Bursă de etnic, socială sau de merit? Ce fel de burse pot primi studenții moldoveni la universitățile din România

Când vin bursele

Anual, universitățile din România oferă un număr semnificativ de locuri bugetate pentru etnicii români de pretutindeni. Acesta este unul dintre motivele pentru care tinerii originari din Republica Moldova aleg să își continue studiile peste Prut. În prezent, bursa acordată etnicilor români de pretutindeni este în valoare de 900 de RONI. Pe lângă asta, tinerii mai pot obține bursa de merit sau performanță și bursa socială. Ce semnifică fiecare bursă și în ce condiții poate fi obținută am explicat în continuare.

Bursa de etnic român de pretutindeni

După cum spuneam anterior, bursa de etnic român de pretutindeni valorează 900 de RONI. Totuși, aceasta nu este obținută de toți tinerii care optează pentru locurile destinate etnicilor români de pretutindeni. Hai să explic cum stau lucrurile!

Vom admite în continuare că eu sunt absolventă de liceu și vreau să aplic la Universitatea de Vest din Timișoara, la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, departamentul Jurnalism. Pentru anul de studii 2024/2025, UVT oferă șase locuri pentru etnicii români de pretutindeni la specializarea aleasă de mine. Dintre aceste șase locuri două sunt la buget cu bursă, două sunt la buget fără bursă și celelalte două sunt la taxă. Așadar, în continuare vom admite că la această specializare și-au depus dosarele 10 tineri. Primii doi candidați, care au cele mai mari medii de admitere, vor ocupa locurile la buget cu bursă. În continuare, în ordine descrescătoare a mediilor de admitere, următorii doi absolvenți vor ocupa locurile la buget fără bursă.

Atenție! Pentru locurile la taxă candidează doar cei care au selectat și opțiunea „cu taxă” când au completat platforma de admitere. Tinerii care nu selectează această opțiune nu vor fi distribuiți pe aceste locuri.

Așadar, în cazul în care eu am ocupat unul dintre locurile la buget cu bursă, voi primi bursa de etnic român de pretutindeni pe parcursul tuturor anilor de studii. Dacă voi obține unul dintre locurile la buget fără bursă, eu nu voi putea primi bursa chiar dacă pe parcursul anilor de facultate voi avea media mai mare decât a candidaților care au fost admiși inițial pe locurile cu bursă. La fel este și cu tinerii care vor ocupa locurile la taxă. Aceștia vor rămâne la taxă pe toată durata anilor de studii și nu vor primi bursa de etnic român de pretutindeni, indiferent de rezultatele pe care le vor avea la învățătură.

Bursa de etnic român de pretutindeni o iau doar tinerii care ocupă un loc la buget cu bursă. Aceasta este acordată atât la licență, cât și la masterat sau doctorat. Este necesar ca înainte de a aplica la o universitate din România să verificați câte locuri se oferă pentru etnicii români de pretutindeni la specializarea care vă interesează. De asemenea, este important să știți că unele universități ar putea să nu aloce locuri la buget cu bursă pentru etnicii români de pretutindeni la anumite specializări.

Bursă de merit sau de performanță

Bursele de performanță sau de merit sunt acordate, de obicei, începând cu semestrul II. Totuși, unele universități fac excepție și le oferă și în primul semestru tinerilor cu cele mai mari medii de admitere în funcție de numărul total de burse disponibile.

Ce înseamnă bursa de performanță? Acest tip de bursă este menit să recunoască și să răsplătească performanțele excelente în studiile universitare. De obicei, pentru a beneficia de o astfel de bursă, studenții trebuie să aibă medii foarte bune, să fi participat la activități extracurriculare relevante sau să fi obținut rezultate deosebite în proiecte de cercetare sau competiții academice. Bursa de performanță poate varia în valoare și în condițiile de acordare de la o universitate la alta, iar criteriile exacte pot fi stabilite de către fiecare instituție în parte. În general, scopul acestei burse este de a stimula excelența academică și de a sprijini studenții talentați în parcursul lor educațional.

La unele universități, etnicii români de pretutindeni concurează împreună cu studenții români în vederea obținerii bursei de performanță. Un exemplu în acest sens este Universitatea Politehnica Timișoara. La alte universități (de exemplu, Universitatea din Craiova) este alocat un anumit număr de burse de performanță pentru etnicii români de pretutindeni și aceștia concurează între ei pentru obținerea acestor burse.

Recomand totuși să vă interesați de procesul de acordare a bursei de performanță pentru etnicii români de pretutindeni la secretariatul universității la care ați fost admiși pentru a primi un răspuns veridic. În prezent, bursa de performanță valorează 1 200 de RONI. Totuși la unele universități din România, etnicii români de pretutindeni nu primesc valoarea totală a bursei de merit. Un exemplu în acest sens este Universitatea de Vest din Timișoara, unde etnicii români de pretutindeni, care reușesc să obțină această bursă, primesc doar 300 de RONI. Acest lucru se datorează faptului că universitățile sunt în drept să își stabilească propriul regulament de acordare a burselor de merit.

Care-i faza cu bursa de merit și de ce am menționat-o aici? Bursa de merit se acordă persoanelor cu medii mari, dar care nu ajung la nivelul necesar pentru a obține bursa de performanță. Dacă unele universități din România oferă atât bursa de performanță, cât și bursa de merit, atunci alte universități oferă studenților doar un tip de bursă. Informația detaliată despre bursele oferite de universitatea care vă interesează o puteți găsi pe site-ul acesteia.

Bursa socială

Nu toate universitățile din România oferă bursa socială etnicilor români de pretutindeni. Totuși, există câteva excepții. De exemplu, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia oferă etnicilor români de pretutindeni posibilitatea de a primi și bursa socială. Bursele sociale sunt acordate pentru susținerea financiară a studenților cu venituri reduse. Așadar, tinerii moldoveni din familii defavorizate pot solicita bursa socială în cazul în care aceasta este acordată și etnicilor români de pretutindeni la universitatea la care își fac studiile. Cuantumul bursei sociale este de aproximativ 1 000 de RONI, iar pentru a o obține studenții trebuie să se intereseze ce condiții trebuie să îndeplinească. Această informație poate fi găsită pe site-ul universității sau la secretariat. De obicei, pentru acordarea bursei sociale universitățile nu prevăd anumite criterii academice cu excepția celui de promovabilitate, pentru care este necesar numărul minim de credite pentru promovarea disciplinelor studiate.

Alte tipuri de burse

Bursa de etnic român de pretutindeni, bursa de merit sau de performanță și bursa socială sunt principalele burse care pot fi accesate de etnicii români de pretutindeni la universitățile din România. Totuși, în perioada studenției, aceștia pot participa la diferite programe sau internshipuri, unde pot beneficia de burse. În acest sens, vă recomand să fiți deschiși pentru noi oportunități, să învățați bine la liceu pentru a obține bursa de etnic român de pretutindeni și să fiți sârguincioși pentru a beneficia și de bursa de performanță. Acestea vă vor face studenția mai ușoară și vă vor oferi un pic mai multă libertate financiară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente