală din Bălți, participantă la Școala de vară în domeniul integrării europene și dezvoltării democratice pentru femei lidere, a prezentat și a explicat participanților miturile și legendele despre UE, care s-au înrădăcinat în percepția bălțenilor de-a lungul deceniilor. Fiind mereu în contact cu populația, consiliera municipală discută permanent cu cetățenii despre beneficiile integrării în UE. În situațiile când ajunge să discute cu oamenii despre fricile lor, Cristina Craevscaia-Derenova le prezintă argumente factuale.

„Una dintre cele mai mari frici cu care mă confrunt este că Uniunea Europeană ne va distruge tradițiile, identitate culturală sau vinderea terenurilor. Uniunea Europeană oferă statelor membre libertate de decizie. Noi avem un cadru legislativ care nu permite vânzarea terenurilor și UE nu ne poate obliga să modificăm această lege. De asemenea, nicio țară nu și-a pierdut identitatea culturală, limba, valorile”, a menționat consiliera.

Un alt mit abordat la eveniment s-a referit la agricultură. Cristina Craevscaia-Derenova a explicat că UE oferă tuturor agricultorilor șanse egale de comercializare a produselor. Totuși, pentru aceasta este nevoie de respectarea anumitor standarde.

„Se spune că producătorii locali nu vor fi acceptați pe piața UE. În realitate, efectul integrării europene este exact invers. Producătorii autohtoni au avut de câștigat în toate statele care s-au integrat în Uniunea Europeană. În primul rând, pentru că au avut acces mai simplu la finanțare și la granturi. Un alt moment este că piața UE este una foarte mare și toți producătorii au acces la ia într-o măsură identică”, a explicat consiliera. 

De aici rezultă un alt fals, că vom pierde piața de desfacere în spațiul CSI. Vorbitoarea a prezentat o statistică oficială care demonstrează că noi demult am renunțat în mare măsură la piețele spațiului CSI și ne-am orientat spre Occident, România fiind țara-cheie pentru exportul produselor moldovenești.

„Bălțiul este prada miturilor din toate timpurile și în special, iată, în ultimii ani, noi ne confruntăm cu o dezinformare în masă enormă. Am simțit ce își doresc oamenii să audă cu adevărat și le-am oferit răspunsuri la acele probleme pe care, într-adevăr, îi deranjează”, a concluzionat consiliera municipală.

„Le voi putea povesti elevilor despre beneficiile integrării Republicii Moldova.”

Întâlnirea de astăzi a fost una cu adevărat benefică pentru persoanele care au decis să vină și să-și aprofundeze cunoștințele despre UE.

„Am aflat despre oportunitățile pe care le va avea Republica Moldova odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Această discuție m-a ajutat și din punct de vedere profesional, pentru că sunt și profesoară de istorie și educație pentru societate. Le voi putea povesti elevilor atât despre beneficiile integrării Republicii Moldova, cât și despre provocările cu care ne vom ciocni. Nu în ultimul rând, am aflat cum să distrug miturile și falsurile despre UE”, a povestit Dorina Graur, pedagogă socială.

„A fost o experiență interesantă și am găsit răspunsuri la unele întrebări care sunt legate de integrarea europeană a Republicii Moldova. Am aflat mai multe detalii specifice care țin de procesul aderării. Mi-a plăcut cel mai mult partea cu miturile, avantajele integrării în UE. Este foarte important ca societatea noastră să cunoască aceste aspecte”, a spus Alexandru Mușchinschi, student, USARB.

Discuția publică „Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor” s-a desfășurat pe 31 iulie la Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic „Nortek” din cadrul USARB.

Vă invităm să citiți cum a avut loc discuția publică din Drochia, unde circa 60 de persoane de toate vârstele au aflat despre avantajele aderării la UE.


Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor”, implementat de AO „Institutum Virtutes Civilis”. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente