(foto) Primul tatuaj mi l-am făcut la 16 ani. Care a fost rolul părinților și cum am ales specialista

cristian

La 16 ani mi-am făcut primul tatuaj. Am decis să vorbesc despre asta, deoarece cred că astfel aș putea fi de ajutor tinerilor care ar vrea să-și facă un tatuaj sau doar sunt interesați de acest subiect și vor să afle mai multe. Mi-am propus să îți răspund la întrebări despre momentul în care mi-a venit ideea de a-mi face primul tatuaj, cum a decurs procesul și dacă îmi mai place tatuajul în prezent, un an mai târziu.

Ideea de a-mi face un tatuaj a apărut spontan, nu era ceva ce plănuisem să-mi fac de mai mulți ani. Cel puțin asta e o practică pe care am descoperit-o ulterior. Aparent, oamenii își salvează ani întregi idei de tatuaje pe Pinterest. Cu toate acestea, sugestiile de pe internet mă făceau să nu-mi doresc un tatuaj. Ideea de a-mi face un tatuaj mi-a venit pe 19 februarie 2023. Țin minte această zi, deoarece simțeam că anume atunci era momentul potrivit pentru mine. Eram conștient de faptul că un tatuaj nu este doar un desen pe piele. Nu am discutat cu prietenii despre ideile mele, fiindcă nu simțeam nevoia.

După ce pe 19 februarie mi-a venit ideea, pe 20 februarie seara am intrat în camera părinților și le-am spus că vreau să-mi fac un tatuaj. Mama nu a fost împotrivă, iar tata, care are deja patru tatuaje, m-a întrebat doar dacă sunt sigur că vreau să-mi fac acum unul. Eu am răspuns afirmativ, iar pe 22 februarie, în jurul orei șase seara, am ajuns la salonul de tatuaje. Personal, nu m-am ocupat de găsirea studioului perfect pentru mine. Am decis să las această sarcină pe mâna lui tata, care se pricepe mult mai bine în acest domeniu. Din ce mi-a comunicat, el a decis să aleagă locația după următoarele criterii: amplasare, recenzii și experiența artistului.

Legat de locație, voiam să fie cât mai aproape de casă, căci nu îmi doream să merg în alt capăt al orașului pentru un tatuaj mic. Cele mai importante aspecte la un salon de tatuaje sunt: curățenia, sterilitatea locului de lucru, utilizarea pânzelor de unică folosință și, evident, folosirea acelor sigilate. Într-un final, tata a găsit o specialistă foarte faină la un salon de la Botanica. Tatuatoarea era una dintre singurele din oraș gata să-mi facă acest gen de lucrare. Cei mai buni artiști din Chișinău se focalizează pe tatuaje mai mari, care durează mai mult, dar care aduc și profit mai mare la final. Dorința mea însă era un tatuaj mic, format din două cuvinte.

Artista ne-a prezentat, mie și lui tata, viziunile despre cum ar putea arăta tatuajul meu în realitate. Tatuatorul talentat nu doar îți arată produsul final pe corp, dar prezice dacă rezultatul va coincide cu dorința clientului. O recomandare ar fi să te asiguri că stilul meșterului se potrivește cu ceea ce îți dorești, pentru că unii artiști se specializează doar pe anumite stiluri de tatuaje și ar putea să nu accepte alte designuri.

Alegerea tatuajului este un proces personal. Aș recomanda să te gândești foarte bine la ce semnificație vrei să aibă și unde vrei să-l plasezi pe corp. O idee bună ar fi să te consulți și cu artistul pentru a vedea opinia lui. Nu uita să te asiguri că ești complet mulțumit(ă) cu designul de pe calculator înainte de a-l transpune pe piele.

Am ajuns la salon împreună cu tata. Conform legii, în Republica Moldova vârsta minimă pentru un tatuaj e de 18 ani, respectiv părintele sau tutorele trebuie să te însoțească dacă ești minor(ă). Înțeleg că a vorbi cu părinții despre dorința de a-ți face un tatuaj poate fi dificil, dar totuși, este important să le explici motivele tale și să le arăți că ai făcut cercetări și că ești responsabil(ă). Ascultă îngrijorările părinților și încearcă să le răspunzi calm și rațional, pentru că ei îți vor doar binele și vor ca deciziile tale să nu-ți afecteze viitorul.

Înainte de procedura de tatuare, am revizuit încă o dată fontul, mărimea și grosimea literelor din cele două cuvinte: private victories. De asemenea, i-am arătat tatuatoarei locul unde aș fi vrut să fie primul meu tatuaj. După aceea, am scos la imprimantă mai multe variante pe hârtie, pentru a le vedea în realitate. Am convenit asupra variantei finale, pe care am umezit-o și am lipit-o pe mână, astfel încât meștera să poată contura lejer literele cu mașina de tatuare. Artista a fost foarte profesionistă pe tot parcursul procedurii, explicându-mi fiecare pas, de la cum să țin corect mâna și până la asigurarea faptului că mă simt confortabil. Tatuarea în sine a durat aproximativ 15 minute, iar rezultatul final a fost exact cum mi-l imaginasem și, da, am fost foarte mulțumit. Primul meu tatuaj, care din engleză s-ar traduce „victorii personale”, mereu însemna foarte mult pentru mine, deoarece sunt de părerea că cele mai mari victorii în viață le ai atunci când nu știe nimeni.

După ce specialista a terminat tatuarea, mi-a spus despre procesul care urmează – recuperarea zonei afectate. Am ales din două variante: să pun o bucată de folie protectoare pe tatuaj, pe care să o scot peste șapte zile, sau să pun o bucată de folie pe care ar fi trebuit să o schimb o dată la câteva zile. A doua versiune părea mai complicată, căci ar fi trebuit să schimb mereu folia și să îngrijesc pielea cu o cremă specială. Am ales, evident, prima opțiune. Nici după o săptămână, când am scos folia, nu am depus prea mult efort pentru îngrijire. Deși trebuia să folosesc o cremă specială, eu îngrijeam zona doar cu apă caldă și săpun. Îți recomand să nu faci ca mine. De asemenea, în acest timp, trebuie să ferești tatuajul de expunerea la soare. Îngrijirea tatuajului proaspăt realizat este crucială pentru a preveni infecțiile, dar și pentru a asigura o vindecare corectă. Este imperativ să fii conștient(ă) de riscurile potențiale, cum ar fi reacțiile alergice sau infecțiile. Dacă observi orice semn de infecție, trebuie să consulți imediat un medic. Ar fi bine ca înainte de tatuare să discuți cu artistul despre orice alergii pe care le ai pentru ca el să fie la curent cu asta.

Primele zile mă simțeam straniu cu tatuajul, am avut și gânduri temporare de regret, dar, cu toate acestea, am primit multe complimente. Pot să spun cu certitudine că tatuajele chiar pot fi un conversation-starter, în special cu oamenii care nu au tatuaj și planifică să-și facă unul în viitorul apropiat. Cu toate acestea, mereu vor fi oameni care te vor judeca într-un fel sau altul și trebuie să fii pregătit(ă) pentru asta, fiindcă tatuajele nu se fac niciodată pentru a impresiona pe cineva. În rest, nu pot să spun că am avut alte probleme majore cu el și mereu când mă uit la el acum simt o senzație de bucurie și entuziasm.

Acum, după aproape un an, tatuajul a devenit cu adevărat o parte din mine. Dar să îți mai zic ceva, la doar trei luni după primul tatuaj, am decis să-mi fac încă unul. Prima experiență m-a învățat multe, iar la următoarea am știut exact la ce să mă aștept și ce să cer. Am ales, la fel, o frază de două cuvinte, mai exact memento mori, care în traducere din latină înseamnă „nu uita că vei muri”. Am decis să-mi fac anume acest tatuaj, din motiv că în perioada aceea din viață eram foarte preocupat de sensul vieții. Cu toate că mai am periodic o frică de moarte, încerc să iau fiecare noua zi ca pe o oportunitate de a lăsa lumea mai bună decât am găsit-o.

Al doilea tatuaj în prezent

Nu trebuie să uiți și faptul că un tatuaj poate avea un impact și asupra carierei tale, în funcție de domeniul în care lucrezi sau în care dorești să profesezi în viitor. De aceea, este important să te gândești la poziționare, mărime și vizibilitate. Personal, mă ghidez după „regula costumului”. Aceasta constă în faptul că atunci când îmbraci un costum clasic, niciun tatuaj nu ar trebui să fie la vedere.

Tatuajele au devenit deja de o perioadă bună de timp o formă de artă acceptată pe scară largă. Într-un articol care urmează voi combate mai multe mituri despre tatuaje.

Autor: Cristian Bacinschi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente